Po zkušenostech s pár věcma z Číny, který se zapojujou do 230V, už nikdy nic takovýho kupovat nebudu. Všechny věci jsem vyházel nebo předělal a z Číny už jen nízkonapěťový věci.
Nechci byt rypal, ale 230V je nizke napeti (nn), to co asi myslite je male napeti.
Ty zdroje z CN o kterych se tu bavime nemusi byt az zase tak fatalne spatne, verte mi ze doma mate urcite v ramci nejakeho zarizeni podstatne vetsi hruzy. Mam dokonce i par 500W/ 48V zdroju a napajel jsem z toho nejake telco servery (samozrejme ne produkcni, jen na hrani).
Jasně, mám na mysli <50V.
Z Číny jde určitě koupit i dobrý zdroj (nebo alespoň použitelný a bez přehnaného rizika), ale většina lidí jde podle ceny a to pak nemusí skončit dobře... Proto raději takhle přemrštěná reakce ode mě :-)
Mám doma "disko kouli" - jakýsi stroboskop se čtečkou SD karet a USB konektorem, umí to MP3 a podle k tomu to bliká barevnýma LEDkama a navrch to má polokouli, která rozptyluje světlo. Napájené ze zásuvky (230V). A teď seznam problémů:
- kabel z plastu, takže třikrát zpojím, vypojím a vnější izolace se láme a odhaluje vnitřní vodiče (izolace drátů neporušená)
- žádný "strain relief", tedy když trhnu za drát, nejspíš ho vythrnu z přístroje a mám volných 230V v obýváku/na stole/v našem případě v dětském pokoji (koupeno ne mnou pro děti jako domácí diskotéka)
- kupole drží na západkách a odemyká se otočením o 10 stupňů - pak prostě odpadne a odhalí se vnitřek přístroje
- jak už asi všichni přepodkládáte, je tam zdroj 230VAC->5VDC - plošný spoj, ničím nekrytý, přišroubovaný na plastové sloupky
Takže shrnutí: Pokud by to dítě otevřelo, je mrtvé, pokud by zakoplo za kabel, je mrtvé, pokud by to používalo častěji (zapojování/odpojování vidlice), je mrtvé. Tenhle "výrobek" je zabiják lidí a jinak to označit nejde. Vyhodil jsem zdroj, přidělal USB díru a napájí se to ze slušného USB zdroje přes kabel.
Na webu lze najít videa, kdy nabíjení baterie v kovovém výrobku z Číny probíhá přes kapacitní napájecí obvod - ve zkratce: na kovových částech výrobku ej při zapojení do zásuvky 230V. O "rádoby iPhone" nabíječkách nemluvím, cena 50 za kus mluví sama za sebe. Jedna z nich mi bouchla v ruce... Bez následků (kromě černé zásuvky ve zdi). Vlastně s následky - od té doby nechci cokoliv laciného, co se strká do zásuvky, doma ani vidět. Proto ten postoj. Už jsem si své zažil :-) Ale jak říkám - když člověk nevezme nejlevnější věc, nemusí to být marné!