Debian 11 - persistent journal plus postgresql atd

Debian 11 - persistent journal plus postgresql atd
« kdy: 06. 09. 2021, 14:38:46 »
Ahoj,

od deb11 je journal out-of-box persitentni. Vzhledem k tomu, ze rsyslog zatim zustava, tak se tu dostavam do situace, kde zatim nevim co a jak:

Use case:
Mam sluzbu, treba postgresql, ktera generuje velke mnozstvi logu. Velikost kolisa dle serveru od desitek MB po desitky GB. Logy mam z toho duvodu nasmerovane na jiny datovy oddil. Podobna vec muze byt treba ELK atd. Zajimaji me logy 2 dny zpet (napr.)

Analyza:
Journal ma nastaveno by default, ze maximum obsazeneho prostoru je 10% kapacity datoveho oddilu, popr. 4GB max.

Problem:
Jak vyresit umisteni logu sluzby, ktera bude logovat do persistentniho journalu? On pro mne je ten journal velmi zajimavy uz z principu - lze z nej parsovat napr. jsonem do ELK, coz se z rsyslogu dela sakra blbe (zvlast veci jako postgresql logy).

Otazka:
Resil jiz nekdo neco takoveho?

Re:Debian 11 - persistent journal plus postgresql atd
« Odpověď #1 kdy: 07. 09. 2021, 10:06:02 »
Dnes jsem delal nejake upravy na jednom z deb11 a postgresql. Podle vypisu journalu se z postgresql logu zapisovalo jen systemd akce, zatimco standardni "query" log v tom nebyl. To by mi prozatim stacilo, ale i tak kdyby nekdo uz tohle resil, pripadne zda ma nekdo dalsi informace.