=> jak ty Ubiquiti funguji kdyz neni prima viditelnost?
Dal by som do pozornosti, že wifi je obojsmerná komunikácia. Funguje to inak ako DVB-TV.
To, ako to bude fungovať ako celok záleží aj od tej druhej strany. Zbytočne budeš prepalovať routrom steny, keď počítač bude vysielať slabý signál, ktorý sa na router ledva dostane.
Ak sa bavime o outdoorovej antene, ta ma vzdy daky vyzarovaci uhol od 30 do 120 stupnov. Zalezi o ake ubiqity ide a ano, tam je potrebna priama vyditelnost medzi vysielacim a prijimacim zariadenim. Specialnym pripadom su omni anteny, ktore maju vyzarovaci uhol 360 stupnov.
Komunikacia medzi wifi routrom a notebookom ci telefonom je obojstranna. Avask tu sa vyuziva toho faktu, ze zariadenia vacsinou iba stahuju data a neodosielaju ich tolko. Cize na 100Mbit downloadu treba max do 1mbit upload.
Na co vacsinou tie zariadania so svojim slabim vysielacim signalom stacia. Problem nastane, ak treba uploadovat vacsie mozstvo dat. A koli slabemu signalu to z telefonu ci notebooku ide ako v lete na saniach... Ale zariadenie ukazuje,
ze ma plny signal. Co aj ma, ale iba pre download, nie pre upload.
A to je ten problem, na ktory 99,9 percent ludi nemysli. A len chcu co najvykonejsi router. Ale ze treba ma aj vykonu wifi v zariadeni, ktore sa na ten router hlasi. Nenapadne nikoho.
A ako ste poznamenal v dalsom prispevku najlespie su kablove rozvody a co nemusi ist cez wifi, nech ide racej cez kabel.
IPTV, Stolny pocitac, kamerove systemy, etc...