nebo se pletu a apple i se slabsim vykonem predci se svym kompilerem a svymi nastroji silnejsi pc?
IMHO nepředčí a poměr výkon/cena nevychází dobře. Nemám nic proti aby si to někdo koupil kvůli osobní image a dobrému dojmu při použivání, ale není to ani nejspolehlivější ani nejvýkonnější vybavení. Jinak hrubý výkon můžete opět snadno zjistit na CPU Mega Page https://www.cpubenchmark.net/CPU_mega_page.html
I když to zatím není pro mne aktuální, v Apple Sillicon (ARM) je určitě potenciál. Měl jsem na chvíli mac mini m1 v té nejslabší verzi (8GB/256GB) a překvapilo mne, jak je to svižné.
Kromě obecných zkušeností s jablkem (chtěl jsem si jen tak zkusit jabkoos) mne zajímal samozřejmě můj toolkit - nahodil jsem idea ultimate, vscode, javu (azul sdk) a zkoušel si hrát s spring boot projektem (pet-clinic mvc, jpa demo). Zkusil jsem i běžné workflow a udělal na tom kus denní práce, tj úpravu, rekompilaci, spuštění unit testů v java projektu a nějaké ty radosti jako editace velkého yamlu ve vscode atd. Plus otevřených pár tabů v safari a práce na firemní SPA aplikaci a v googlu a ve stack overflow, samozřejmě.
První co mne překvapilo, že, i při otevřeném všem jmenovaném naráz, nedocházelo ke swapování. Čekal jsem, že ho hned dostanu na lopatky, byl jsem sice na hraně, ale pořád to jelo svižně.
Druhá věc byl výkon toho cpu. Tasky jako rekompilace maven projektu a spuštění spring boot aplikace jsem srovnával s pracovním notebookem (DELL i5 9400H, 32GB) a subjektivně vycházel apple svižnější a vykazované časy z logů o 75-100% lepší (opravdu, ta pet-clinic aplikace nabíhala tak 1,5-1,9s, na tom noťasu tak 3-3,5s, s kompilací to bylo podobné).
Jasně, srovnání jablka s hruškama, na druhém rohu ringu firemní stroj zatížený šifrováním disku a různými firemními věcmi.. Ale můj domácí desktop s i7 je podle tasku tak 20-30% rychlejší a na frak by tak dostal také (ten apple prcek by byl pořád o něco svižnější). Pro ten popsaný use case? Slušný pracovní nástroj.
Bod zlomu by nastal, když by bylo potřeba virtualizovat, spouštět více dockerů atd.. Paměť by brzo došla (m1 ani neumí víc než 16GB) a asi i jádra CPU, to je jasné - pro takový use case to není. Ale když uvážím, jaká je to malá a pasivně chlazená krabička - klobouk dolu (to ten DELL se může uřvat, když to pořádně zatížím). Na webový vývoj? Slušný stroj (a mít to v notebooku, "plečka" jak tu někdo posměšně psal, bych tomu opravdu neříkal). Za rozumné a i pragmaticky odůvodnitelné peníze -- které ale na druhé straně bohužel rychle naskakují, když jde o rozšířování (jak je u applu zvykem).