Mám doma desku Abit BP6, kde bylo potřeba vyměnit kondenzátory, jinak šlape. O CPU nemluvě. Paměti jsem shromáždil ani nevím kde, disky jsou v tom 2x 4,3GB plně funkční, grafika GeForce 256 SDR. Když to tak vezmeme, je to 20+ let starý HW, plně funkční (až na ty kondenzátory).
Jako desktop mám Core i5 750 + dobová sestava až na grafiku (ale i ta původní GTS450 low-profile od Palit dodnes funguje v jiném počítači) a SSD. Původní disky WD Green 1TB, které každých asi 10 sekund parkovaly hlavičky, vydržely běžet asi osm let 24/7 v NAS, pak šel jeden a s ním hned i druhý... Počítač mi šlape dodnes a to i s původním zdrojem Arctic Fusion 550W (ten zdroj jsem dal před více než deseti lety do bedny a od té doby na něj nesáhnul... sám moc nechápu, že jede dodnes - na druhou stranu, moc se nazapotí). Větráky jsou tam stále stejné - 2x Noctua a 3x Sunon (bylo potřeba 70x70x10mm), nechrastí, nepískají, nevržou, prostě jedou.
Největší problém bych viděl v úložištích dat. Kondenzátory by mohly vydržet (zvlášť ty hliníkové z aluminia), když se nebude počítač používat, paměti, CPU, deska, grafika, ... vše by mělo přežít. Teda asi bych možná mrknul na termální pastu
Ale jak klasické HDD, tak i SSD nevím
V tu chvíli bych se asi méně bál optických médií, ale ne nějakých ultra levných šuntů (ale kvalitní asi dnes už ani nejde sehnat?), nebo pásky. I když klasický HDD by mohl najet... Že bych nějaký pořídil, strčil do skříně a povíme si to za dvacet let?