Přepsaný začátek disku, oprava pomocí TestDisk

tyy

Přepsaný začátek disku, oprava pomocí TestDisk
« kdy: 21. 06. 2011, 12:26:53 »
Stala se mi nemilá věc. Při zkoušení http://www.supergrubdisk.org/super-grub2-disk/ nahraný na usb klíčence, se do tyčná utilita nakopírovala na můj 300MB externí hdd. Celýt to má 1,4MB, tak se přepsala jen tabulka oddílů a kousek swapu na začátku disku. Ale dlaší oddíly jsou tak nedostupné.

Pomocí TestDisk jsem se dostal k datům zatím prvního oddílu (/), úspěšně znovu zapsal tabulku oddílů a data jsou dostupná. Ale celé to trvá půl dne a sice se mi jednou povedlo, že se správně našly všechny oddíly, ale tabulka se ve finále nezapsala správně a gparted ukázal neobsazený disk. Vlastně se při každém pokusu najdou jen některé oddíly a občas se i některé špatně identifikují.

Máte někdo zkušenost s TestDisk nebo něčím podobným? očividně by mělo stačit najít začátky a konce oddílů, ale nedaří se mi to přesně ani rychle.

Celý to vypadá takhle:

swap
/ (ext3)
/fat (fat32)
(rozšířený)
/home (ext3)
(neobsazený)
(/rozšířený)

A jde mi hlavně o ten /home.

Jednou se zadařilo, že analýza běžela jak blesk a do půl hodiny jsem našel i ten, ale nepodařilo se mi k němu dostat. Ty data tam očividně jsou. Nějaký nápad :( Díky.

TKL

Re: Přepsaný začátek disku, oprava pomocí TestDisk
« Odpověď #1 kdy: 21. 06. 2011, 13:04:33 »
Já jsem si před pár dny vlastní blbostí poškodil HFS+ filesystém na externím mirrorovaném disku, na kterém jsem měl asi 800GB důležitých dat.
Použil jsem pro obnovu R-Studio (http://www.r-tt.com/).
Je to komerční software, licence pro jeden počítač je za necelých 80USD, verze jsou pro Windows, Mac i Linux.
Obnovil naprosto bravurně vše (kromě asi 4 souborů, které měly v názvu švédské znaky), investice se opravdu vyplatila.

Při scanu není potřeba procházet celý disk, stačí jen 5 - 10%, než se najdou tabulky filesystémů. Pak je již obnova dat možná.

Podpora filesystémů je taky solidní:
Ext2/3/4FS (created by Linux or another OS), FAT12, FAT16, FAT32, NTFS, NTFS5 (created and updated by Windows 2000/XP/2003/Vista/7), exFAT, HFS, HFS+, HFSX, and UFS1, UFS2, UFS BigEndian (used by the FreeBSD, OpenBSD, and NetBSD operating systems).

tyy

« Odpověď #2 kdy: 21. 06. 2011, 14:01:12 »
Díky, zatím jsem nevyčerpal volně dostupné možnosti, uvidím.

Povedlo se mi najít TestDiskem oddíl s /home. Dokonce jsou tam všechni uživatelé, ale ten co mě zajímá je prázdný.

fsck.ext3 /dev/sdb5
odhalí děsivou řadu chyb, nechat ho to opravit by bylo nejspíš fatální. Jinak soubory ostatních uživatelů jsou na místě.

j.

« Odpověď #3 kdy: 21. 06. 2011, 14:23:10 »
No jestli uz vis, kde presne ti oddily, tak klidne vytvor novou tabulku pomoci fdisk-u, pricemz zadas zacatky a konce oddilu tak, jak byly v minulosti. Oddily by nemely byt poskozeny, a meli by se dat normalne namountovat. Jestli se objevuje mnozstvo chyb, mozna, ze se nenasel zacatek uplne presne.

#

« Odpověď #4 kdy: 21. 06. 2011, 14:34:24 »
Tak jestli to jedes primo na original datech tak good luck ... pravidlo cislo jedna dd a pak mount -o loop a hrat si s tim a az v pripade uspechu pouzit na opravdovy data. Dedukce sou v tomto pripade jen dedukce, s tou kopii si muzes delat co chces.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 21. 06. 2011, 14:56:44 »
Co takle zkusit fsck.ext3 -b (viz man)? Treba nejaky jiny superblock prezil v lepsim stavu. Ale, proboha, napred dd na jiny disk, jak tu jiz bylo zmineno.

BTW, testdisk umi pracovat i s image disku, takze neni nutno montovat na loop (i kdyz by to stejne byl image poskozeneho disku, tak by to asi neslo).

Pokud vsechno selze, tak jeste zkusit photorec a doufat, ze zachrani, co se da. Vydolovana data je *naprosto* *nutno* sypat na jiny disk (oddil). Ale to se vas stejne asi netyka, protoze nejste ve stadiu, kdy by vam slo cokoliv namontovat.

trubicoid2

« Odpověď #6 kdy: 21. 06. 2011, 18:59:06 »
zkus uhadnout partition table timto: http://www.brzitwa.de/mb/gpart/
vono se to plete s gparted, ale to neni to stejny
obecne jsou problemy s nalezenim partition v extended, ale treba to zafunguje

je to treba v sysresccd.org

trubicoid2

« Odpověď #7 kdy: 21. 06. 2011, 19:02:43 »
spatne jsem se vyjadril, spatne se hleda zacatek extended partition
a problem je v tom, ze ty partitiony v ni jsou zapsany na zacatku extended partition, teda je asi jeste nemas prepsany, jenom je problem uhodnout presne, kde to je

tyy

« Odpověď #8 kdy: 22. 06. 2011, 02:37:15 »
Díky moc za všechny rady. Nakonec se zadařilo.

TestDiskem jsem to projížděl tak dlouho (jo, lepší stroj dělá divy co se týče rychlosti hledání), že se mi nahromadilo spousta potenciálních oddílů a jen jsem projížděl soubory na nich(zkratka "p" ze seznamu nalezených oddílů - ale musí být správně souřadnice počátku, jinak testdisk spadne) až jsem našel dva použitelné oddíly (co se tvářily jako ztracený "/home") Jeden zpřístupnil adresáře jen některých uživatelů, druhý zase jen toho, co jsem hledal (skoro magie). Lišili se jen v "konci" oddílu - překrývaly se, ale začátek měly stejný. Tak jsem ho pro jistotu roztáhl do konce extended resp. disku, ale ostatní uživatele jsem stejně nenašel. Čert je vem :) Zápis do tabulky a na první pohled funkčnost ok - ale těžko říct, testdisk ukazuje i smazané soubory. Zbytek hledat nebudu, alespoň si užiju čistou instalaci :)

Btw. jel jsem na originálních datech, nebylo kam poslat 200GB dd ;) Na druhém větším disku mám týden starou zálohu - jo, zálohuju, ale týden je hodně dlouhá doba.
Btw2. K chybám fsck: opravdu to byl nejspíš špatný začátek, co jsem prvně zkoušel se zaokrouhlilo (čiže 5737,1,1) ale nakonec je to (5737,52,12).
(Btw3. PhotoRec jsem zkoušel už předtím, ale to by mě dřív kleplo, než bych prošel všechny ty anonymní neroztříděné soubory)

Ještě jednou díky.

tyy

« Odpověď #9 kdy: 22. 06. 2011, 02:45:14 »
Jo a ještě bych měl poznamenat, že gparted ukazuje neobsazený oddíl s vykřičníkem a "Can't have a partition outside the disk." Takže jsem to s tím roztažením ke konci disku asi přepískl.