Ahoj,
rad by som vramci "home automation" vyriesil nejako rozumne DIY "rack". Konkretne mam cca 20 ethernet kablov (povacsine cat6a, par exterierovych cat5e) a bojim sa ich dotiahnut do rozvadzacu. V rozvadzaci (4 rady, dokopy 96 prvkov) sa bojim, ze sa mi to nepomesti so sietovymi prvkami a prvkami home automation (nejake PLC, ci RPi; k tomu tu bolo pekne vlanko).
Aktualny plan je, v podhlade mat "skatulu" z OSB dosiek, ktora ma rozmery 49cm sirka, dlzka 100cm a vyska cca 40cm. V jednej casti bude otvor (zospodu). Dvierka 50x50 prekryju dieru v podhlade/plafone). Rad by som mal dnu nejake male NAS-ko a switch (pripadne i router, ak mi nebude stacit ten od poskytovatela WiFi pripojenia).
Otazka1: Aky (existuju take druhy?) rj45 patch panel vybrat pre prichadzajuce kabliky, aby som ho mohol pohodlne zabudovat do osb dosky a ako sa "krimpluje" taky patch panel? (nemam ziadne/velmi vzdialene skusenosti).
Nasledne v spominanom rozvadzaci (DIN rail lišty na 96 prvkov) mam dovedene cat5 kabliky z vypincov (tlacidlove) a kabliky zo senzorov dveri/okien, vetromeru a podobne. Ako vyriesit tieto? Predpokladam, ze chcem mat moznost pripojene senzory/prvky (arduino, rpi, ktohovie co) odpojit, navajrovat do plc a pripojit. Ako riesenie ma napadol patch panel, ale v opacnom zapojeni. Teda na kablik prichadzajuci zo steny, kde je teplomer/vlhkomer (1-wire/spi, cokolvek) nakrimplujem RJ45 samca a ten pichnem do patch panelu vhodneho pre rozvadzace. Ak budem chciet zmenit zapojenie, tak rj45 vytiahnem z patch panelu, prevajrujem patch panel a plc a nasledne zacvaknem naspat rj45. Je to rozumny/ekeftivny napad? Existuju nejake ine + vhodnejsie patch panely na toto?
Otazka2: Ako riesit pripojenia prvkov a senzorov v DIN rozvadzaci?
Pre predstavu prikladam aj foto aktualneho stavu...