Dobrý den,
potřeboval bych poradit s výběrem obyčejného 5GHz AP pro rozšíření existující sítě. Síť mám vybudovanou na Mikrotiku 951G-2HnD a jsem s ním spokojený, ale chtěl bych k 2.4GHz síti dodat i 5GHz variantu.
Potřebuju pokrýt 60m2 byt, od AP k uživateli je to vždy nejdále přes dvě 30cm cihlové stěny. Připojení jen 2-3 uživatele, v jednom momentě většinou ne víc než dva, ale oba často máme videohovory. Nepotřebuju žádný dělo - sloužit bude cca 1 rok (pak se stěhujeme jinam, kde je síť hotová).
WiFi 6 vidím spíš jako bonus, reálně tu rychlost nevyužijeme, po 5GHz sahám spíš kvůli přehlcení 2.4GHz, kdy přes den spojení uživatel->router občas padá a v okolí vidím 25+ 2.4GHz sítí.
Přiznám se, že vývoj síťových zařízení už roky nesleduju, takže nevím, která značka je lepší nebo horší. U nejmenovaného mimozemšťana jsem našel možnosti od 500 do 5000, neprahnu po tom nejlevnějším, ale v mém vlastnictví se neohřeje ani do konce záruky. Stejně tak nepotřebuju žádné zásadní funkce - DHCP, firewall, VPN atd. dělá ten Mikrotik. Od toho AP čekám opravdu jen "převodník metalika->5GHz", který nebudu muset každý týden restartovat.
Jaký byste poradili?
Díky moc za vaše odpovědi!