2D designer elektroinstalace - co používáte

2D designer elektroinstalace - co používáte
« kdy: 08. 04. 2021, 07:57:19 »
Zdravím, budu letos předělávat 12v elektroinstalaci u auta (vehikl, projekt renovace) a potřeboval bych si nakreslit schéma zapojení všech komponent, abych si utřídil myšlenky a udělal představu (taky přidat voltmetr, otáčkoměr, atd.). Taky jsou některé kabely už uklepané, takže musím zjistit kam původně vedly a jak...

Zkoušel jsem pár online a offline designerů PCB, ale jejich databáze komponent je omezená na návrh nějaké PCB nebo i kreslící plátno je moc omezené, prostě mi v tom nejde kreslit pořádně to co potřebuji. Už mě napadlo to kreslit v Inventoru, ale kdyby měl někdo nějaký tip na něco co je super na kreslení?  Upřímně ty online editory, to už by se mi snad lépe kreslilo i v excelu.

V příloze je kousek z nějakého origo schématu pro představu co dělám.

Re:2D designer elektroinstalace - co používáte
« Odpověď #1 kdy: 08. 04. 2021, 08:40:53 »
KiCad

« Odpověď #2 kdy: 08. 04. 2021, 10:27:24 »

« Odpověď #3 kdy: 11. 04. 2021, 12:53:49 »
Jestli to chápu správně, tak je to jednorázová akce. Pak použij to v čem se nejrychleji zvládneš naučit. Klidně ten inkspace.

Databáze komponent není zajímavá. Prvků pravdepodobne použijes tak málo typů, že nebude problém si je nakreslit.

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 11. 04. 2021, 14:35:50 »
KiCAD je na to myslim nevhodny, stejne tak jine CADy na navrh desek. Existuji specializovane nastroje pro elektrikare, neco se da najit na https://diskuse.elektrika.cz/index.php ; nicmene ani ty vetsinou neobsahuji automotive komponenty.

V automotive jsem videl, ze vykresy jsou casto delane v nejakem generickem 2D CADu, pak jsem videl i obecny nastroj na diagramy, myslim, ze to bylo Visio, ale je to davneji a tyto produkty neznam.

Osobne bych pro jednorazovy projekt vzal libovolny nastroj, ktery umi vektorove kreslit, nekde nazobal pekne schematicke znacky ve vektorech (nebo si je vektorizoval) a rucne to pospojoval.

« Odpověď #5 kdy: 13. 04. 2021, 14:54:38 »
Zkus TinyCAD
https://sourceforge.net/projects/tinycad/
Má to knihovny základních součástek, dají se jednoduše udělat další.
Kreslí se v tom schémátka intuitivně a rychle.

FKoudelka

« Odpověď #6 kdy: 13. 04. 2021, 21:20:07 »
Nezkoušel jsem , ale koukni na fritzing

« Odpověď #7 kdy: 13. 04. 2021, 22:41:48 »

« Odpověď #8 kdy: 13. 04. 2021, 23:31:22 »
Možná jsem úplně mimo ale i tak. https://store.steampowered.com/app/760920/ElectricVLab/

« Odpověď #9 kdy: 14. 04. 2021, 16:30:11 »
« Poslední změna: 14. 04. 2021, 16:33:08 od kopevi »

« Odpověď #10 kdy: 14. 04. 2021, 22:13:18 »
Také doporučuji ProfiCAD.
V té volné verzi jsem namaloval elektroinstalaci pro celý dům.

« Odpověď #11 kdy: 15. 04. 2021, 08:11:20 »
Na jednoduché jednorázové věci s popisky je nejlepší tinycad. U těch ostatních jsem x hodin zjišťoval, jak udělat čáru apod..

« Odpověď #12 kdy: 15. 04. 2021, 11:17:11 »
Měl jsem podobný projekt, nakonec to dopadlo tak, že jsem si potřebné schémata nakreslil obyčejnou tužkou na napír (spoustu papírů). Zabralo to méně času než se učit s nějakým editorem a dodělávání chybějících součástek.
Ale toto řešení asi nehledáš...

« Odpověď #13 kdy: 18. 04. 2021, 09:35:53 »
Seymoura Craye, konstruktéra dlouhé roky nejvýkonnějších superpočítačů na světě (CDC a později Cray), se kdosi při rozhovoru zeptal, jaký CAD software při své práci používá nejraději. Odpověď zněla: "Blok čtverečkovaného papíru a dvojku tužku."

Tohle je sice o něčem jiném, ale část toho videa s dotazem souvisí: https://www.youtube.com/watch?v=yFyEmjmPFco

« Odpověď #14 kdy: 19. 04. 2021, 07:18:48 »
Díky všem za tipy. Nakonec mi sedl ten QElectroTech, přišel mi nejintuitivnější, všechny potřebné komponenty jsem nakreslil během pár minut a už to mám v něm nakreslené. Ještě uvidíme jak dobře se to bude dát tisknout na velký papír.

Jinak taky rád kreslím tužkou, ale jak se tomu běžně nevěnuji, tak člověk něco kreslí, pak si to rozmyslí, přidá někde komponentu a zbytek výkresu třeba těžce překáží a gumovat to celé... v počítači si naházím komponenty a propojuji je až později, případná editace je taky lehká.