Už se to tu trochu odklonilo od původního tématu. Tak se snad nebudete zlobit za drobné odbočení (kdyžtak mě bez milosti smažte).
Zatím se tu řešily hlavně aktualizace software. Poměrně jasně je v tomto Apple stále jeden z nejvstřícnějších hráčů. Dokonce povoluje update OS na novější verze atp. Zároveň se postupně začíná řešit right to repair, kde, nepletu-li se, chce EU zavázat dodavatele elektroniky k zajištění "dostupnějších oprav". Nestačil jsem do problematiky dostatečně vplout, takže nevím, jestli už se rozhodovalo o nějakých konkrétních postupech nebo o nastavení mechanismů atp. Nevíte o tom něco aktuálnějšího? Zajímavé totiž bude, nakolik se EU rozhodně oddělit HW od SW. Představa, že budeme moci po pěti letech opravovat telefon, na který čtyři a půl roku nevyšla aktualizace, je trochu absurdní.
Ad porovnání Lenova a MacBooku: aspoň starší řady Thinkpadů mají úplně jinou cílovou skupinu. Je pravda, že Apple konečně dotlačil do laptopů hezké obrazovky. A je také pravda, že ostatní byli ve vleku (nebo nabízeli použitelné displeje jen v docela řídce volených konfiguracích, což je třeba případ řady Thinkpad X). Za to bychom měli být Apple skoro vděční

Na druhou stranu Thinkpad pořád nabízí disky ve slotu, ramky ve slotu, výměnné baterky atp. Podobné detaily určitě většinovou společnost netrápí. Mě naopak přijde fajn, že potenciálně poruchové komponenty lze vyměnit snadno. Třeba na M1 se systém k SSD chová nějak divně:
https://www.macworld.com/article/334275/apple-silicon-m1-macbook-mac-mini-ssd-read-write-excessive-data-terabytes.html, takže nemožnost výměny disku je nevýhoda. Samozřejmě můžete říci, že za pár let si na sebe laptop vydělá; mně naopak přijde lepší říci si, že nebudu generovat elektrošrot a budu laptop udržovat a používat, dokud bude vhodný pro mou práci. Z tohoto pohledu je na tom Apple hůř. Také oficiální servis Apple nemá podle pověsti velkou ochotu cokoliv řešit a Apple má tendenci nezávislé servisy blokovat
https://www.youtube.com/user/rossmanngroup/videos. Takže Apple určitě nabízí produkty, které jsou populární, žádané a technologicky zajímavé; jen prostě nejsou pro každého. Podobně jako Lenovo nabízí Thinkpady, které vypadají podobně jako před dvaceti lety...
Ad bloatware od výrobců: Ten software od Lenova byl jednu dobu fakt pekelný. Na druhou stranu je to pořád nic proti výrobcům mobilů. Nevím, co s tím dělat. Ale z mé zkušenosti s Apple je jejich systém čistší (používám Samsungy Galaxy S, zbytek rodiny má Apple). Data sbírají skoro nechutně asi všichni (ok, můžete mít Android bez Google...). Apple vás bude tlačit do iCloudu a portfolia svých aplikací. Na druhou stranu ten systém jako celek funguje pro laiky dobře. Co se bloatware a ještě více sledování týče, nezbývá než doufat, že jednoho dne na podobných aspektech začne lidem záležet. Stejně tomu bude i s aktualizacemi a patchováním chyb. Lidé se musejí naučit o podobných hlediskách přemýšlet.