Vraj tie vypínače odpájajú nulák namiesto fázy, je to špatné?
O tom dost pochybuji, že se těmi vypínači vypíná nulák (neutrální vodič N). To by si asi nikdo na triko nevzal, dát to do prodeje . Pokud by to tak bylo, tak je to samozřejmě špatně.
Já bych si teda v dnešní době snad ani netroufnul pochybovat o tom, jak kvalitně nebo bezpečně je něco vyrobené
. Ideální (správné) by bylo vypínat jak N, tak L vodiče, ale občas asi holt někdo dost při návrh nepřemýšlí/šetří/nemá dost informací, a tak tam dá jen jednopólový vypínač. Problém může být v tom, že danou prodlužku navrhne pro použití ve Francii, kde mají zdířku pro N a L prohozenou (resp. spíš my ji máme prohozenou oproti nim), a to výrobce možná ani nemusí tušit, protože to bere tak, že prostě to je francouzský typ zásuvky a zapojení je všude stejné. Pak se logicky stane, že když se taková prodlužovačka použije v našich podmínkách, bude se vypínat N a ne L. Stejný problém se týká i třeba zapojení přívodních kabelů s IEC konektorem, jak tu někdo zmiňoval na začátku diskuze.
*) Údajně se to dělá proto, že většina dětí jsou praváci a když se rozhodnou něco strkat do zásuvky, budou preferovat pravou zdířku.
Jestli tohle někdo bral do úvahy, to nevím, ale skoro bych řekl, že ne. Kdysi jsem četl o historii toho, proč máme takové zásuvky, jaké máme. Teď se mi nepodařilo v rychlosti dohledat zdroj, ale ve zkratce šlo zhruba o následující - snad to odpovídá realitě: Ve 20. (30.?) letech se v Československu řešilo, jaký by se měl používat typ zásuvek/vidlic. Prvním záměrem bylo inspirovat se Německem a použít Schuko, ale problémem byly požadované licenční poplatky. Tak se začalo jednat o použití francouzských zásuvek, kde takový problém nebyl, a u nich to nakonec i skončilo. Akorát při návrhu a schvalování odpovídající normy (mám za to, že to bylo nějak narychlo, asi hořel termín) došlo k prohození zapojení N a L a pak už to tak muselo zůstat, a bylo to spíš nedopatřením než úmyslem.