CSP v embedded světě

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
Re:CSP v embedded světě
« Odpověď #90 kdy: 26. 03. 2021, 12:27:34 »
Imigranti z východní Evropy cpou členy všude a říkají "le bonjour, le monde", proto se na ně všichni koukají spatra.
To jsem nevěděl, že deník Le Monde vedou imigranti z východní Evropy :)
Nevíš, co je vokativ? Píšeš v kódu "hello, the world"? Už se neztrapňuj.

« Odpověď #91 kdy: 26. 03. 2021, 12:32:25 »
Francouzsky neumím, ale stačí mi tu frázi zadat do googlu s a bez členu :)

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #92 kdy: 26. 03. 2021, 12:35:18 »
pro Pico myslím ještě FreeRTOS není
To brzo doženou. Jak píšu, je to prostě for fun, nicméně ta nadstavba nad tím (CSP, (polo)automatická správa paměti apod.) může mít i praktický význam. Momentálně se věnuju úplně jiným věcem, které by byly na Rootu off topic (nebo off scale). Jak už bylo řečeno, scheduler a korutiny jsou technikálie, jde o CSP. Zrovna to "síťové" (tady spíš přes I2C/UART) by ještě stálo za to.

« Odpověď #93 kdy: 26. 03. 2021, 12:43:32 »
To brzo doženou.
Urcite, bude to jenom lehky poladeni nejakyho jinyho portu.

nicméně ta nadstavba nad tím (CSP, (polo)automatická správa paměti apod.) může mít i praktický význam.
CSP na FreeRTOSu implicitne je, protoze jsou tam fronty.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #94 kdy: 26. 03. 2021, 12:57:04 »
To brzo doženou.
Urcite, bude to jenom lehky poladeni nejakyho jinyho portu.

nicméně ta nadstavba nad tím (CSP, (polo)automatická správa paměti apod.) může mít i praktický význam.
CSP na FreeRTOSu implicitne je, protoze jsou tam fronty.
Jediná věc, co mě teď napadá, že by byla přínosná, je zprovoznění bloků na MCU (a udělání nějakého GCD light).

« Odpověď #95 kdy: 26. 03. 2021, 13:06:47 »
Jediná věc, co mě teď napadá, že by byla přínosná, je zprovoznění bloků na MCU (a udělání nějakého GCD light).
To by možná pro nováčky nějakej smysl mít mohlo, ale mě to vůbec nezajímá.

Mně šlo o tohle:

Zprovoznit stackless tasky (protože na malých MCUs můžeš mít stackful tasků jenom pár) => demonstrovat stovky tasků i na malým MCU => ukázat, že "CSP stylem" se dají věci řešit úplně jinak a že to je možný použít i na malým MCU

Tohle podle mě má smysl, protože mám dojem, že když se v embedded světě mluví o tascích, myslí se tím automaticky stackful tasky a RTOS. A na opačné straně jsou lightweight tasky ala https://github.com/joysfera/arduino-tasker který ale imho nikdo nebere moc vážně. Takže mým cílem bylo střelit doprostřed mezi tyhle dvě věci a ukázat, že stackless tasky + kanály přináší zajímavé nové možnosti přístupu ke strukturování kódu.
« Poslední změna: 26. 03. 2021, 13:09:12 od Mirek Prýmek »

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #96 kdy: 26. 03. 2021, 13:15:57 »
To by možná pro nováčky nějakej smysl mít mohlo, ale mě to vůbec nezajímá.
Proč pro nováčky? To by naopak byla hodně užitečná věc i v profi oblasti, tím spíš, že příslušný kód je dokonale odladěný a vyzkoušený. Co si pamatuju, runtime je hodně malý, ale na současný stav se musím podívat. GCD je právě stackless (BTW stackless není lepší než stackful, GCD jen prostě funguje úplně jinak).

« Odpověď #97 kdy: 26. 03. 2021, 13:32:49 »
Proč pro nováčky? To by naopak byla hodně užitečná věc i v profi oblasti, tím spíš, že příslušný kód je dokonale odladěný a vyzkoušený. Co si pamatuju, runtime je hodně malý, ale na současný stav se musím podívat. GCD je právě stackless (BTW stackless není lepší než stackful, GCD jen prostě funguje úplně jinak).
Reagoval jsem na ty bloky, ne na GCD.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #98 kdy: 26. 03. 2021, 13:38:40 »
Reagoval jsem na ty bloky, ne na GCD.
Ty bloky je nedílnou součástí GCD (téměř nedílnou, nepodstatné detaily vynechme).

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #99 kdy: 26. 03. 2021, 14:14:28 »
Zprovoznit stackless tasky [...] demonstrovat stovky tasků i na malým MCU
To je fajn, a už jsem zprovoznil blocksruntime pro Pico, čili proof of concept je hotov (a co si budeme povídat, použití bloků je bezpečnější a čitelnější).

BoneFlute

• 1 983
    • Zobrazit profil
« Odpověď #100 kdy: 26. 03. 2021, 15:01:56 »
Imigranti z východní Evropy cpou členy všude a říkají "le bonjour, le monde", proto se na ně všichni koukají spatra.
To jsem nevěděl, že deník Le Monde vedou imigranti z východní Evropy :)
Ve francouzštině fungují členy jinak než v angličtině. Zdravíš tento svět, ne nějaký libovolný, takže tam ten člen bude. Členy se nedávají u speciálů jako profese a tak.

Každopádně je úsměvný, jak se tu schizofreně až sprostě častujete a zároveň se věcně bavíte o technice :-)

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #101 kdy: 26. 03. 2021, 15:09:03 »
Ve francouzštině fungují členy jinak než v angličtině. Zdravíš tento svět, ne nějaký libovolný, takže tam ten člen bude. Členy se nedávají u speciálů jako profese a tak.
Ano, fungují jinak, ale v tomto případě tam člen nemusí být. André Geerts, rodilý mluvčí, tak nazval svou knihu a ani na svou mateřštinu extrémně hákliví Francouzi mu ji o hlavu neomlátili. Napadá tě jiné vysvětlení, než že to je prostě gramaticky správně?

P.S. Něco k tématu by nebylo?

BoneFlute

• 1 983
    • Zobrazit profil
« Odpověď #102 kdy: 26. 03. 2021, 15:31:02 »
Ano, fungují jinak, ale v tomto případě tam člen nemusí být. André Geerts, rodilý mluvčí, tak nazval svou knihu a ani na svou mateřštinu extrémně hákliví Francouzi mu ji o hlavu neomlátili. Napadá tě jiné vysvětlení, než že to je prostě gramaticky správně?
Napadá mě jedině to, že budeš mít asi pravdu. Každopádně díky za příklad.

P.S. Něco k tématu by nebylo?
Za mě ne. Já embedded nedělám, horko těžko se chytám, ale je to inspirativní čtení. Díky.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #103 kdy: 26. 03. 2021, 15:36:30 »
Napadá tě jiné vysvětlení, než že to je prostě gramaticky správně?
Napadá mě jedině to, že budeš mít asi pravdu. Každopádně díky za příklad.
Není zač. Moje francouzština je, na rozdíl od angličtiny, dost bídná (pod dvaceti letech nepoužívání), takže se nemůžu moc vyjadřovat k nuancím, ale když to rodilí mluvčí používají, tak bych jim věřil. Ale je fajn, že si aspoň nepleteš vokativ a použití jmenné fráze v názvu periodika jako MP :)

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #104 kdy: 26. 03. 2021, 15:39:12 »
Za mě ne. Já embedded nedělám, horko těžko se chytám, ale je to inspirativní čtení. Díky.
Ono to už sklouzlo k obecnému CSP a věcem kolem (korutiny, GCD). Drž mi palce, ať konečně zvítězím na clangem ;)