Vyzkoušel jsem
https://www.zenz-solutions.de/personaldnsfilter-wp/. Provozuji v režimu BEZ VPN na LineageOS.
Mám k tomu několik postřehů a dotazů
1. WILDCARD domény- hledaná vlastnost wildcard blokování mi funguje i bez nutnosti psát znak *.
v
souboru s hosty:
# Add your own additional hosts here!
# Supports Blacklist, whitelist and map to custom IP
# Format for Blacklist: 1 host name per line (sample below).
# Wildcard Character "*" can be used for host blocking.
# Host name and all sub domains will be blocked.
sample4711.justasample.com
- z toho jsem pochopil, že pro wildcard blokování je nutné zadat *.něco.com nebo *něco.com. Ale funguje to tak že i při zadání něco.com to blokuje i subdomény .
Je to takto v pořádku? (Ačkoli takto se chová i dnsmasq)
2. Funguje pouze v nastavení "Režim root bez lokální VPN" (implikuje Režim DNS proxy bez lokální VPN).
Pokud totiž volbu "Režim root bez lokální VPN" vypnu
program se tváří že běží, ale žádné blokování nefunguje a hlásí 0 connections. V logu nevidím žádné přidání iptables pravidel, jen pouze DNSFilterProxy running on 5300
Přehlédl jsem něco? Je nutné někde přenastavit DNS port manuálně? Díval jsem se v lineageOS na Nastavení: Sít & Net : Rozšířené - sourkomé DNS:Vypnuto/AUto/Ručně: tam ale nelze vyplnit 127.0.0.1:5300... ani localhost:5300. A v případě localhost " mi nejde internet"
3. volba "Režim root bez lokální VPN" neumožňuje port 53 pro upstream server. Čím to? souvisí to s iptables pravidly? rootModeOnAndroid = true|false - used by Android version.
# When dnsProxyOnAndroid is enabled, root mode will also open port 53 and route local DNS traffic to this.
# In root mode could also act as DNS filter Proxy within the local network.
# NOTE! this mode does not allow port 53 for upstream DNS Server
rootModeOnAndroid = false
v logu se totiž s touto volbou ukáže i
iptables -t nat -A PREROUTING -p udp -dport 53 -j REDIRECT --to-port 5300
Hádám že to bude nějaká smyčka v iptables, kdy se autorovi nepodařilo zablokovat port 53 a zároveň použít pro upstream port 53 nebo to fakt technicky nejde? Nebo jiné vysvětlení? Ostatně myslím, že to by problém být neměl
(komentovaný
cfg soubor) - je vhodné si otevřít vedle
Zde je obrázek s nastavením, ale je to starší screenshot, kde není volba "Povolit pouze požadavky lokálního proxy DNS". , ale to myslím, že mě netrápí, jelikož to jen přidá pravidla
ip{6,}tables -A OUTPUT -p {udp,tcp}--dpt 53 -J DROP
Existuje nějaká alternativa?
Rekapitulace dotazů :
2. Proč to nefunguje v režimu DNSproxy bez rootu (bez volby "Režim root bez lokální VPN" ale s volbou "DNS proxy bez lokal VPN")
3.proč při provozu "Režim root bez lokální VPN" nelze mít upstream server na portu 53?
Bokem:
Funguje to i v souběhu s AdAway (což by měl být jen přechroustaný hosts soubor) - co je zablokováno v AdAway ani nejde do dns a neloguje se v personalDNSfiltru.