když jsou po 2,3 letech "zralé na výměnu".
Napsal jsem to skutečně nešťastně, byť si za obsahem stojím.Pokud bych měl pole s disky, které mají natočeno víc než 15 tisíc hodin, tedy řekněme 16-18 tisíc hodin.
Jen stěží mohu očekávat, že natočí dalších 18 tisíc hodin. Tedy že budou "brzo" zralé na výměnu.
(Možná tak v klimatizované serverovně natočí 50 tisíc.)
Je tedy otázka, jestli takové pole přestavovat nebo raději disky rovnou vyměnit.
To není otázka na mě, protože to není moje pole.
A kdyby to byla otázka na mě, tak bych uvážil, jak moc to pole je zatížené, co to je za disky, jak moc dobře je chlazené a jestli náhodou nebude dražší a složitější tam znovu jet, než rovnou vyměnit ty disky.
Kdo z vás by si na autě nechával brzdové kotouče za polovinou životnosti? Když už to máte rozdělané...Mimochodem, takové zaklínadlo "že smart" nic nehlásí, to je sice pěkné, ale pokud disk pořádně neotestujete, stejně nic nepoznáte. Smart hlásí jen to, že se disk točí a že v místech, na která běžně zapisuje, jsou normálně čitelné sektory - nebo že to firmware disku stíhá přesouvat dřív, než to vyteče ve formě zcela nečitelných sektorů.
Pak můžete náhodou zjistit, že disk byl do teď sice happy, ale že skutečnost je diametrálně odlišná.
Moje zkušenost je evidentně sdělitelná, ale nepřenositelná.
Asi ani nemá smysl řešit to, že jediné spolehlivé otestování disku, je zaplnit ho "stejnými soubory" a začít z něj číst.
Pokud se v grafu objeví výpadky, tj. teď disk kopíroval 190 MB/s a teď spadnul na 60 MB/s, něco se s ním asi děje.
Jinak rychlost čtení z disku klesá s tím, jak se blížíme ke středu. Tj. začínáme na 190 MB/s a končíme na 120 MB/s.
Samozřejmě si stáhnete atributy SMART, které se v průběhu testu nesmí pohnout - ve významných atributech.
Také mě zajímá, jestli hlučnost disku nějak nevzrostla, jestli se náhodou nehřeje víc, než se hřál (já si třeba na disky zaznamenávám fixou konec záruky a teplotu po 10-ti minutách kopírování).
A samozřejmě, pokud se disk tváří v pohodě, tak ho vracím do provozu - což disky z malých NASíků spíš předstírají.
Nehledě na to, že do malých nasíků lidé strkají všelijaké jebky s dvouletou zárukou určené do desktopů.
Howg, dál se o tom bavit nebudu.Mám svojí práci s Pythonem...