Ahoj, volám o pomoc. Mám VDSL od o2, pořídil jsem si k tomu domácí server a začalo to.
Ač felák, tak v sítích jsem se nikdy moc nevyžíval, takže teď zažívám probuzení do krušné reality na domácím trhu.
Moje představa byla taková, že si prostě zařídím DDNS (že nemám statickou ipv4 mi bylo jasné) a přes ni si budu přistupovat na domácí server. První sprcha byla, když jsem se dozvěděl, že o2 už nějaký pátek vůbec nedává bez výpalného veřejnou ipv4. No dobře, chápu, tak to zkusíme přes ipv6. Můj wifirouter (TP-LINK TD-w9980b) nicméně byl asi nějak pochroumaný, protože se mi za nic nepodařilo rozchodit na něm ipv6 ani ven. Anebo jen tak sporadicky, někdy jo, někdy ne, hrál jsem si tam se vším, ale spolehlivě jsem to nenastavil nikdy.
Co jsem tak viděl na fórech, na rootu i jinde, vypadalo to že úspěšnější budu se starším modemem Comtrend VR-3026e. Ten jsem mohl snadno vyměnit za svůj tp-link s rodičema, takže se tak stalo a teď mám doma funkční ipv6 směrem VEN (Na
https://ipv6-test.com/ mám skóre 18/20, vypadá to, že na tomhle zařízení nemůžu povolit nějaké ICMP zprávy, které jsou potřeba).
Jenže...dovnitř si nepingnu. Ačkoliv všechny zařízení na mojí síti se tváří, jako že mají globální adresy se správným prefixem, tak komunikace dovnitř prostě není. Na Comtrendu jsem vypnul firewally, povolil incoming traffic na všechno co mě napadlo (ICMP na echo, tcp 22 na ssh...), ale nic. Zkouším pingat jak na zařízení na ethernetu, tak na wifi. Pingám z VPSky, která má správně nakonfigurovaný ipv6.
Takže, moje otázka zní - rozchodil jste někdo příchozí ipv6 na DSL u o2? Jak? Mám si na to pořídit nějaký samostatný router a dát si Comtrend do bridge, nebo to jde i jen s modemem?