Oživení starších serverů SSD disky - levně ale spolehlivě

PanVP

Ahoj,

mám tu několik VMwarových serverů (virtualizace), které chci zrychlit z hlediska disků (RAM i CPU jsou ok).
Jedná se o dva-tři roky staré servery DELL s procesory Intel Gold 5115, servery bych rád provozoval ještě další tři roky.

Stávající diskové řešení
12 disků tvoří jedno diskové pole RAID 60 (6+0), disky mají 15k otáček, celková kapacita je 5 TB (polovina je zrcadlo)

Mnou navrhované řešení
  • Přidám dva disky INTEL SSD DC S4610 1.9TB
  • Nad disky vytvořím mirror
  • Virtuální servery přeinstaluji, operační systém přesunu na SSD
  • Na diskové pole tj. točící 15k disky umístím pouze data
  • Diskové pole rozbiju na dvě menší pole, přidám Hot spare disk
  • RAID 60 bude nahrazen zálohováním

Co myslíte?

INTEL SSD DC S4610 1.9TB tj. (SSDSC2KG019T801) nejsou jen obyčejné disky "pro intenzivní čtení", ale "alespoň" mají určení pro "střídavou zátěž".
https://www.alza.cz/intel-ssd-d3-s4610-1-9tb-2-5-d5632742.htm
(Jinde je levnější.)

Koukal jsem, že disk přímo od DELLu by stál asi 30k, takhle mám disk za 8k od jiného dodavatele.
https://www.ab-com.cz/intel-1-9tb-ssdsc2kg019t801/?utm_source=zbozi.cz&utm_term=1476381

Kdyby se jednalo o labový počíták, vůbec bych to neřešil, takové servery se skládají běžně i z horších věcí.
Jenže tohle je produkční server a na těch discích pojede nejméně 10x nějaký operační systém od těch virtuálek. Mám se bát použití disků od Intelu? Dell by stejně použil stejné součástky, jen firmware by měl upravený pro sebe.
Co myslíte?

Nebo nějaké lepší řešení?
Tipy, jak urychli stanice nad VMware?

alex6bbc

• 1 639
    • Zobrazit profil
Re:Oživení starších serverů SSD disky - levně ale spolehlivě
« Odpověď #1 kdy: 19. 01. 2021, 09:54:01 »
pomohla by ramka navic a co zkusit bcache.

PanVP

« Odpověď #2 kdy: 19. 01. 2021, 10:53:58 »
Disky jsou aktuálně přímo v serveru.
Uvažoval jsem o rozšíření o externí úložiště připojené přes SAS/FC, ale možná by to zbytečně zkomplikovalo situaci.
Samozřejmě by bylo fajn mít něco jako Dell Powervault, ale to by vyšlo dráž než 20k na server.
Stanice, která by Dell Powervault nahradila a ještě by to zrychlila díky bCache by zase znamenala další stroj a další věc, která může selhat, která potřebuje údržbu. Buď by to znamenalo pořídit starší hardware nebo sáhnout pořádně do kapsy.

« Odpověď #3 kdy: 19. 01. 2021, 11:38:47 »
Intelácké SSD střední třídy (ještě předchozí model DC S3500) máme v několika serverech a drží výborně (ťuk ťuk), nebál bych se jich. Některé už mají wearout ve smartu pod 90%, bude vhodné je v dohledné době vyměnit, ale běží již sedmým rokem. Nechali jsme cca 8% volných (partišna nejde až na konec disku), aby měl jejich řadič víc volného prostoru.

PanVP

« Odpověď #4 kdy: 19. 01. 2021, 11:54:17 »
Intelácké SSD střední třídy

Taky si myslím, že to je řešení s výhodným poměrem cena/výkon.
Normálně bych o tom víc neuvažoval a prostě to takhle udělal, ale jsou to poměrně důležité produkční severy.
Není od věci si to nechat ověřit. Ostatně víc hlav víc ví.