To samé jsem řešil před Vánocemi. Hledal jsem klávesnici... Měl jsem požadavky na mechanické spínače - (ekvivalent) Cherry MX Brown nebo Blue, vysoký enter, české popisky, pěkné podsvícení, nechci herní extravaganci (jsem v tomto zastánce jednoduchého designu) líbilo by se mi jednoduché ovládání hlasitosti...
Nakonec jsem ze svých požadavků musel slevit a zůstalo pouze u vysokého enter-u (je mi jedno jestli široký dole nebo nahoře) a podsvícení. Češtinu bych vyřešil přinejhorším přelepkami, já ji nepotřebuji.
Do užšího výběru jsem nakonec zařadil dvě:
* Das Keyboard Prime 13 - k zakoupení i u nás s ISO rozložením, do kláves Ti vypálí i češtinu, jen ten eshop jsem zapoměl. Cena cca 4000,- a nějaké to čekání.
* Genesis Thor 300 RGB - nemá české popisky, má vysoký enter - široký nahoře, podsvícení je konfigurovatelné přes klávesové zkratky nebo pouze-WIN aplikaci. Je tedy herní, ale má střízlivý design, jen ten font na klávesách je trochu „hernější“. Cena je podstatně lidovější, cca 1300,- a dostupnější. Nemá české popisky kláves.
Pokud mi jde o spínače, které mají obě stejné, tak jsem volil ten Genesis - přeci jenom třetinová cena zvítězila. Mám ji měsíc a jsem spokojený. Podsvícení se dá nastavit jako příjemné a neobtěžující, děti si občas pohrají s barevnými efekty, ale to mi žíly netrhá... Obě klávesnice mají hliníkový plát, takže jsou těžké a minimálně ten Genesis dobře drží na stole. Područka tedy chybí u obou.