... podle tohoto se zdá, že 2 GPU opravdu budou ve dvou skupinách.
To je vpodstate to iste co som poslal, alebo je tam nejaka nova informacia?
Aorus X570 I AORUS PRO se zdá pro použítí se 2mi GPU dobrá a mělo by to fungovat i bez ACS, ale bude potřeba šáhnout hlouběji do peněženky - cca 6000 Kč. Pouze se jim v tom odkazu nedařilo předat USB řadič.
Aorus X570 I AORUS ELITE - v ukázce co jsi
posílal s biosem f10, se zdá, že obě GPU jsou v samostatných skupinách, ale stežuje si tam na
dlouhé bootování - 23s než se dostane do Grubu. U ELITE ti pojede druhá GPU přes chipset (viz manuál):
Integrated in the Chipset (PCIEX4/PCIEX1):
- 1 x PCI Express x16 slot, supporting PCIe 4.0/3.0 and running at x4 (PCIEX4)
- 2 x PCI Express x1 slots, supporting PCIe 4.0/3.0
Už je pozdě, takže jen stručně, když tak zítra bych doplnil.
Hned když jsem viděl tak dlouhý výpis mě napdalo, že byl aplikován ACS patch. U prvních Ryzenů jsem četl, že měly špatně rozdělené IOMMU Groups pro GPU, ale po aktualizaci biosu se to spravilo, tak možná proto zkoušel více verzí biosu. ACS není nějaká funkce kernelu, která je/není podporována. ACS patch se aplikuje na zdrojáky kernelu a následně se kernel zkompiluje. Např. na Archu je možno použít tento kernel s ACS patchem. U Proxmoxu by snad také mělo být nějaké repo ve kterém bude kernel s ACS patchem.
A aky je rozdiel medzi pouzitim ACS v BIOSe a pouzitim ACS patch? Chapem to tak ze ak mam moznost zapnut ACS v BIOSe tak potom nepotrebujem ACS patch, a dokonca by to malo byt aj bezpecne, alebo sa mylim?
Až teď když jsem se začetl do tvého odkazu jsem zjistil, že AMD má v biosu funkci na zapnutí ACS. To jsem před tím nevěděl. Zřejmě bude mít stejnou funci jako ACS patch kernelu. Takže když zapneš ACS v biosu, tak ACS patch kernelu už potřebovat nebudeš. Jestli je ACS v biosu bezpečnější říct nedokážu, každopádně je to pohodlnější než patchovat jádro (i když v proxmoxu už je asi přednachystané, jak jsi psal níže).
Aky je vlastne problem s pouzitim ACS (okrem potencionalny VS escape security problemov ktore to prinasa vid https://www.reddit.com/r/VFIO/comments/bvif8d/official_reason_why_acs_override_patch_is_not_in/ resp https://www.reddit.com/r/VFIO/comments/9jer5r/acs_patch_risk/) Chapal som to povodne tak ze ked vsetko ostatne zlyha tak ACS by malo fungovat v 99% pripadov, avsak v druhom odkaze sa pise ze ani ACS nieje uplne idealna izolacia a je tam aj problem so stabilitou. Takze na ACS (ci uz je v BIOSe alebo patch) sa neoplati spoliehat?
Musíš to brát tak, že ACS je ohejbák. Řeší nějakou nedokonalou HW konfiguraci, protože se snažíme ušetřit prachy a používáme desktopový levný HW místo abychom si koupili profesionální serverový HW
Kdysi jsem četl o případu, že ACS poškodilo data, ale myslím, že to byl velmi ojedinělý případ asi když se pomocí ACS rozdělila skupina ve které byl SATA řadič? Už si nevzpomínám, ale je to už hodně let zpátky, od té doby jsem o takovém případu nečetl.
Taktiez mi to vychadza tak ze nestaci ze BIOS ma moznost zapnut ACS, je k tomu treba mat aj spravnu verziu BIOSu aby vznikli "spravne" IOMMU skupiny (vid predosle posty kde bolo skusanych niekolko verzii BIOSu).
Ano, u AMD se zdá, že to je hodně divoké - různé verze Biosů = různé IOMMU skupiny, ale zase Bios neaktualizuješ každý den, takže u té f10/f11 můžeš zůstat třeba napořád.
Podla tohoto by Proxmox mal mat uz ACS
https://www.reddit.com/r/Proxmox/comments/cagusq/current_state_of_pci_passthrough_acs_patch/
Tak to je dobré, ale pokud máš tu možnost v biosu, tak to stejně nevyužiješ.
Kdysi jsem si dělal testy s Nvidií řady 900 zda dochází k propadu výkonu u GPU, která pracuje v řežimu x8 vs. x16. Výkon u x8 byl stejný jako u x16, ale když jsem mrkl na světhardware, tak to vypadá, že s posledními Nvidiemi řady 3000 už je ten propad výkonu (u hry Civilization VI) v módu x8 znatelný. Pokud při použití APU bude k dispozici pro PCIe jen mód x8, tak to je pěkně naprd. U iGPU Intelu je k dipozici pořád x16 (nevím teda jak to bude u nejnovějších grafik Xe od Intelu).
Rozdiel medzi 16x a 8x je zanedbatelny, vid https://www.gamersnexus.net/guides/2488-pci-e-3-x8-vs-x16-performance-impact-on-gpus
GPU ktoru mam je PCIe x16 gen3 takze si myslim ze 8x by jej malo stacit
Tak pak asi nebudeš kupovat ELITE. Protože kdybys ji dal do druhého slotu, tak by ti to jelo na x4 gen3 a kdybys ji dal do primárního slotu a jelo by to na x16, tak jakou GPU bys dal do sekundárního slotu? Ještě nějakou starší GPU nebo jen SATA řadič? To si holt musíš rozhodnout sám. Já mám iGPU pro hostitele a Nvidii pro hosta (windows) s možností si ji přehodit do hostitele. Tak jsem to plánoval, tak mi to vyhovuje. Jak to chceš mít ty, musíš rozhodnout ty.