Děkuji za pomoc, zkoušel jsem nastavit adapter podle pana _Jenda ip a a 192.168.0.100/24 dev wlan0 (v mém případě "sudo ip a a 192.168.0.100/24 dev wlo0"), ale nějak to nereagovalo, tak jsem dal na radu a zkusit vyguglit adhoc.
No né, to jsou dvě zcela nesouvisející věci: 1) připojit se do sítě (ve smyslu že pak bude linkové spojení), 2) nastavit si adresu. Já to teda vždycky dělám v tomto pořadí, ale jako on ten interface o ni nepřijde, takže by to samozřejmě mohlo fungovat i opačně. Otázka je co s tím udělá tvůj network manager.
No a aktuální konfiguraci vidíš pomocí "ip a".
Jak ty se normálně připojuješ k wifi? Co se stane když tím stejným způsobem prostě vybereš tamto SSID? Připojí se?
Chtěl bych se tedy zeptat, jestli lze nastavit IP wifi adapreru pomocí /etc/network/interfaces
konkrétně pomocí kódu [...] nebo jak jinak. Případně jak mám aplikovat změnu /etc/network/interfaces.
Jo, to by mohlo fungovat, ale přijde mi blbost to takhle dělat když je to jednorázová věc. Já bych se připojil pomocí ručního spuštění wpa_supplicant se správným konfigurákem (vždycky se takhle připojuju k wifi) a adresu nastavil pomocí ip.
A jinak se to aplikuje jako ifdown wlo0; ifup wlo0.
Jinak ten konfigurák pro wpa_supplicant by mohl vypadat takhle (ale nehledal jsem jestli to bude fungovat i pro adhoc)
network={
ssid="WLAN-PS"
key_mgmt=NONE
auth_alg=OPEN
}
a spouští se to jako
wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c foo.conf