Automated instalace Ubuntu 20.x

Automated instalace Ubuntu 20.x
« kdy: 09. 12. 2020, 14:55:26 »
Hoj, uz jsem pomalu v koncich, lovim ve zdrojacich te silenosti, co v canonialu vymysleli a nemuzu se dobrat, jak mit konfiguraci tak, aby se na realnem zeleze proslo vse jak ma. Navody na netu jsou rozdilne, trebas v 'users' nekdo ma hoodnoy jako indexy, nekdo jako list (list je spravne) a podobne. Nakonec jsem dosel do stavu, kdy konfig nejak sezere nicmene zastavi se s chybou "no identity data provided". Uz si tim nekdo prosel ?

Aktualne mame upravenej boot config, v kernelu autoinstall ds=nocloud;s=/cdrom/data/ a v data na mam user-data a meta-data. User-data vypadaji:

#cloud-config
autoinstall:
  version: 1
identity:
  hostname: huehue
  password: '$6$exDY1mhS4KUYCE/2$zmn9ToZwTKLhCw.b4/b.ZRTIZM30JZ4QrOQ2aOXJ8yk96xpcCof0kxKwuX1kqLG/ygbJ1f8wxED22bTL4F46P0'
  username: ubuntu1
locale: en_US
keyboard:
  layout: en
network:
  network:
    version: 2
    ethernets:
      eth0:
         dhcp4: yes
refresh-installer:
  update: no
storage:
  layout:
    name: lvm
  swap:
    size: 0
ssh:
  install-server: yes
late-commands:
  - cp -r /cdrom/data_seed /target
early-commands:
  - touch /byl_jsem_tu_fantomas
user-data:
  disable_root: false
  users:
    - name: ubuntu2
      password: '$6$exDY1mhS4KUYCE/2$zmn9ToZwTKLhCw.b4/b.ZRTIZM30JZ4QrOQ2aOXJ8yk96xpcCof0kxKwuX1kqLG/ygbJ1f8wxED22bTL4F46P0'

Defacto lehka kopie toho, coho co je v examples nebo v ofiko dokumentaci. Podle fora nekomu to neudela funkcniho usera ubuntu1, nekomu ubuntu2 a podobne. Tak zkousim oba :)

Uz jsem videl 'users' nascpane na root uroven (autoinstall) jakoze to funguje, ale to pro zmenu hlasi pri bootu chyby a konfig je pak celej ignorovanej.

Dik :)

Pokdu by nekoho zajimal (pro mne funknci) postup, muzu copy/paste skriptu na udelani ISO obrazu.

Zkousel jsem 'legacy' verzi (s Kickstartem) ktera se da stahnout (ale je pekne zaseta a clovek musi vyplnit pro ji chce) ale kickstart tam maji totalne rozbitej (prikaz ala 'part /boot...' parttion udela, ale nenamoutuje do targetu, mount nepomuze, fstype optiony nezna, ...). Takze pak uz jedine 19.x a doufat, ze tam kickstart jeste funguje...

P.

Re:Automated instalace Ubuntu 20.x
« Odpověď #1 kdy: 10. 12. 2020, 13:21:49 »
Tak se mit o nakoenc povedlo, tak at google zaindexuje a nekomu usetri pul del zivota diky neschopnosti jiste firmy udelat neco elementarne funknci - jako napriklad ubuntu autoinstall subiquity :)

Funkcni konfig (oproti vise uvedenemu):

users:
  - name: ubuntu3

autoinstall:
  version: 1
  identity:
    hostname: ....

Je teda nutne mit:

- na zacatku komentar
- vse pod autoinstall odsazene o jednu uroven dal (aby to byla noda) - normalne to nechce a v examplech to take neni, nicmene, bez toho to nejde
- na zacatku 'users'
- mit tam user-data (mandatory, ikdyz v dokumentaci se pise opak)

Zkouseno na ubuntu-20.04.1-live-server-amd64.iso.

Update skript:

#!/bin/sh

mkdir data
mkdir output
mount -o loop ubuntu-20.04.1-live-server-amd64.iso data

rsync -a data/ output/

mkdir ./output/ag_install
cp ./seed/user-data ./output/ag_install
cp ./seed/meta-data ./output/ag_install
cp ./seed/txt.cfg ./output/isolinux
cp -r ./seed/ag_data/fs/ ./output/

cd output

mkisofs -rock -r -J -l -joliet-long -V "AG Ubuntu Server 20.04.1" -cache-inodes -b isolinux/isolinux.bin -c isolinux/boot.cat -no-emul-boot -boot-load-size 4 -boot-info-table -o ../ag.iso .

cd ..
rm -r ./output/
umount data
rmdir data

a jeste cat txt.cfg

default ag-install
label ag-install
  menu label ^Install Ubuntu Server and configure as AG
  kernel /casper/vmlinuz
  append   initrd=/casper/initrd nomodeset autoinstall ds=nocloud;s=/cdrom/ag_install/ net.ifnames=0 ---

ifnames=0 pouzivam protoze chci jednoduse eth0/... a posleze si z MAC adres udela udev rules a pojmenuju sitovky pouzitelne (HW je lehce variabilni, adresa na PCI taky, takze en* je portabilni asi jako java).

Pro predstavu - udela pouze uzivatele ubuntu1 a jeste neni funknci. ubuntu2 ani ubuntu3 neudela vubec.  Nicmene bez ubuntu3 to zhavaruje. Nebudu zjistovat proc, staci, ze funguji late-commands.

A ten magor, co v pythonu psal subiquity by si mel nekolikrat denne oplachnout studenou vodou prirozeni, rozhodne by to zvedlo kvalitu a citelnost toho nesmyslu, co vyplodil :( To prece nemohl nikdo ani jen zbezne zkusit proboha. Jeste ze 5 let na to nemusim sahnout.

P.

k3dAR

• 3 096
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 10. 12. 2020, 14:52:18 »
btw: ona autoinstalace pres klasickej preseed v ubuntu-server nefunguje? :-)

« Odpověď #3 kdy: 10. 12. 2020, 22:44:47 »
Pokud vim tak jen v legacy (viz niz). Ale nezkousel jsem. Poprve musel instalovat fyzicke zelezo v tak velkem poctu, ze jsem to musel uplne zautomatizovat. FAI a preseed mi prislo jako silenost (hlavne ruzne recipe stringy pro lvm/raid, formatovani mezerama, predpokladani existence dialogu a nuceni jejich hodnot skriptem a pod). Tak sem si rikal, ze kdyz neco zmeni, budu to muset predelavat, takze to je k rpdu. Kickstart (Anaconda) mi prisel jako nejrozumejsi, ale to soudruzi odstranili a nahradili to touhle silenosti. Popravde kdyby to odstranili - ale oni udelaly legacy ISO ke stahnuti (blbe se hleda a musi se naklikat proc ho clovek stahuje) kde kickstart/klasickej preseed funguje (neni to live a subiquity. Tak jsem si rikal parada, kickstart je peknej. A ono opet (.) V tom legacy kickstart nefunguje, neni schopnej namountovat /boot takze is /boot udela v rootu, ignoruje prikazy ala mount, nerozpozna filesystem parametry u part prikazu a podobne. No, po pul dne laborovani jsem to vzdal. Dokonce ani bez jakekoliv partition to nedokazal udelat bez nutnosti nejake opravy.

Ono kdyby jim to fungovalo (subiquity) - tak dobry. Nicmene, udelat z te polofunkcni .... LTS, to je pomerne silny kafe. Na druhou stranu, co cekat, kdyz evidentne nehrali hru ala pristani na mesici na PMD :)

Pocitam, ze pristi verze uz klasickej seed asi umet nebude vubec.

P.