Narazil jsem na trochu nepříjemnou věc: proč hodnoty u ip --stats -h addr jsou nižší (nebo se resetují, ale nevím kdy a proč)? Očekával bych tam kolem ~50GB/2GB(pro oba směry). (souhlasí s příslušnými iptables -nvL u FORWARD u ACCCEPT pro dané směry)
U eth0 se neresetují, je tam 50GB/2GB, ani když vytáhnu kabel, hodnoty zustanou...
Samozřejmě v iptables v-nvL vidím "vše". K tomu mám otázku bokem: Chtěl bych nějak mí statistiku přenosů, toků. Nějak základně se k tomu dá iptables použít (že si dám poslední pravidlo ACCEPT a nějak tam udělám roztřídění podle cílové/zdrojové adresy), ale je to fungující jen pro opravdu malý počet sledovaných parametrů (a třeba jen pro in/out, pro počítače uvnitř, a neumí to dělit na časové období a rozlišovat podle protější adresy by znamenalo kartézský součina pravidel --src --dst, takže nemyslitelné). Co by se hodilo pro nějaké lepší monitorování (prometheus/grafana nabo cacti/rrdtool/mrtg)?
Všiml jsem si jedné věci: toto vrací ip link/addr:
: wlan0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 ... připojeno
3: wlan0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 ... když je killnutý wpa_supplicant-nepřipojeno
což bych očekával, že tam bude rozdíl. Ale hodnoty před a po odpojení jsou totožné. Zde se reset neděje (přesněji řečeno: odpojení reset nevyvolává)
rese
Původně jsem se chtěl zeptat na podobnou věc ještě u příkazu iw wlanx link, ale ještě si to rozležím v hlavě:
fun fact?: asi jsem vyhrál sportku zrovna:
iw wlan0 link
RX: 4 294 610 786 bytes (33483598 packets) ... (2^32 je
4 294 967 296)
TX: 2515682125 bytes (10368959 packets)
... chvíle poté:
RX: 885175 bytes (33485308 packets) ... mod 2^32 ?
TX: 2 515 802 652 bytes (10369946 packets)
(co je jistě, že po resetu wpa_supplicant se hodnoty iw wifina link resetují, ale u ip -s -h a ). Do třetice, ty hodnoty nesouhlasí, vypadá to, že ip -s ukazuje i větší hodnoty než 4 miliardy
Takže když to shrnu: proč se resetují hodnoty u ip -s -h addr? (očividně ano, když tam není 50GB) Neresetují se, když dojde ke ztrátě zpojení/odpojení (to se ale se resetují hodnoty iw wlan0 link). + Do toho bonus s tou sportkou u iw wlan0>4GB (nedá se vyloučit, že by i tento problém postihoval ip -s, prověřím)
Nějaká jiná událost než odpojení wpa_supplicant (rfkill či "odpojení karty na nižší úrovni")?
Jaký by mohl být důvod resetu hodnot u ip -s -h link ?