Zdravím,
mám dlouhodobý problém s vestavěnou wifi kartou v NB Lenovo T460. Karta je:
04:00.0 Network controller: Intel Corporation Wireless 8260 (rev 3a)
Subsystem: Intel Corporation Wireless 8260
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 130
Memory at f1000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=8K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: iwlwifi
Kernel modules: iwlwifi, wl
Firmware je iwlwifi-8000C-36.ucode
Problém je v nestabilitě spojení, to se projevuje dvěma způsoby:
1) wifi se najednou odpojí a za chviličku připojí.
2) wifi přestane vysílat, pakety přichází, ale neodchází.
U varianty 1 se najednou objeví že se síť odpojila a musím pár vteřin počkat než se zase připojí. Tohle se dá zkousnout, ale blbé je na tom, že popadají všechny spojení. V logu kernelu se obejví:
[58458.688895] wlp4s0: deauthenticating from 10:fe:ed:78:b5:82 by local choice (Reason: 3=DEAUTH_LEAVING)
[58472.698329] wlp4s0: authenticate with a0:f3:c1:8a:2d:da
Varianta 2 je zákeřnější - prostě odchozí kanál ohluchne - pokud jsem na nějakém streamu, tak stále slyším ale protistrana neslyší mě. V monitorovací utilice wavemon vidím na řádku TX zvyšující se čítač Failed. Jediná pomoc je ručně se odpojit a zase připojit.
Dělá to proti všem wifi AP co jsem měl možnost vyzkoušet (od Aruby, přes Cisco, UBNT až k TP linku). Zajímavé je, že občas to týden neudělá a pak je den, kdy to blbne co 10 minut.
Momentální distribuce je Deepin 20, kernel 5.4.70-amd64-desktop, ale dělalo to i v Ubuntu a a Debianu (i ve 2 roky starších distribucích)
Zajímavé je, že v Deepinu, je maximální rychlost 54Mbit, přes ni to nikdy nejde. V Ubuntu a Debianu jsem dostával minimálně 802.11n rychlosti, ale velmi často se objevoval problém 2 - a to tak že velmi často, prakticky k nepoužitelnosti.
Instalací Deepinu jsem sice zařadil nižší stupeň a jede to pomalu, ale stabilněji a spíše se objevuje problém s odpojováním.
Vygooglit se mi tento problém nepovedlo, resp ztrácím se ve velkém balastu jiných problémů.
Napadá někoho co s tím, protože jsem už z toho na prášky.
Díky
Petr