Nazdar lidi,
mám dotaz. Sice se trošku bojím že dostanu sprchu nebo že se mi tu poperete vy, ale risknu to
Jsem bývalý Windowsák, který vždycky pokukoval po Linuxu. Loni jsem konečně úspěšně switchnul a to na Kubuntu. Důvodem výběru řady *buntu byla rozšířenost a velká podpora všeho možného. Důvodem výběru KDE byl mě více líbivý se design + větší možnosti přizpůsobení.
Po roce používání jsem ale trošku zklamán. Linux jako platforma je super a Windows už na PC určitě nepustím. Ale zklamala mě nestabilita grafických aplikací a vlastně celého GUI. Stav se ještě zhoršil, když jsem updatoval Kubuntu z 19.10 na 20.04. Teď se potýkám s problémy typu:
- Při spuštění spořiče obrazovky se mě deaktivuje zvukový profil v PulseAudio. Musím jej povolit, abych mohl přehodit ze sluchátek na repráky.
- Po uspání PC se mi rozdrbe krom jiných věcí i zobrazování stránek v Chrome. Pomůže jen restart PC.
- Při spouštění her mi někdy řve reprák šumem. Hru musím vypnout nebo minimalizovat, přepnout na sluchátka a zpět na repráky. Hrou to není - dělají to minimálně dvě hry.
- Občas nejde spustit nějaká hra. Pomůže jen restart PC.
- Občasné padání nějakých GUI programů popř. celé Plasmy.
- Při odhlášení se přihlásím a veškerý font je malý (myslím i ikony). Pomůže jen restart PC.
- A další...
Já uspávám PC právě pro to, abych jej nemusel restartovat. A pak stejně musím?
Chtěl jsem tedy zkusit Ubuntu doufaje, že když je to výchozí Canonical distro, tak bude bezproblémovější a stabilnější. Něco málo jsem hledal, abych si domněnku potvrdil, a byl jsem překvapen, že poměrně často lidi doporučují z různých důvodů (nenáročnost na PC nebo dokonce i kvůli stabilitě) spíše Kubuntu než Ubuntu. Takže teď nevím
Je mi jasný, že hromada lidí mě doporučí úplně jiné distribuce a věřím, že by byly stabilnější. Ale raději bych zůstal na té *buntu hromádce, protože jsem na Ubuntu zvyklý ze správy serveru a teď už i z desktopu a obávám se, že bych si s jinou distribucí neporadil nebo bych přišel o hromady výhod. A ano, taky bych chtěl, aby to prostě vypadalo pěkně. Takže pokud myslíte, že je nějaké distro, které je dostatečně rozšířené a použitelné jako desktop a nabízí cca všechno co Ubuntu, tak můžete dát tip.
Ale primárně bych rád slyšel názory na Ubuntu a Kubuntu spíše od uživatelů těchto distribucí (ideálně kteří znají obě) - ne haterů
- Která distribuce je stabilnější?
- Která distribuce zvládá upgrade více bezbolestně?
- Která distribuce je méně náročná na HW?
Díky moc