Do nového roku plánuji obměnit svůj pracovní počítač a chtěl bych znát vaše názory na mé myšlenky a požadavky. Nyní počítač využívám následovně:
* Gradle buildění Android projektů (75% průměrné vytížení všech 12 vláken, teplota 65°C)
* Občasná kompilace linuxových programů
* Občasné hraní her, Intel Core i7-8750H 2.20 GHz (4.10 GHz) zatím stačí (max 60% na všech vláknech, cca 4GB grafické paměti, 66°C)
* Běžné použivání Chrome (15% průměrné vytížení, teplota 55°C)
* 16GB RAM stačí jen tak tak, občas Android Studio s Gradlem sežerou i víc
* Střih videa zatím ve FullHD, modelování nízkopolygonových modelů
Grafická karta
* Nechci NVIDIA
* Vadí mi uzavřené ovladače a nemožnost použití Sway
* Chci něco lepšího za rozumnou cenu (do 7 tisíc). Rád bych na tom hrál i nějaké novější věci (např. Cyberpunk 2077), ale není třeba na ultra, stačí high ve FullHD. Raději bych preferoval více paměti (podle mě je 8GB minimum). Grafickou kartou bych si spíš chtěl udělat radost, než abych nutně potřeboval nějakou high-endovou.
Procesor
* Rád bych zkusil AMD (např. Ryzen 9 5900X), ale pokud bude Intel mít rychlejší alternativu, zůstanu u něj. Na Linuxu s AMD není problém, ne?
* Díval jsem se i po Ryzen 9 3950X, ale to mi přijde, že nevyužiju a stál by ladem
* Počet threadů asi nyní dostačuje, ale potřebovaly by zvýšit rychlost (tzn. preferuju rychlejší jádra před jejich počtem)
RAM alespoň 32, je výhodné koupit víc?
Zatím jsem vše dělal ve FullHD, není čas přejít na 4k? Nejsem zastáncem velkých monitorů (mám teď 24''), ale zkusil bych něco o fous většího, nějakou 27''.