Raspberry Pi 3 se snaží připojit disk v režimu UASP

Hamparle

  • **
  • 89
  • junior developer ucho
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Po zapojení disku do RPI 3 se nepřipojí. Ačkoli V Win 7 se připojí a podle použitého driveru v windows 7 v režimu BOT (usbstor.sys)  a ne uaspstor.sys.

Kód: [Vybrat]
usb 1-1.4: new high-speed USB device number 6 using dwc_otg
usb 1-1.4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
usb 1-1.4: Product: External
usb 1-1.4: Manufacturer: JMicron
usb 1-1.4: The driver for the USB controller dwc_otg_hcd does not support scatter-gather which is
usb 1-1.4: required by the UAS driver. Please try an other USB controller if you wish to use UAS.
usb-storage 1-1.4:1.0: USB Mass Storage device detected
scsi host0: usb-storage 1-1.4:1.0
usbcore: registered new interface driver uas
scsi 0:0:0:0: Direct-Access     JMicron  Tech             0208 PQ: 0 ANSI: 6
sd 0:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0
sd 0:0:0:0: [sda] Spinning up disk...
.not responding...
sd 0:0:0:0: timing out command, waited 180s
sd 0:0:0:0: timing out command, waited 180s

Proč ho nepřipojí v režimu Mass Storage BOT, když ho windows takto připojí? Nebo mi něco uniká?


výpis z raspberry 3:
blkid:nic
mount nic
lsblk nic
lsusb:
Bus 001 Device 006: ID 152d:0583 JMicron Technology Corp. / JMicron USA Technology Corp.
lsubs -t
        |__ Port 4: Dev 6, If 0, Class=Mass Storage, Driver=usb-storage, 480M

lsusb -vd :0583
Kód: [Vybrat]
   bcdUSB               2.10
     Interface Descriptor:
      bLength                 9
      bDescriptorType         4
      bInterfaceNumber        0
      bAlternateSetting       0
      bNumEndpoints           2
      bInterfaceClass         8 Mass Storage
      bInterfaceSubClass      6 SCSI
      bInterfaceProtocol     80 Bulk-Only
      iInterface              0
      Endpoint Descriptor: ...
    Interface Descriptor:
      bLength                 9
      bDescriptorType         4
      bInterfaceNumber        0
      bAlternateSetting       1
      bNumEndpoints           4
      bInterfaceClass         8 Mass Storage
      bInterfaceSubClass      6 SCSI
      bInterfaceProtocol     98
      iInterface              0
   

« Poslední změna: 14. 09. 2020, 16:04:42 od Petr Krčmář »


UAS je lepší a rychlejší, proto se asi snaží připojit přes UAS před mass-storage. Ale některé převodníky to mají špatně implementované, takže se to má podle návodu dát do quirks: https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=245931

A má vůbec RPI3 UAS? Jsem myslel, že to má až RPI4 na USB3 portech.

Když se dívám ale na ten dmesg, tak to je jen varování, že to UAS nepřipojí a připojí to mass-storage. Dál se ho snaží roztočit, ale vypadá to, že má málo proudu. Zkusit jiný zdroj pro RPI, případně napájený USB hub.
« Poslední změna: 14. 09. 2020, 15:19:10 od Jan Fikar »

Hamparle

  • **
  • 89
  • junior developer ucho
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Právěže nemá UASP. Tak se divím proč ho to nepřipojí v BOT

Ve výpisu je mi divná 2x kapitola Interface
Poprvé s bInterfaceProtocol (80), což je BOT podle =https://superuser.com/questions/928741/how-can-i-check-whether-usb3-0-uasp-usb-attached-scsi-protocol-mode-is-enabledtohoto. a podruhé 98, takže to umí obojí.


Tak zkusím přidat ten quark do bootline a uvidím co to udělá***
. Takhle to vypadá, že Raspian neví, že se nemá pokoušet o UASP.


*** Jde nějak říct za chodu aby se quark aplikoval bez nutnosti restartu? bez nutnosti unload/load module (což by asi nešlo, když je tam připojené další zařízení)?
« Poslední změna: 14. 09. 2020, 15:25:30 od Hamparle »

RDa

  • *****
  • 989
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Vzdyt je pripojen skrze BOT kod, driver=mass-storage !

Kdyby byl skrze UASP (ktere podle predesleho vypisu radic nepodporuje, takze se nemuze aktivovat), bylo by v lsusb driver=uas. Problem bude jinde - napr. v tom roztaceni / vyssi spotrebe, netusim co je to zas za disk.

Linux ma storage driver resen tak, ze se pokusi aplikovat UAS - vyjma pripadu kdy: to nepodporuje radic, nepodporuje disk, nebo je to zakazano pravidlem (pro ty zarizeni, ktere maj hodne zpraseny firmware).

ne quark a quirk a je potřeba restartovat

ale myslím si, že tím UAS to nebude, spíš málo proudu, nemůže se roztočit, obzvlášť, jestli je tam ještě jiné USB zařízení


Hamparle

  • **
  • 89
  • junior developer ucho
    • Zobrazit profil
    • E-mail
ne quark a quirk a je potřeba restartovat

ale myslím si, že tím UAS to nebude, spíš málo proudu, nemůže se roztočit, obzvlášť, jestli je tam ještě jiné USB zařízení
Plotny nemá, je to NVMe

to je jedno, elektriku spotřebovává, třeba zdroj nestačí
co to takhle zkusit:

1. s lepším zdrojem, co dává alespoň 3A a krátkým dobrým napájecím kabelem mezi zdrojem a RPI
2. přes napájený USB hub
3. odpojit to druhé USB zařízení, které také spotřebovává elektriku

Hamparle

  • **
  • 89
  • junior developer ucho
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Raspberry Pi 3 se snaží připojit disk v režimu UASP
« Odpověď #7 kdy: 14. 09. 2020, 21:02:43 »
1. Je napájené přes 5V a 0V trny na rozšířující desce
3. žádné jiné zařízení není zapojeno do Raspberry.
Zdroj není ten se kterým bych to provozoval za normálních okolností (2A i když spotřeba nejde nikdy nad 1.2A a dá se říct že maximum ja 0.7A) ale s 1A, protože jsem potřeboval nezazdít 2A USB nabíječku na mobil....
Zkusím tedy to přes Y kabel nebo přes zesílené napájení

Re:Raspberry Pi 3 se snaží připojit disk v režimu UASP
« Odpověď #8 kdy: 14. 09. 2020, 22:18:14 »
Také záleží na disku: takový Samsung 970 EVO má ve špičce spotřebu 7.8W, něco si vezme i USB box, takže i 2A může být málo.

k3dAR

  • *****
  • 1 650
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Raspberry Pi 3 se snaží připojit disk v režimu UASP
« Odpověď #9 kdy: 14. 09. 2020, 22:38:03 »
Zdroj [...] s 1A, protože jsem potřeboval nezazdít 2A USB nabíječku na mobil....
chapu spravne ze RPi3 + "USB->NVMe prevodnik->NVMe disk" napajis 5.0V/1.0A a divis se ze mas problem? :-)

Hamparle

  • **
  • 89
  • junior developer ucho
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Raspberry Pi 3 se snaží připojit disk v režimu UASP
« Odpověď #10 kdy: 15. 09. 2020, 10:57:05 »
Asi mi to nedošlo, že to není fleška s 100mA max proudem a že Raspberry je vošajstlich s napájením...
Měření: idle 250mA
Po eject příkazu(250mA) ... dioda přestane svítit, věděl by někdo proč i nadále žere 250mA?
Po zandání maximum chvilkové 500mA
Při intentivním čtení (limit USB 2.0 neboť měřák USB je 2.0 ) 430mA.

RDa

  • *****
  • 989
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Raspberry Pi 3 se snaží připojit disk v režimu UASP
« Odpověď #11 kdy: 15. 09. 2020, 12:34:18 »
Asi mi to nedošlo, že to není fleška s 100mA max proudem a že Raspberry je vošajstlich s napájením...
Měření: idle 250mA
Po eject příkazu(250mA) ... dioda přestane svítit, věděl by někdo proč i nadále žere 250mA?
Po zandání maximum chvilkové 500mA
Při intentivním čtení (limit USB 2.0 neboť měřák USB je 2.0 ) 430mA.

Dik ze ses odhalil co jsi zac, tohle je dalsi ucet toho trolla pivotala, co resi porad nejake pitomosti, protoze "mu nedoslo". Velky H nedoslo.. delas tady bordel schvalne :-)

Re:Raspberry Pi 3 se snaží připojit disk v režimu UASP
« Odpověď #12 kdy: 15. 09. 2020, 14:25:32 »
kromě proudu je důležitý taky napětí, se vzrůstajícím proudem napětí na zdroji klesá a může to stačit na malinu, ale na NVMe už ne

proto oficiální zdroj je 5.1V/3A

navíc čím horší a delší drát, tím bude pokles větší

Re:Raspberry Pi 3 se snaží připojit disk v režimu UASP
« Odpověď #13 kdy: 16. 09. 2020, 15:14:28 »
na pokles napětí RPi reaguje bleskem na obrazovce, ale lepší se je podívat na

Kód: [Vybrat]
vcgencmd get_throttled
kde je zaznamenáno, jestli od spuštění došlo k poklesu napětí (Under-voltage has occurred)

https://harlemsquirrel.github.io/shell/2019/01/05/monitoring-raspberry-pi-power-and-thermal-issues.html

Hamparle

  • **
  • 89
  • junior developer ucho
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Raspberry Pi 3 se snaží připojit disk v režimu UASP
« Odpověď #14 kdy: 18. 09. 2020, 17:42:50 »
Tak to bylo nedostatečným napětí. Disk se trápil na 4.3-4.5V. Bez disku na USB portech je 4.8V.

Při použití split kabelu s napájecí větví si to bralo v klidu 450mA a při kontinuálním čtení celých 29MB/s 550Ma - napětí jsem neměřil, ale bylo asi 5.02.O žádném odhalení nevím, kde že se ta socha nechtěného maršála křtila?