Omezené rychlosti z DC do Cloud při přenosu pomocí SMB

Ahoj,
řeším už delší dobu problém, kdy se mezi servery nepřenáší data rychlostí jakou by měla.
Ve chvíli kdy měřím propustnost pomocí iperf, dostávám hodnoty mezi všemi servery v uvedených vlan obousměrně 800Mbps-1Gbps.

Vlan a je hostovaná u nás (DC) a propojená spojovačkou přes MPLS(se smluvními parametry 1Gbps obousměrně.) s vlan b,c,d.
Pokud však kopíruji/replikuji pomocí SMB:
z vlan b do vlan a naměřím hodnoty download 1Gbps upload 250-500Mbps
z vlan c do vlan a naměřím hodnoty download 1Gbps upload 250-500Mbps
z vlan d do vlan a naměřím hodnoty download 350Mbps upload 200Mbps

v cloudu
z vlan b,c do vlan d naměřím pomocí iperf i kopírováním SMB hodnoty obousměrně 800-950Mbps, tímto jsem vyloučil rychlosti zápisu disků, jsou zde však jiné hopy směrem mezi těmito servery než směrem k nám do DC.

U nás jsou všechny subnety pro dané vlan routované stejně, směrem na spojovací MPLS router providera.
Rozdíl je ve dvou hopech z vlan d do vlan a oproti b,c do a. Tady jsem pojal podezření na tyto hopy, přesto mě nenapadá, co přesně by to na daných routerech mohlo způsobovat.
Druhá strana tvrdí, že u nich problém není. Taktéž tvrdí, že daný protokol nijak neomezují pomocí QoS.

Napadá někoho co by mohlo způsobovat tyto rozdíly kromě odlišné trasy?
Díky.

Re:Omezené rychlosti z DC do Cloud při přenosu pomocí SMB
« Odpověď #1 kdy: 06. 08. 2020, 20:14:59 »
mrkni na tcp frames a jejich velikost, jaký congestion se na síti používá? Jak vypadá rychlost v čase? Jak dlouho jsi vůbec nechal běžet iperf, nesaturují se routery při delším přenosu? Stíhá to druhá strana ukládat?

Zabal smb do ipsec, změř iperfem ipsec tunel samostatně a pak přes to spusť smb a uvidíš, jestli je na cestě nějaké QoS či nikoliv.

Těch proměnných tam může být opravdu spousta. Osobně bych začal postupně vylučovat jednou za druhou a zkoumat anomálie v měřeních.

Medo77

• 300
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 07. 08. 2020, 09:49:13 »
Viem si predstavit, ze sa uplne nedohodli zariadenia na oboch stranach na verzii SMB.
Ked na jednej strane pustis nejaky simple portable FTP server (byt je to len jedno vlakno po ceste), dokazes cez Ftp pretlacit aspon 80% kapacity ? (cim vlastne nadvezujem na kolegu vyssie o saturacii).

M_D

• 335
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 07. 08. 2020, 10:40:15 »
A není to klasický LFN problém? Mám tlustou síť s větší odezvou. Nevím poslední verze, ale dříve SMB ve Woknech dovolilo odeslat max 10 paketů bez potvrzení, takže pokud mám delší odezvu sítě a kapacita sítě může být víc než 10 paketů po cestě, tak nedosáhnu na přenosový strop. Navíc, pokud Windows zjistí, že má linka větší odezvu, tak provádí pak snižování přenosové rychlosti. Něco z toho jde poladit v registrech, viz: https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/administration/performance-tuning/role/file-server/ a např. volba DisableBandwidthThrottling