@k3dAR
do debaty o rychlosti medzi particiami na SSD som sa nezapojil, pretoze v nej nevidim vyznam v tomto vlakne, ktore bolo iniciovane jednoduchym zadanim:
"ake ssd o velikosti 480GB doporucite pro desktop systemovy disk?
mam aktualne Kingston A400 480GB, SA400S37/480G a jsou s nim problemy. ve smartu ukazuje 10 vypnuti ztratou napeti a na disku se hromadi corruptnute soubory. health ma 99% a zadne bad blocky"
uz z podstaty toho, co bolo popisane v zadani, je vidiet, ze autor nepremysla do hlbky a hlada LEN doporucenie pre:
SSD 480GB pre Sys disk v desktope
takze hlada sa riesenie do tmy, ktora mne nedava zmysel. Preto som uplne kdesi v uvode napisal, ze pri takom zadani si moze kupit cokolvek, pretoze zjavne nepouziva UPS a "udalosti", ktore ho viedli k tejto otazke sa budu opakovat:
"ve smartu ukazuje 10 vypnuti ztratou napeti a na disku se hromadi corruptnute soubory"
Tu je ovela dolezitejsia debata, ci pre SYS disk pouzije QLC alebo TLC z dovodu Lifespanu a fyziky, ktora je v pripade QLC neuprosna.
Preto je potrebne zohladnovat P/E cycles a preto je dolezite vyuzivat co najlepsiu utilizaciu disku v celej sirke jeho kapacity. Takze kupovat disk len pre OS s kapacitou 480GB je uplna zbytocnost. Vsetko nad 128GB (najnizsie dostupna kapacita) je vela. Opakujem - pre samotny OS.
Samotne QLC je nevhodna technologia pre OS disk pretoze na takom disku neustale prebieha write = zrychlenie opotrebenia QLC. Ak na taky disk este nasupete APP, tak to len posilnite.
Dalsi problem QLC je v tom, ze ak naplnite jeho rychlu SSD cache, tak potom kontroler disku zapisuje priamo na disk, cim sa nasobne spomali zapis - moja poznamka, ze to potom staci kupit low-end HDD na taky ucel a dosahnete rovnakych mozno aj 80MB/s.
dalsia moja poznamka, kdesi hore vo vlakne bola, ze ak to ma pouzivat na Sudoku, YT, web, tak to nerobi problem. Pre niekoho, kto na tom bude pouzivat caste kompilacie, resp. este aj swapovat, tak QLC urcite nie. Co moze mat vplyv na vyuzitie NVMe - teda potreba znalosti dosky v desktopu.
Dovod preco som sa opisoval, ze bez znalosti toho na co to chce a co ma v "crevach" toho desktopu to nema dovod riesit do hlbky.
Nasledne sa tu rozprudila debata o particiach vs rychlost na SSD, kde som napisal, ze z pohladu tohto vlakna to nema vyznam rozoberat.
Naco zbytocne zaprasit vlakna temamy, ktore neboli ziadane? Aby sa zacalo kdesi pri Androide a skoncilo pre AIXe?
nemam pocit, ze by som tu siril FUD. Ego lestit nepotrebujem.