Jak zachránit disk

A. F.

Jak zachránit disk
« kdy: 20. 07. 2020, 18:18:44 »
Mám 3TB disk. Který se mi začal hlásit jako 4.1GB, a prázdný. Jedná se o SEAGATE Desktop HDD, ST3000DM001-1ER166.

Zkoušel jsem prohodit kšandy, ale opravdu to vypadá, že mi selhal.

Můžete mi doporučit nějaký způsob, jak z něho zkusit ještě vytáhnout data? Nikdy jsem to nedělal.

Používám Fedoru 30.

Díky.

.

• 618
    • Zobrazit profil
Re:Jak zachránit disk
« Odpověď #1 kdy: 20. 07. 2020, 18:38:31 »
Pokud jsou ta data hodně cenná, pak se obrátit na odbornou firmu. Jinak si někde sehnat ten stejný funkční a zkusit přehodit elektroniku, ale to je šance na úspěch pár procent.

« Odpověď #2 kdy: 20. 07. 2020, 19:18:34 »
ST3000DM001 je jeden z nejhorších, co kdy byl na trhu, byla kvůli tomu i masivní vlna soudních tahanic nejen v USA. Má hned několik failure modes, ale ten co popisujete je nejběžnější - disku se drolí povrchová úprava ploten a může rapidně selhat. Jediná možnost jak se k těm datům dostat je obnovit je ze zálohy.

A. F.

« Odpověď #3 kdy: 20. 07. 2020, 19:50:29 »
ST3000DM001 je jeden z nejhorších, co kdy byl na trhu, byla kvůli tomu i masivní vlna soudních tahanic nejen v USA. Má hned několik failure modes, ale ten co popisujete je nejběžnější - disku se drolí povrchová úprava ploten a může rapidně selhat. Jediná možnost jak se k těm datům dostat je obnovit je ze zálohy.

Ach ne  :-[

Díky za informaci.

alex6bbc

• 1 721
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 20. 07. 2020, 20:17:55 »

Díky za informaci.

je mi to lito, ale zas se potvrzuje, ze plati: jsou jen 2 druhy lidi, to co zalohuji data a ti co jeste o zadne data neprisli.

« Odpověď #5 kdy: 21. 07. 2020, 07:37:55 »

Díky za informaci.

je mi to lito, ale zas se potvrzuje, ze plati: jsou jen 2 druhy lidi, to co zalohuji data a ti co jeste o zadne data neprisli.

Omyl. Jsou TŘI až čtyři druhy lidí.
1) o data teprve přijdou
2) o data už přišli
3) o data přijdou znovu
4) a znovu a znovu a znovu a nikdy se nepoučí.

Ve trojce být nechceš, natož ve čtyřce.

« Odpověď #6 kdy: 21. 07. 2020, 10:16:18 »
1. je potrebne napisat aky FS pouzivas, aby sa dalo definovat, ci vobec existuje postup pre cloveka, ktory to este nikdy nerobil (data restoration)

2. ak je to EXT3/4, tak pre laikov je mozne pouzit https://www.r-studio.com/free-linux-recovery/
kedze som uz davno neopravoval disky laickou metodou, tak je tazke poradit

3. K zaloham - suhlasim, iba clovek, ktoreho to uz raz zabolelo oceni hodnotu zalohovacieho ekosystemu. Hlavne takeho, z ktoreho sa da urobit aj Restore v dostatocnom dusevnom zdravi.

Avsak po precitani https://www.root.cz/clanky/fedora-33-prejde-na-btrfs/nazory/#newIndex1
diskusie "odbornikov" z enterprise som pochopil, ze ak niekto prisiel o data na BTRFS FS, tak len vdaka jeho neochote/neschopnosti robit zalohy. Co je mi v enterprise minimalne divne. Ucime sa cely zivot

« Odpověď #7 kdy: 21. 07. 2020, 10:47:26 »
A co zkusit vyměnit desku?
https://www.hdd-parts.com/16050925.html
občas to zabere.

« Odpověď #8 kdy: 21. 07. 2020, 12:58:07 »
Disky potrebuju analyzu a nie hura system pri oprave

Potom vymena PCB az po zlyhani:
- opravy na urovni FS
- opravy na urovni blokov (je rozdiel poskodenia z dovodu SW alebo z dovodu HW)
- opravy na urovni vnutornych HW komponentov, napr. zaseknute rameno hlavy a pod.
samotna PCB s tym nemusi mat nic spolocne.

Ak uz vymena PCB, tak treba mat 100% istotu, ze dana PCB je naozaj ta ista s tym istym Part./Rev. No. Inak su to vyhodene peniaze a strata casu = PCB 50USD + shipping cost + VAT

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 21. 07. 2020, 14:33:57 »
1. je potrebne napisat aky FS pouzivas, aby sa dalo definovat, ci vobec existuje postup pre cloveka, ktory to este nikdy nerobil (data restoration)

2. ak je to EXT3/4, tak pre laikov je mozne pouzit https://www.r-studio.com/free-linux-recovery/

3. K zaloham - suhlasim, iba clovek, ktoreho to uz raz zabolelo oceni hodnotu zalohovacieho ekosystemu. Hlavne takeho, z ktoreho sa da urobit aj Restore v dostatocnom dusevnom zdravi.

Avsak po precitani https://www.root.cz/clanky/fedora-33-prejde-na-btrfs/nazory/#newIndex1
diskusie "odbornikov" z enterprise som pochopil, ze ak niekto prisiel o data na BTRFS FS, tak len vdaka jeho neochote/neschopnosti robit zalohy. Co je mi v enterprise minimalne divne. Ucime sa cely zivot

Možná by bylo lepší, kdyby jste nejdřív četl co zakladatel vlákna napsal, než začnete s vašimi radami. 3TB disk se nyní hlásí jako 4TB, což je zjevný HW problém. Buď selhává elektronika nebo se něco stalo s plotnami a elektronika si myslí, že jde o vyšší model ve stejné řadě. V tomto stavu se adekvátně k filesystému vůbec nedostanete, tak se do toho snažit hrabat vámi navrženým způsobem není pomoc ale naopak.

« Odpověď #10 kdy: 21. 07. 2020, 15:09:33 »
Pro začátek to můžeš zkusit nacpat do jiného počítače s jiným řadičem, i když šance, že to zabere, je malá.
Ovšem podle toho popisu bych spíš řekl, že nejbezpečnější bude neexperimentovat, ať nenapácháš ještě větší škody, a obrátit se na odbornou firmu, jak už tady padlo. Pokud ti to tedy bude stát za ty prachy. Počítej s tím, že jestli jde o HW problém (speciálně mechanické poškození), tak za to dáš nejmíň pár tisíc a podle náročnosti se to může vyšplhat i na dost přes desítku, přičemž se takřka jistě nepodaří zachránit všechno. Minimálně by ale mohli provést diagnostiku a dát ti na vybranou, jestli chceš investovat do záchrany.

« Odpověď #11 kdy: 21. 07. 2020, 16:14:51 »

Možná by bylo lepší, kdyby jste nejdřív četl co zakladatel vlákna napsal, než začnete s vašimi radami. 3TB disk se nyní hlásí jako 4TB, což je zjevný HW problém. Buď selhává elektronika nebo se něco stalo s plotnami a elektronika si myslí, že jde o vyšší model ve stejné řadě. V tomto stavu se adekvátně k filesystému vůbec nedostanete, tak se do toho snažit hrabat vámi navrženým způsobem není pomoc ale naopak.

dakujem za radu
ako ste si vsimol, tak som sa vyhol poradenstvu pre osobu, ktora je zjavne neskusena. Co je OK, pretoze ak by sme boli vsetci raketovi vedci, tak by sme uz lietali na MARS (alebo ani nie).
Takze moje rady vychadzali z tohto:
Mám 3TB disk. Který se mi začal hlásit jako 4.1GB, a prázdný.

co znamena, ze disk sa minimalne "hlasi" a system s nim ako tak komunikuje - ako by inak uzivatel vedel jeho aktualnu kapacitu?
normalne by som zacal so "smartctl", aby som sa dozvedel rozsirene info o disku ajeho zdravotnej karte
nasledne by som to porovnal so svojou DB k poctu platni a ich velkosti pre konkretny disk = 3 x 1TB
ale toto vam asi nemusim pisat, kedze zjavne mate kristalovu gulu a vidite to hned na HW problem (co je pre mna tazko identifikovatelny detail). Pretoze hned vidite, ze sa neda dostat k FS. Skusal ste to na tom konkretnom disku?
Tak co analyza alebo shoot in the dark?

k3dAR

• 3 089
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 21. 07. 2020, 18:51:25 »
Možná by bylo lepší, kdyby jste nejdřív četl co zakladatel vlákna napsal, než začnete s vašimi radami. 3TB disk se nyní hlásí jako 4TB [..]
take se mozna podivej jeste jednou ;) tazatel psal ze ted se hlasi "jako 4.1GB"...

« Odpověď #13 kdy: 22. 07. 2020, 07:16:48 »
ludia sa prilis nudia, potom odpisuju bez citania. ucelom nie je poskytnut radu, ale buchnut si do niekoho.

btw, otvarame novu sekciu CZ/SK doteraz vyhradne ENG Synoforum.com, ktore sa venuje specialne NASom a celemu ekosysemu (disky, FS, packages, Docker, network, ...).

« Odpověď #14 kdy: 22. 07. 2020, 09:20:59 »
Mám 3TB disk. Který se mi začal hlásit jako 4.1GB, a prázdný. Jedná se o SEAGATE Desktop HDD, ST3000DM001-1ER166.

Zkoušel jsem prohodit kšandy, ale opravdu to vypadá, že mi selhal.

Můžete mi doporučit nějaký způsob, jak z něho zkusit ještě vytáhnout data? Nikdy jsem to nedělal.

Používám Fedoru 30.

Díky.

Z vlastní zkušenosti můžu doporučit https://www.datahelp.cz/
Naopak můžu vřele NEdoporučit jakékoli pokusy bez znalosti problematiky. Stručně: pokud nevíš co děláš, tak se v tom nevrtej, tím spíš když jde o důležitá data od kterých nemáš zálohy. Rozjebat to nevratně je otázka pár sekund.
Ty peníze co to bude stát ber jako školné a motivaci zálohovat.