Studium IT na VŠ pro člověka mimo obor

Studium IT na VŠ pro člověka mimo obor
« kdy: 14. 06. 2020, 10:52:49 »

Zdravím,

chci se zeptat, jakou šanci má člověk dostat se (a udržet se) na vysoké škole IT směru, když se tomuto oboru dříve nevěnoval?

Můj případ - studuji dopravní průmyslovku a jsem na konci 3. ročníku. Obor, který studuji mě vůbec nezajímá v podstatě jsem tam šel z donucení rodičů, a tak rád bych zkusil se příští rok přihlásit na VŠ a na mysl mi přišla právě informatika.

Koukal jsem na čvut v Praze, mohl by mi k tomu někdo něco říct? Jak je to těžký, jestli to tam zvládnu z obyčejné průmyslovky a podobně? :)

Předem děkuji za odpovědi.

Re:Studium IT na VŠ pro člověka mimo obor
« Odpověď #1 kdy: 14. 06. 2020, 11:46:15 »
Z technických škôl to asi pôjde. Matematika a fyzika je na strojárine slušná.

Gréta Thunbergová

• *
  • 19
  • čuz sem gréta
    • Zobrazit profil
    • Grétin blogísek
« Odpověď #2 kdy: 14. 06. 2020, 11:49:26 »
jako tohleto neřeš rodiče už pro tebe určitě maj nějakou supr školu vybranou :o :o :D :D ;) ;)

joa před pár tejdnama se na něco podobnýho tady ptal tvůj brácha hele :o :o ;) ;)

« Odpověď #3 kdy: 14. 06. 2020, 23:06:37 »
Nebude to snadný ale zvládnout se to dá, zaměř se teď hlavně na matiku, pokud jí budeš mít až na tu vysokou případně nastoupíš na úrovni gymplu a máš napůl vyhráno.

« Odpověď #4 kdy: 15. 06. 2020, 09:16:58 »
IMHO hlavní je motivace učit se, učit se, učit se.
Já jsem vystudoval FEL ČVUT z SVVŠ. Věděl jsem, že když nedostuduji, nejsem nic (taky byla motivace, že jako absolvent půjdu na vojnu jen na rok, jako maturanta by mne čekaly dva roky). Doneslo se mi, že pár průmyslováků toho nechalo, protože si řekli, že už odborné vzdělání mají a další studium už jim za tu námahu nestojí.
Veselá historka z natáčení: Dost často narazím na dotaz šmudly co se ptá, jaký NB si má pořídit na VŠ kam ho zrovna přijali, aby na tom NB mohl pařit nejnovější hry :(

« Odpověď #5 kdy: 15. 06. 2020, 11:31:14 »
Stručně řečeno, jestli jsi dobrý v matematice (nemusíš se ji moc učit, jde ti to víceméně samo a docela tě to i baví) a máš aspoň nějakou představu o programování, tak máš šanci. Ale nepočítej s tím, že to studium bude nějaká zábava a že se budeš učit jen věci, které tě zajímají. Možná zjistíš, že je to ještě horší než ta průmyslovka, kterou studuješ z donucení. A i některé ty "zábavnější" předměty ti dají zabrat víc než ty, které tě teď na střední nebaví, protože ta náročnost je zkrátka celkově někde jinde.

« Odpověď #6 kdy: 15. 06. 2020, 14:58:43 »
ČVUT dostudovalo spousta lidí z průmyslovek, to bych se nebál.

Na konci 3. ročníku SŠ je ještě dost času na to dohnat případné mezery v matematice - to je naprosto klíčové jak pro přijímací řízení, tak pro úspěšné přežití v prvních semestrech. Například FIT ČVUT vyžaduje k přijetí 70 bodů ze 100 u testu z matematiky, což není žádná legrace. 

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 15. 06. 2020, 19:33:06 »
To je hodně individuální, ale šance samozřejmě je, jen to chce studovat průběžně, hlavně v prváku se špatně dohání učivo obtížných předmětů. Držím palce!