Ostrý systém z dualbootu vo virtuálke

Mlocik97

• 889
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
Re:ostrý systém z dualbootu vo virtuálke
« Odpověď #15 kdy: 13. 06. 2020, 23:50:57 »
RDa no to riešenie mi prijde moc náchylné na problémy,...

skôr ma napadlo takéto rozdelenie diskov:

či by to teoreticky bolo možné. Virtuálka by ukazovala na Partíciu 00, ktorá by obsahovala 2 subpartície, kde by bol jak zavádzač tak samotný Win10. A obe by mountovali Partíciu na Disku 1, šlo by to?

k3dAR

• 2 934
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 13. 06. 2020, 23:53:33 »
mozna mi neco NEobecniho unika, ale na co 2x Grub? mel by stacit:
1. 1x Grub
2. nepripojovat v zadnem systemu oddil toho druheho pokud ten bezi

Ubuntu mas v UEFI rezimu, stejne jako Windows...

ta "subpartica" by mohla jit, ale pouze pokud bys ten system na ni chtel startovat JEN ve virtualnce, ktere bys predal JEN ten oddil jako raw disk

Mlocik97

• 889
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 13. 06. 2020, 23:55:48 »
2. nepripojovat v zadnem systemu oddil toho druheho pokud ten bezi

No ale to by som potreboval nejak.

ta "subpartica" by mohla jit, ale pouze pokud bys ten system na ni chtel startovat JEN ve virtualnce, ktere bys predal JEN ten oddil jako raw disk

neviem prečo by na ostrom železe nemohol štartovať? Nie je možné z GRUB ukázať na subpartíciu?

k3dAR

• 2 934
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 13. 06. 2020, 23:58:17 »
ty subpartice jak sem (az po tobe) psal, nejde, a at uz bys to mel jakkoliv, stale plati ze nelze mit pripojene 1 stejnej oddil v obou bezicich systemech... kdyz uz tak pripojit ted datovej oddil do OS na zeleze a do virtualniho ho predat bud moznosti sdileni ve virtualboxu, nebo pres nfs, sambu...

k3dAR

• 2 934
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 14. 06. 2020, 00:00:57 »
neviem prečo by na ostrom železe nemohol štartovať? Nie je možné z GRUB ukázať na subpartíciu?
GPT NEpodporuje subpartice, Grub NEpodporuje subpartice... to ze by virtual z "subpartice" mohl startovat by bylo tim ze na tom fyzickem oddilu by bylo dalsi GPT s normalnima oddilama a virtual tim ze bys mu priradil raw fyzickej oddil by s nim pracoval jako by slo o disk

ad "No ale to by som potreboval nejak."  - jedine viz ta vbox share, nfs, samba

Mlocik97

• 889
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 14. 06. 2020, 00:04:30 »
rozumiem, ok tak to by som skúšal vyriešiť cez zdieľanie...

ak nie je možné z GRUBU bootovať na subpartíciu, tak je to dosť blbé. ale potom už fakt netuším ako by som takúto vec riešil. Jedine že by som dal ten Win10_prac na Disk 1. Čo sa mi ale moc nepáči, pretože Disk 0 je SSD, a Disk 1 je HDD. Takže by som si tým spomalil jeden systém. Fakt som dúfal že by bolo možné v GRUB ukázať na subpartíciu.

Máte ešte nejaké nápady ako by šlo toto vyriešiť? Mňa napadá jedine nainštalovať ten Win10_prac na Disk 1, a že to by toto vyriešilo. To je ale podla mňa tiež neštastné riešenie, keďže Disk 0 je SSD, a Disk 1 je HDD.

Mlocik97

• 889
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 14. 06. 2020, 00:16:59 »
keby existovalo niečo ako symlink ale nie na úrovni súborov a adresárov,... ale na úrovni partícií...

k3dAR

• 2 934
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 14. 06. 2020, 00:27:02 »
symlink na urovni particii samozrejme je, v /dev napr. auto generovane pristupy pres symlink k zarizenim, oddilum dle UUID, Vyrobce-Model-Serial, Label, atd v /dev/disk/by-* nicmene to neresi nijak tvuj problem ;-)

proc vlastne resis subpartice? vzdyt sem psal ze virtualu predat celej disk tak jak je, jedno ze z totozneho disku z JINEHO oddilu pobezi na zeleze dalsi system... jen nesmis mit v obou pripojene najednou stejne odidly (asi s vyjimkou EFI oddilu kterej tim ze je VFAT kterej nema journal, tak by k poruseni mohlo dojit jen v pripade ze bys v jednu chvili na oba neco nahraval)

k3dAR

• 2 934
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 14. 06. 2020, 00:30:02 »
jeste "drobnost" z dotazu nebylo patrne zda ten jeden system/oddil co ma bezet bud na zeleze nebo z virtualu je Linux nebo "nebo Windows", protoze Windows si z jejich principu se zmenou HW poradi nekonecne hure... Linux NEma dataazi pritomneho HW jako Windows, ale pri kazdem startu provadi ocuchani HW a podle toho aktivovani casti jadra ci jadernejch modulu ci userspace ovladacu, totozne jako by slo o prvni start po instalaci...
vim ze W10 si se zmenou HW poradi lepe nez WIndows, ale neverim ze by to bylo bezproblemove...

RDa

• 2 620
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 14. 06. 2020, 00:37:08 »
jeste "drobnost" z dotazu nebylo patrne zda ten jeden system/oddil co ma bezet bud na zeleze nebo z virtualu je Linux nebo "nebo Windows", protoze Windows si z jejich principu se zmenou HW poradi nekonecne hure... Linux NEma dataazi pritomneho HW jako Windows, ale pri kazdem startu provadi ocuchani HW a podle toho aktivovani casti jadra ci jadernejch modulu ci userspace ovladacu, totozne jako by slo o prvni start po instalaci...
vim ze W10 si se zmenou HW poradi lepe nez WIndows, ale neverim ze by to bylo bezproblemove...

Tohle resili hardwarove profily od dob snad W95 ne?

k3dAR

• 2 934
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 14. 06. 2020, 00:45:40 »
Tohle resili hardwarove profily od dob snad W95 ne?
myslim ze ne ;-) skocim z W95 na W7, tak kdyz si chtel dat disk do jineho HW, tak si musel pustit "sysprep /oobe /generalize", to "vycistilo" HW db aktivnich ovladacu a pri dalsim startu se provedlo ala prvotni ocuchani HW a vytvoreni nove HW db dle nalezeneho HW...
pokud bys to neudelal, tak v "lepsim" pripade ve Spravci zarizeni budou vyset desitky "ztracenych" zarizeni, v horsim to vubec nedonastartuje.

Mlocik97

• 889
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 14. 06. 2020, 01:16:18 »

no ono práve jde o to že v Linuxe mám ten virtual box, ale vo virtual boxu budem mať jak Windows tak Linux,... pričom ale jak tento Windows tak ten Linux budú aj na ostrom železe. Tzv. budem mať 3 systémy:

Linux (osobný) -> virtuálka -> vo virtuálke možnosť nabootovať Linux (pracovný) a Windows (pracovný).
Linux (pracovný)
Windows (pracovný)

všetky 3 zároveň v dual resp. tripleboote na ostro.

Mlocik97

• 889
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 14. 06. 2020, 01:32:20 »

ohľadom toho očuchávania, dalo by sa teoreticky to vyriešiť že by ten Windows bol pravý virtual, ale bežal by v Linux_prac (ostrý systém) a ten by som spúšťal prípadne ako virtuálku v Linux_osobný? Vraj na nested virtuálky existuje riešenie Nested VT-x/AMD-V

Mlocik97

• 889
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 14. 06. 2020, 02:04:38 »
Druhá možnosť ma napadla či by nebolo možné aby virtuálny systém bežal bez hosta, a zároveň mal možnosť ho spustiť aj z hosta... https://chrisjean.com/run-virtual-machines-without-the-host-os/ čož by teoreticky taktiež riešilo túto vec a navyše by ten virtualizovaný OS nemal prístup k môjmu Ubuntu (Osobný)...

alebo ďalšia možnosť, mať len jeden systém na ostrom železe,... v tomto jednom systéme 2 účty, a v oboch virtuálku so stejným systémom (stejný virtuálny oddiel). Len potreboval by som v takom prípade úplne zamedziť z jedného účtu prístup na druhý účet (z prac. na osobný).
« Poslední změna: 14. 06. 2020, 02:08:36 od Gabriel Mlocik »

Mlocik97

• 889
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 14. 06. 2020, 02:12:07 »
Citace
v tomto jednom systéme 2 účty, a v oboch virtuálku so stejným systémom (stejný virtuálny oddiel). Len potreboval by som v takom prípade úplne zamedziť z jedného účtu prístup na druhý účet (z prac. na osobný).

ale toto asi skôr nie, pretože z pracovného účtu bude možné vždy ovplyvniť systém aj osobný účet. Lepšie to mať oddelené,...