v zasade je to tak, rozdil mezi Ubuntu a Xubuntu je v metabalicku pro desktop, tohle je (pro 16.04) metabalicek pro
ubuntu-desktop, tohle pro
xubuntu-desktop, nektere balicky to ma spolecne, u tech by to snizeni na 3 roky nemelo (*1) platit...
u obou je ale pouzite tozne Linux jadro, GNU a NonGNU nastroje, grafickej subsystem X.Org+Mesa, takze tahle cast u Xubuntu nema omezeni, stejne tak kdyz ale do Ubuntu nebo Xubuntu doinstalujes nejaky program co ma v Ubuntu 5let podporu, tak i v Xubuntu bude mit 5let podporu...
v podstate jde o to v jakem repositari danej balicek je a to se nemeni pro jine odnoze, tedy zda v repositari: main, universe, multiverse, pouze ten prvni ma tu 5let podporu od Canonicalu, balicky z druheho a tretiho ma (negarantovanou) podporu jen komunitni, ten treti spis zadnou protoze jde o (tusim jen) uzavrene aplikace, takze zalezi na tvurcich tech aplikaci
takze balicek XY z repozitare main ma stejnou dobu podpory v Ubuntu i v Xubuntu
u Xubuntu mas rozdil podle me (neprozkoumaval sem to) v praxi jen v tom ze ti prestanou chodit aktualizace balicku *xfce*, tim ze i desktopove knihovy a nejake dalsi casti tim ze Xfce je stejne jako (vychozi v Ubuntu) Gnome zalozene na GTK
presne balicky si muzes dohledat
https://packages.ubuntu.com/ v jakem repositari jsou, nebo jeste snadneji, na svem pocitaci muzes pustit prikaz kterej ti presne ukaze ktere balicky (ne)maji a jak dlouho podporu:
ubuntu-support-status --show-all | less
s tim less mas vystup moznost skrolovat nahoru dolu pres PgUp/PgDown, bez nej to prolitne, bez --show-all ukaze jen shrnuti...