Měl bych 3 otázečky točící se kolem iw,iwconfig, hostapd a režimů karty. Nadpisy jsou hodně zhuštěné.
1. Proč nejde do bridge dát karta, když je v režimu Managed nebo IBSS. Jde to jen v režimu master.
Mám vytvořený bridge (ip link add xyzmost type bridge). Z jakého důvodu do něj nelze dát wifi rozhraní wlan0 v režimu managed(STA) nebo ADHOC(IBSS(ip link set wlan0 master xyzmost nebo brctl addif xyzmost wlan0).
brctl: Operation not supported (-22)
ip: Error for wireless request "Set mode (8B06)
SET failed on wlan0 : Invalid argument
Myslím si, že je to nějaký principální důvod. Zkoušel jsem samozřejmě přes sudo a s wlan0 v stavu DOWN i UP.
2. proč nelze kartu přepnou do režimu master přes iw wlan set type master .
Hned mi to hlásí, že je potřeba management démon hostapd. Což, vím, že když běží hostapad a karta je AP, je v režimu master (to je inverzní tvrzení), ale proč nejde dát do režimu master jen tak (a až potom třeba spustit hostapd) nebo iw ap start nebo prostě jiným řešením.
3. nelze přes ip wlan0 ap start ... vytvořit AP
Proč příkaz sudo iw wlan0 ap start nazevAP 2422 100 4 8080 hlásí chybu (command failed: Operation not supported (-95)
Bohužel neznám dokumentaci k příkazu, takže ty hodnoty 100 4, 8080 jsem si vycucal z prstu.
(syntaxe by měla být 100< beacon interval in TU>, 4 <DTIM period> beacon head in hexadecimal>
Zkoušel jsem to na dvou wifi kartách (wlan1 - další)
Přitom hostpapd vytváří funkční access point . (Předpokládám, že obojí spolu souvisí)
Samozřejmě zde mám kartu pro změnu v UP stavu, jinak to hlásí interfac down (-100)