Jak si zařídit „moderní televizi“?

Re:Jak si zařídit „moderní televizi“?
« Odpověď #15 kdy: 15. 04. 2020, 09:06:38 »
Jestli máš NAS od Synology, Asustoru nebo QNAPu, nebo HTPC s Windows nebo Ubuntu / Debianem, mohl by ti fungovat TVmosaic. Potřebuješ k tomu pak už jen kompatibilní tuner, a mělo by to být velmi schopné. Včera jsem na to narazil, tak to chci doma zkusit; podle recenzí by to mělo umět víceméně všechno, co od TV chci.

« Odpověď #16 kdy: 15. 04. 2020, 10:07:11 »
TVmosaic
Jak se dívám, tak to je jen "Supports DVB-T/T2, DVB-C and DVB-S/S2 tuners, HDHomeRun network tuners, SAT>IP receivers and IPTV", ale nějaký Youtube addon tam asi nepojede.

« Odpověď #17 kdy: 15. 04. 2020, 14:24:45 »
TVmosaic
Jak se dívám, tak to je jen "Supports DVB-T/T2, DVB-C and DVB-S/S2 tuners, HDHomeRun network tuners, SAT>IP receivers and IPTV", ale nějaký Youtube addon tam asi nepojede.

YT apod se na NASech obvykle spouští jako separátní aplikace. většinou tam je i appka pro googlecast a DLNA renderer, takže si pustíš apku v telefonu, najdeš si co chceš, naházíš do fronty, a pošleš do televize; jako když máš v TV zapíchlej chromecast.
Záleží, jakou aplikaci na příjem TV si na tom NASu pustíš. Některý výstup posílají na HDMI, některý to streamujou do LAN a můžeš si to pustit třeba v prohlížeči na počítači / telefonu / konzoli.

« Odpověď #18 kdy: 16. 04. 2020, 08:26:59 »
Ahoj, rád bych si po letech pořídil "televizi" (pro jednoduchost říkám TV, ale myslím tím několik služeb - viz níže). V době, co jsem ji měl naposledy, jsem přijímal jen pozemní vysílání na set-top-box s "obyčejnou" TV. Dnes jsou možnosti větší a ne úplně rozumím, co si pořídit.

Moje uživatelské požadavky:

• chci přijímat pozemní vysílání TV a rádia
  • chci používat služby typu Netflix, HBO GO, O2TV atd. (v kombinaci s pozemím vysíláním TV)
  • chci používat služby typu YouTube
  • chci mít možnost připojit reproduktory
  • chci mít možnost nahrávat videa na interní a/nebo externí zařízení (příp. i připojeného po síti)
  • chci mít možnost přehrávat videa (a hudbu) z interního a/nebo externího zařízení (příp. i připojeného po síti)
  • chci mít možnost zobrazovat fotografie např. z telefonu nebo tabletu
  • malou výhodou by byla možnost přijímat satelitní vysílání (netrvám na tom, pokud to významně zesložití celé řešení)
  • nechci celou soustavu ovládat mnoha ovladači, ale ideálně jen jedním

Moje technické požadavky:

• nechci mít soustavu velmi mnoha propojených zařízení
  • nechci ale mít jediné zařízení, pokud hrozí, že jedna z jeho funkcí bude brzy zastaralá - v takovém případě by měla být možnost kritickou funkcionalitu externalizovat
  • nechci si to celé "z nuly" bastlit sám, ale nemám problém dělat drobné úpravy typu instalace neoficiálního softwaru atd.

Snad jsem na něco nezapomněl - jak jsem řekl, neznám dnešní možnosti.

Podmínky, do kterých bych TV chtěl pořídit:

• v bytě mám několik míst, ke kterým je může být připojena TV - všechna mají připojení k TV anténě a internetu (očekávám ale, že TV bude třeba jen na dvou místech)
  • všechny kabely od antén vedou do technické místnosti, ale zatím nejsou propojené s anténou jako takovou - je třeba dořešit
  • v celém bytě je také wi-fi (2,4 GHz i 5 GHz)
  • všechny telefony máme Android (to říkám kvůli příp. kompatibilitě)

Moc se v dnešní nabídce zařízení nevyznám a potřebuju poradit. Nejde mi nutně o konkrétní výrobky, ale hlavně o utřídění té nabídky. Ohledně ceny - jsem těžce průměrný divák, tj. např. nepotřebuju nějak extrémně dobrý zvuk, ale stačí mi "něco běžného do obýváku".

Moc děkuju.

Kup nějakou lepší android tv a máš to všechno v jednom a bez starostí - já mám Sony bravia 7596 a všechno co popisuješ tam běží, podpora pro zobrazování z iPhonů je otázka nainstalování jedné aplikace, netflix, chromecast, kodi, přehrávání z NASu, DLNA, funguje (na “hlavním” počítači zapnu třeba v digikamu sdílení přes DLNA a v TV se ukáže nové zařízení a je hotovo), máš tam i nějaký hry pro děti, umí nahrávat na ext. disku a spoustu dalších věcí. Složitost nastavení: 1/10 (10/10 = nejsložitější)

« Odpověď #19 kdy: 16. 04. 2020, 10:52:02 »
V obýváku mám PC, stačí něco malého, tichého, obyč. K tomu malý monitor jako zálohu, bezdrát klávesnici/myš apod.
Na stropě je projektor (skrz HDMI ve zdi).
úhlopříčka 2,5-3m, gauč nějakých 4-5m od projekce.
5.1 audio
online TV (lepsi.tv, sledovanitv.cz,...)
youtube
netflix
pozemní vysílání....??? díky online TV neřeším anténu, talíř, neustálé přelaďování, apod.
Prohlížet věci v mobilu se dá v kompu nebo se dnes dá telefon streamovat do projektoru

Přes den většinou na nic nekoukáme, protože není čas. Kdyby náhodou ano, mám žaluzie.
Zatím si nikdo nestěžoval, dětské návštěvy se těší na kouzelnou zeď.

Takže asi tak.

« Odpověď #20 kdy: 16. 04. 2020, 11:07:11 »
Mám to doma úplně stejně, jen místo projektoru obyč DVB-T1 HDTV, HDMI kabel taky zdí kolem místnosti. DVB-T2 už jsem neřešil, online TV od lokální poskytovatele netu (dohoda se sledovanitv.cz) šlape výborně, stejně se většinou doma na seriály dívají ze záznamu, časový program neřeší.

« Odpověď #21 kdy: 16. 04. 2020, 17:11:11 »
YT apod se na NASech obvykle spouští jako separátní aplikace. většinou tam je i appka pro googlecast a DLNA renderer, takže si pustíš apku v telefonu, najdeš si co chceš, naházíš do fronty, a pošleš do televize; jako když máš v TV zapíchlej chromecast.
Můžeš uvést nějaký příklad té "separátní aplikace"? Nějak si to neumím představit. Pokud je na NASu Linux a TV je k NASu připojent LAN kabelem, tak mě nenapadá žádná linuxová apka, která by uměla video z YT streamovat po LAN kabelu do sítě. Vlastně ani kdyby byl NAS k TV připojen přes HDMI mě nenapadá žádná linuxová YT aplikace. Ptám se protože mě zajímá jestli může být TVmosaic nějakým konkurentem Kodi, kde lze spustit i addon pro iVysílání nebo iPrima atd.

« Odpověď #22 kdy: 16. 04. 2020, 17:14:18 »
Prohlížet věci v mobilu se dá v kompu nebo se dnes dá telefon streamovat do projektoru
Jakým způsobem? Musí mít takový projektor Wifi nebo to lze i když je projektor připojen k Linuxu přes HDMI?

« Odpověď #23 kdy: 16. 04. 2020, 20:02:05 »
Televizi skončila záruka, takže vlezu dovnitř a vyvedu si výstup na nějaké samičky s automatickým odpojením interních repráčků
Tohle není úplně nejlepší nápad, protože pokud nemáte úplně levnou televizi, tak zvuk který leze do interních reproduktorů je televizí upraven právě pro ty interní reproduktory v dané televizi. Tj. jsou tam potlačené frekvence které v dané kombinaci činí problémy a naopak zesílené ty, které které dané kombinace příliš tlumí.

Tedy pustit tento signál do velkých externích repro může vést ke značnému rozčarování nad výsledným zvukem.

Velmi správná námitka! Přesně proto mám volně v plánu případný ústup na externí zes - ale byla by to práce navíc. A ta televize byla superlevná, a má jakýsi ekvalizér, asi pětipásmový... uvidíme co z toho leze. Možná to napřed zkusím s bednami od věže - abych měl orientační představu, jak moc nafoukli pásmo těsně nad rezonanční frekvencí originálních pidirepráků, a zda je všechno vespod naopak oříznuté. Protože tak bych to udělal já - vyždímat co se dá, ale nemrhat amplitudou na pásmo, které srandovní malý reprák prostě nepřehraje ani náhodou.

« Odpověď #24 kdy: 17. 04. 2020, 08:17:06 »
Můžeš uvést nějaký příklad té "separátní aplikace"? Nějak si to neumím představit. Pokud je na NASu Linux a TV je k NASu připojent LAN kabelem, tak mě nenapadá žádná linuxová apka, která by uměla video z YT streamovat po LAN kabelu do sítě. Vlastně ani kdyby byl NAS k TV připojen přes HDMI mě nenapadá žádná linuxová YT aplikace. Ptám se protože mě zajímá jestli může být TVmosaic nějakým konkurentem Kodi, kde lze spustit i addon pro iVysílání nebo iPrima atd.

Třeba zrovna Asustor má (s ohledem na ovládání pro mě ideální) mediaCast. Udělá to z NASu chromecast, takže si na telefonu v aplikaci nacvakáš frontu a pošleš ji tam. Je to mnohem pohodlnější než přes ovládání od televize nebo NASu. Samozřejmě funguje i to, že si to naplníš na jakýmkoli počítači s Chromem nebo Chromiem a vysíláš z něj.

« Odpověď #25 kdy: 17. 04. 2020, 12:16:54 »
Třeba zrovna Asustor má (s ohledem na ovládání pro mě ideální) mediaCast. Udělá to z NASu chromecast, takže si na telefonu v aplikaci nacvakáš frontu a pošleš ji tam. Je to mnohem pohodlnější než přes ovládání od televize nebo NASu. Samozřejmě funguje i to, že si to naplníš na jakýmkoli počítači s Chromem nebo Chromiem a vysíláš z něj.
Jo už je mi to asi jasné. Na Asustoru je operační systém ADM, který je postavený na linuxu a lze na něm spouštět různé linuxové aplikace. Jednou z aplikací je mediaCast další je TVMosaic, další je třeba Drupal. Každopádně u toho mediaCastu je podmínka, že Asustor musí být k TV nebo monitoru připojen přes HDMI, což se mi nezdá moc optimální, aby mně v obyváku hučel NAS s několika HDD. Nebo to lze i bez HDMI?
« Poslední změna: 17. 04. 2020, 12:20:00 od LarryLin »

k3dAR

• 2 712
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 17. 04. 2020, 23:49:54 »
Můžeš uvést nějaký příklad té "separátní aplikace"? Nějak si to neumím představit. [...]
https://flavio.tordini.org/minitube (to sem pred casem pouzival)
https://snapcraft.io/utube (to sem nezkousel)

Kodi, kde lze spustit i addon pro iVysílání nebo iPrima atd.
btw: nekolikrat tu bylo zmineno sledovanitv, pokud nekdo nezna neoficcialni PVR plugin kterej(fork) pouzivam:
https://lf.bukova.info/web/guest/kodi-pvr-for-sledovanitv.cz
https://github.com/PepaRokos/pvr.sledovanitv
fork: https://github.com/palinek/pvr.sledovanitv.cz

« Odpověď #27 kdy: 18. 04. 2020, 18:11:08 »
Jo už je mi to asi jasné. Na Asustoru je operační systém ADM, který je postavený na linuxu a lze na něm spouštět různé linuxové aplikace. Jednou z aplikací je mediaCast další je TVMosaic, další je třeba Drupal. Každopádně u toho mediaCastu je podmínka, že Asustor musí být k TV nebo monitoru připojen přes HDMI, což se mi nezdá moc optimální, aby mně v obyváku hučel NAS s několika HDD. Nebo to lze i bez HDMI?
Mám to v pracovně nad hlavou (tuším 6201, dvoušachta, 2x 1TB WD Red, celeron N3090 s iGPU, větrák na automatiku) a nevím o tom. V době kdy to prodávali (už jsou novější modely) se to inzerovalo právě jako mediální stanice k televizi; streamovat na aplikaci v NASu a z ní zase někam dál by smysl asi moc nedávalo, že ne?