Debian a odinstalace posledních aktualizací

peekaa

• 128
    • Zobrazit profil
Debian a odinstalace posledních aktualizací
« kdy: 18. 04. 2020, 13:47:46 »
Ve čtvrtek večer jsem aktualizoval a gnome po restartu již nenastartovalo. Místo logovací obrazovky jsem viděl Jejda! viz příloha. Vzpomněl jsem si, že existují "vedlejší" terminályy, přes crtl-alt+f2 jsem se dostal po přihlášení roota do systému, zazálohoval dokumenty.

Zkusil jsem různé přeinstalace, ale nic nepomáhalo. Tak jsem na pc s windows stáhl nový debian testing a firmware k tomu. První instalace skončila na "popularity-contest" (zaseklo se), tak jsem musel instalovat znovu v textovém režimu.  S hruzou jsem koukal po rebootu na tu samou obrazovkou Jejda! Zase jsem si s tím chvíli hrál ale nic.

V noci mě napadlo, že možná byla vadná aktualizace, ráno jsem aktualizoval a systém se opravil. Nicméně ztratil jsem hodiny laborováním a ještě hodiny novou instalací a přizpůsobením.

Dotaz: jak odinstalovat poslední aktulizaci? (pro příště)? Jak odinstalovat poslední 3 aktualizce? Nebo co nejlépe v takových případech dělat?

Díky.
« Poslední změna: 18. 04. 2020, 15:08:09 od Petr Krčmář »

D.A. Tiger

• 486
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
Re:Debian a odinstalace posledních aktualizací
« Odpověď #1 kdy: 18. 04. 2020, 16:15:29 »
Kód: [Vybrat]
sudo aptitude install <balik>=<verze>
Vynuti konkretni verzi (BALIKU!). uplne stejne by to melo fungovat i s Aptem.
« Poslední změna: 18. 04. 2020, 16:18:19 od D.A. Tiger »

ETNyx

« Odpověď #2 kdy: 18. 04. 2020, 17:20:28 »
sudo aptitude install <balik>=<verze>
Vynuti konkretni verzi (BALIKU!). uplne stejne by to melo fungovat i s Aptem.

A jáka verze byla původně zjistíte z /var/log/dpkg.log, já mám v táháku tohle,...
awk '$1 == "2020-04-18" && $3 == "upgrade" {print $4"="$5}' /var/log/dpkg.log

ETNyx

« Odpověď #3 kdy: 18. 04. 2020, 17:55:48 »
Pff,.. proč to fórum furt odhlašuje?

Jinak bych doporučil přejít na nějaky souborový systém podporující snapshoty a nechal si automaticky dělat snapshoty třeba jednou denně, k apt existují hooky který udělají snapshot automaticky pred upgradem/instalací pak při případných nepříjemnostech můžete revertovat na bázi FS.

další výhodu to má, že máte "první úrověň" zálohování, kdy se můžete v čase vrátit pro přeuložený/smazaný soubor, relativně jednoduše přidáte send/recieve někam offsite a máte zálohu třeba pro případ poruchy disku a podobně.