Jak dostat (x)ubuntu na dell optiplex 7060 micro?

ktk

Jak dostat (x)ubuntu na dell optiplex 7060 micro?
« kdy: 02. 04. 2020, 20:44:20 »
Dostal se mi do pazouru dell optiplex 7060 micro. Je v tom v nejakem pidisata portu jakysi 256G ssdcko, standardni sata port je prazdny. Je v tom nejaky ten uefi bios.

Chtel jsem z toho udelat dceri pracovni stanici s xubuntu, tak jsem nabootoval instalator  z flashky, nainstaloval na to ssdcko, rebootoval, a prusvih. Odmita to bootovat. Zkusil jsem tam zastrcit do beznyho sata portu disk, nainstaloval jsem xubuntu z flashky na nej, vysledek tentyz.

V podstate je to ochotny bootovat leda z flashky.

Hraje v tom asi nejakou roli to uefi/secure boot.

Do nastaveni toho uefi biosu se dostanu, zkousel jsem secureboot ruzne vypinat, pridavat tam z flashky cosi co se jmenuje shimx86.efi (viz tohle), nic nepomohlo.

Nenasel by se nekdo, kdo tomu rozumi a nakopne me? sam jsem v tomhle par let pozadu a s uefi/secure boot jsem se potkal mozna jednou, a resil to zpusobem "prepni se do legacy modu".

V nejhorsim bych asi snesl i zpusob, ze by to nabootovalo z flashky a pak uz to nastartovalo z disku, kdybych to umel zaridit..

Dekuji za napady vsem.

k3dAR

• 2 989
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:Jak dostat (x)ubuntu na dell optiplex 7060 micro?
« Odpověď #1 kdy: 03. 04. 2020, 01:22:05 »
se secureboot problem nebude, instaloval si 64bit verzi? melo by to normalne fungovat rovnou po instalaci, zkuse vyresetovat bios do factory/default nastaveni...

pripadne muzes jednoduse v BIOSu prepnout z UEFI do Legacy rezimu a nainstalovat znovu

_Jenda

• 1 601
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #2 kdy: 03. 04. 2020, 01:38:38 »
Crashcourse k UEFI:

- je tam vfat partition na které jsou PE32+ binárky věcí co chceš zavádět. Například "grubx64.efi"
 - položky co to našlo/jsou nainstalované a umíme je bootovat se dají vypsat z OS

Ukázka instalace a ověření že ho to vidí:
Kód: [Vybrat]
mount /dev/sda1 /boot/efi
apt-get install --reinstall grub-efi
grub-install /dev/sda # řekne že arch je EFI, ne 386
možná se musí dát --target=x86_64-efi
update-grub
file /boot/efi/EFI/debian/grubx64.efi  # mělo by vypsat PE32
efibootmgr --verbose  # měla by tam být položka s Linuxem
Citace
V nejhorsim bych asi snesl i zpusob, ze by to nabootovalo z flashky a pak uz to nastartovalo z disku, kdybych to umel zaridit..
To je jednoduché, nainstaluješ GRUB na flashku (třeba výše uvedeným způsobem) a hotovo…

ktk

« Odpověď #3 kdy: 04. 04. 2020, 15:02:51 »
Tak se nakonec povedlo, ukazalo se, ze jsem byl jen predpo...ny.
Jak jsem uvidel uefi, prvni co jsem udelal bylo, ze jsem prepnul do legacy modu, kterej ale na tomhle dellu umi bootovat POUZE z externich disku  pripadne site.

Takze jsem tentokrat prepnul zpatky na uefi, v uefi nabootoval instalacku ubuntu, a ta uz si s uefi krasne popovidala sama a je nainstalovano, vymalovano, hotovo. Dalsi vec je, ze jsem tentokrat nechal rozdeleni disku na ty instalacce, nezkousel jsem disk krajet sam, coz jsem predtim delal.

Pro uplnost, secure boot je vypnuty. Jestli to ma na cokoliv vliv nevim, a trapit se tim uz fakt nebudu :)

V kazdem pripade dekuji vsem, kteri jste se mnou ztraceli cas.

k3dAR

• 2 989
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 04. 04. 2020, 17:27:11 »
[...] Pro uplnost, secure boot je vypnuty. Jestli to ma na cokoliv vliv nevim [...]
tak jen pro info.. jedinej vliv to ma, ze neni overovane co se startuje, coz pokud k tomu nema nikdo fyzicky pristup aby podvrhnul napr. initramfs kterej by nahodil keyloger a i pripadne LUKS heslo k odemceni sifrovaneho disku posilal utocnikovi...

pokud bys SecureBoot chtel zapnout, neni treba preinstalovat system, pouze jadro ve verzi podepsane...
resp. k duslednemu osetreni, smazat z UEFI vychozi (=Microsoft) klice, vygenerovat vlastni kterejma se bude podepisovat a misto Grub pouzit Sicherboot...