Binární distribuce s čistě 64b Wine

brk

• 237
    • Zobrazit profil
Binární distribuce s čistě 64b Wine
« kdy: 18. 02. 2020, 18:05:36 »
Nedávno jsem si všiml, že Winbox už je i v 64b verzi. Zkusil jsem ve svém čistě 64b Gentoo bez multilibu přeložit Wine a 64b Winbox funguje. Wine mám jen 64b. Když se v něm pokusím spustit 32b Windows aplikaci, tak to dle očekávání nefunguje. "wine: Špatný formát EXE pro Z:\tmp\winbox.exe."

Když jsem se pokusil doinstalovat Wine na jiném počítači do 64 Xubntu, tak to chtělo doinstalovat pár set 32b balíčků jako závislosti, ale to nechci. Mám nějak šanci do toho Xubuntu doinstalovat jen tu 64b část Wine, podobně jako v tom Gentoo, případně nějaká jiná spíše mainstreamová distribuce, kde se tohle povede? Ten notebook mám rád a na to, na co ho používám, mi pořád stačí, ale je v něm ještě Core 2 Duo, takže tam Gentoo cpát určitě nechci.

Dík

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
Re:Binární distribuce s čistě 64b Wine
« Odpověď #1 kdy: 18. 02. 2020, 20:53:01 »
případně nějaká jiná spíše mainstreamová distribuce, kde se tohle povede?

Debian

k3dAR

• 3 168
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 18. 02. 2020, 20:59:18 »
Kód: [Vybrat]
# Xubuntu 18.04 64bit
sudo apt install wine64 --no-install-recommends
akorat si pak musis (asi stejne jako v Gentoo) poresit sam nektere balicky z tech doporucovanych co timto vynechash

« Odpověď #3 kdy: 19. 02. 2020, 10:07:56 »
# Xubuntu 18.04 64bit
akorat si pak musis (asi stejne jako v Gentoo) poresit sam nektere balicky z tech doporucovanych co timto vynechash

zajímalo by mě jak pořešit např. jet40 a další které jsou pouze 32bit?

« Odpověď #4 kdy: 19. 02. 2020, 12:43:41 »
Stojí vám ty trable s hromadou windows aplikací které nebudou korektně fungovat s pouze 64bit wine a hromada času který strávíš laděním za ušetřením trochu místa na disku?
To že se spustí samotné hlavní exe ještě neznamená že bude všechno fungovat, může to mít třeba nějaké konfigurační nástroje, updater nebo jiný balast který je přeložený pro 32bit. Windows vývojáři s tím nepočítají, že by 32bit běhové prostředí nemuselo být dostupné. To že aplikace funguje teď neznamená že bude fungovat za měsíc až si usmyslí že pustí třeba ten svůj updater.

brk

• 237
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 19. 02. 2020, 16:24:27 »
# Xubuntu 18.04 64bit

Dík, tohle funguje. Nijak to ani nerozbilo závislosti, či cokoliv dalšího. Chová se to dobře. Musel jen akorát ještě doinstalovat wine-stable ve stejném duchu, nebo tak nějak. Teď už jsem zase u jiného počítače, tak se nepodívám na přesný název.

brk

• 237
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 19. 02. 2020, 16:28:41 »
Stojí vám ty trable s hromadou windows aplikací které nebudou korektně fungovat s pouze 64bit wine a hromada času který strávíš laděním za ušetřením trochu místa na disku?

Já nepotřebuji nic dalšího, než ten Winbox64 a ani tohle není nezbytně nutné. Jen jsem to zkusil, když tu tahle možnost byla a ono to funguje. Třeba to Gentoo používám v čitě 64b režimu v podstatě bez problémů bez multilibu už deset let a nevidím důvod, proč si to zasírat nějakým 32b balastem.