Ako riesit maly poschodovy RD z pohladu datoveho/sat/tv rozvodu.
Znamy ma oslovil, ci by som mu nevedel poradit ako vyriesit tuto otazku.
Co mi spomenul, tak viem, ze do kazdej miestnosti (jedna sa asi o 4-5 miestnosti) ma natiahnuty ethernet kabel (nevie ci sa jedna o utp/ftp, cat5/cat6 ...). Tak isto ma potiahnuty koaxial. Uz si nepamatam ci ku kazdej zasuvke tahal 2x utp/ftp, alebo 1x (teoreticky staci 1x, ale istota by bola 2x).
Co sa tyka vyustenia vsetkych kablov koax/ethernet (kde bude buduci datovy rozvadzac), tak spominal ze to ma niekde v kupelni, co je asi dost hlupe riesenie (neviem ci tam bude mat na to nejaky zvlast kumbalok, alebo to ma v holej kupelni

).
Od buduceho datoveho rozvadzaca ma zrejme niekde k miestu buducej paraboly vyvedene 4x koax. co je OK, ale este by som tam pridal dalsi koax na terestrial.
Myslite si, ze by bolo dobre dat aspon do dvoch miestnosti (neviem, mozno by to pokryl aj jeden) na strop nejaky unifi ?
https://www.ui.com/products/#unifi to by zrejme bolo dobre viest ethernet kabel aj na strop (napajanie by bolo v datovom rozvadzaci (PoE)).
Cize riesil by som to asi takto:
- V miestnostiach kde uz kable ma, by som dal ucastnicke zasuvky SAT+TV a RJ45. Idealne keby mal ethernet kabel aj na strope, tam by sme dali unifi.
- Do technickej miestnosti (dufam, ze to nebude kupelka) by som kupil nejaky mensi datovy rozvadzac 19" (nechcem robit nikomu reklamu, takze linky neuvadzam).
- Nejaky slusny switch, dufam, ze 16 portovy bude stacit. Teraz ale neviem ci zobrat nejaky manazovatelny L2, alebo nejaky klasicky bez manazmentu.
- Zdroj Inetu neviem aky bude. Teraz ma Wifi 20/5 a hovori, ze nema problem, vsetko ide OK (ale ma sa tam budovat optika, lenze casovy horizont pre optiku je tak siroky, lebo to buduje slovak telekom (a pri telekome je casova odchilka tak 2-4 roky
)). - Co sa tyka DVB-S2/T, tak by som pouzil multiswitch s 1x DVB-T a 4x VL, VH, HL, HH + LNB quatro
- Nejaky maly server, neviem ci NAS, alebo nejaky vlastny linux postaveny na ubuntu a nakonfigurovat rucne len sluzby, ktore bude pouzivat
V rozvadzaci bude teda aspon 4-6 zariadeni (+ poe ak bude unifi), cize by sa tam hodila aj nejaka zasuvkova rozvodka s aspon 8 zasuvkami 230V.
Asi nejak tak by som to videl. Mohol by som v tom nieco este vylepsit/zmenit atd ...
Prip. mozete dat nejake odkazy na datovy rozvadzac, switch, unifi atd ....
dakujem