Asi ti moc nepomůžu, jen upřesním jednu věc. Mám jinou Hikvision kameru a u ní je to nejspíš stejný - Ta kamera chce 12V NEBO PoE 802.3af (což je 48V). Těch 12V je přes takovej ten klasickej kulatej konektor no a POE je RJ45. Jsou tam asi dva nezávislý měniče na nízký napětí (3,3V?) spojený paralelně na výstupu co napájí vnitřní logiku no a ten jeden je optimalizovanej pro fungování na 48V a druhej na 12V. Jak říkám - jen pro upřesnění
Velmi správně! Tesat. Snad bych jenom opravil, že ty dva měniče jsou nejspíš v kaskádě:
1) z RJ45 je krmený měnič, který bere "48V jmenovitých", tzn. reálně by měl přežít až k 60V a reálně se spokojí možná i
s mnohem méně - ale 12V mi přijde málo, řekl bych až na hraně
2) dutý konektor "12V" je uvnitř kamery připojený paralelně s výstupem prvního snižujícího měniče, a navazuje druhý měnič, který vyrábí interních 3.3V nebo kolik. Čekal bych těch větví možná i víc, 3.3V je na dnešní procesory poměrně vysoké napětí, hodí se spíš pro vnější rozhraní, pro "core logic" vídám spíš větve 2.5/1.8/1.5 nebo až kolem 1 Voltu. Tenhle druhý měnič taky nebude úplně vybíravý, je to prostě buck converter, odhadem by přežil třeba až kolem 16 V a spokojí se možná i se 7-9 Volty.
Ono to má taky tu logiku, že vyrábět malá napětí 3.3V a méně "buck" konvertorem přímo z cca 50 V nevychází konstrukčně moc dobře, ten "transformační poměr" je prostě moc velký, těžko se volí součástky aby pracovaly v optimálním režimu. S mezipřistáním na 12V to dává mnohem lepší smysl.
Diky za reakci. Mel jsem to vzdy pres PoE nic se na tom nemenilo ten kulaty konektor se nikdy nepouzil.
Otázka je, zda jste si vědom pár dalších nuancí okolo "PoE".
Pokud je někde napsáno 802.3af/at, očekává se jmenovité napětí na drátech 48 V a handshake.
"Power Sourcing Equipment" tzn. switch nebo injektor se má napřed zdvořile zeptat (nějakým slabým proudem) zda protistrana podporuje normu, a pokud ne, tak nepustí napájení.
"Powered Device" = koncové zařízení = kamera by měla handshake podporovat, jinak od košer 802.3af/at injektoru nedostane krmení. Ale pokud naopak přiložíte na dráty 48V pasivním injektorem, tak kamera nejspíš pojede, handshake nehandshake - a dost možná se spokojí i s nižší hladinou, třeba 24V, protože ten buck converter nebývá dvakrát vybíravý a neodpojí se, pokud nedostane na začátku zdvořilý handshake (ale rovnou tvrdé napájení). Pokud toto pácháte, měl byste si sám zajistit nadproudovou ochranu.
Další věc: standardní 802.3af/at PoE se vyskytuje
ve dvou variantách pinoutu. V zásadě:
Mode A = napájení je na oranžovém páru proti zelenému
Mode B = napájení je na modrém páru proti hnědému.
Standard neříká, že správně je A nebo B. Obě varianty jsou možné. Standard tuším pouze říká, že se smí posílat napájení pouze po dvou párech - čili je třeba si vybrat, zda A nebo B, nikoli oboje současně. Což je trochu paradoxní ustanovení, s ohledem na věčný boj, jak skrz ty tenké drátky a přechodové odpory protlačit co nejvíc šťávy. Existují v Asii výrobci, kteří vyrábějí injektory využívající právě všechny čtyři páry naráz, a prodává se to s velkou slávou jako ultra-výkonná varianta PoE (až 60W na port, tzn. 2x tolik co 802.3at). Každopádně tato vlastnost je rarita, zcela určitě na straně injektoru (PSE).
Pokud mohu soudit, 802.3af/at-kompatibilní injektory a switche obvykle umí mode A, a v tom případě *pouze* mode A. Tzn. pokud se jedná o stovkový Ethernet (data tečou pouze po oranžovém a zeleném páru) tak je konstrukčně zvolena "složitější cesta", napájení je přiloženo frekvenční výhybkou (nebo středovou odbočkou na signálovém trafu) na páry, které zároveň přenášejí užitečná data - namísto aby se napájení připojilo natvrdo na modrý proti hnědému, kde pak ani není potřeba výhybka, protože ty páry nejsou ve stovkovém Ethernetu využity pro data.
Naopak levné "nestandardní" PoE s použitím pasivních injektorů a na nižších hladinách (např. 12-24V, klasicky Mikrotik) s oblibou využívá modrý proti hnědému. Chtělo by se řící "mode B", až na to, že to jinak nelze označit za 802.3af/at compatible PoE (napětí je blbě a chybí handshake). Jako injektor/splitter de facto stačí, nakrimpovat si svůj vlastní patchcord, ze kterého si odbočíte modrý a hnědý pár a čokoládou připojíte na napájecí měnič (do krimpované RJ45 přijde jenom oranžový a zelený). Levné injektory/splittery za třicet korun jsou přesně toto, jenom v cudné krabičce z Číny.
Slušná koncová zařízení (PoE PD) obvykle obsahují "dvojitý Graetz" = paralelně dva Graetzovy můstky, a na jejich vstupy se připojí středové odbočky všech čtyř vinutí na "linkové straně" signálového trafa. No a tím se možná dostáváme k dalšímu jádru pudla :-)
Měl jsem před pár lety na stole nějakou čínskou kameru, ne úplně nejlevnější, měla tuším i mechanické naklápění ve dvou osách a dost slušně citlivý snímač pro noční provoz. Kolega ji přinesl s tím, že "je úplně nová, ale ani nepípne". Záruční samolepky kupodivu neměla, takže jsem vlezl dovnitř... a došel jsem tuším k tomu, že funguje při napájení 12V dutým konektorem, a že PoE má zřejmě skutečně 802.3af/at compliant (obsahovala PD controller chip a měnič na 48V) ale je možné, že tehdy brala napájení jenom z hnědého a modrého. Nerad bych kecal, ta vzpomínka je matná, už je to dávno a nedokážu dohledat žádný záznam.
Čili: prověřte možnost, že Vám nesedí "mode" A vs. B mezi novým switchem a kamerou!
Když říkáte, že jste to doteď napájel PoE a "nějak to šlo", co to bylo zač? Košer 802.3af, na drátech 48V? Nebo nějaká pasivní/nestandardní varianta? On PoE standard ne nadarmo říká, že na 48V lze dodat až 15W na výstupu PSE (tzn. na PD mínus úbytky na vedení a kontaktech). Problém je maximální proud, který je to schopno přenést. Pokud po drátech pošlete pasivním injektorem a splitterem 12 V, tak při shodném proudovém omezení máte šanci poslat do drátů nějaké 4W - ovšem to nezohledňuji skutečnost, že určitý konkrétní úbytek napětí ze jmenovitých 48V bolí podstatně míň, než tytéž "ztracené volty" ze jmenovitých 12V! Takže reálně na 12V protlačíte spíš ještě mnohem míň. Ona ta kamera co jsem ji měl rozebranou taky nežrala jmenovitých 5W trvale, ale spíš 2W. Tzn. je možné, že jste prostě na hraně s těmi úbytky, zejm. pokud nevíte přesně, co děláte. Odtud moje zcela základní pravidlo: "měřit, měřit, měřit". Co si nezměřím, to nevím! Mnohokrát jsem zažil sáhodlouhé teoretické debaty všelijakých teoretiků, dokud jsem nepřiložil hrot multimetru, nebo ještě lépe sondu osciloskopu. A bylo po debatě :-D
A souhlasím s Wangarad, že by stálo za to, pokud kamery nějakou dobu fungovaly, tak zkontrolovat kondíky v měničích uvnitř - aspoň vizuálně. Vsadil bych se, že nějaký vodnatý elyt tam bude. Náhrada polymerem je první věc, co bych zkusil.
Tzn. přimlouvám se: vlezte do té kamery dovnitř. Nemusíte loupat optiku od snímače, jenom sundejte kryt a podívejte se, co je uvnitř. Nejspíš Vám to bude celé jasnější.
Optimálním měřícím přístrojem pro diagnostiku spínaných měničů je bohužel osciloskop - pokud je tam sušený kondík a na něm VF střídavina, ukáže multimetr leda halušky. Pokud jsou měniče v pořádku, měl by Vám multimetr stačit. Prostě řemeslník se pozná podle vercajku.
Pokud ten problém dohledáte = změříte, případně pořešíte jedno-dvě kurvítka, a není tam ochozeného něco dalšího (hlavně mechanické díly pohonů), možná Vám budou staré kamery ještě dlouho věrně sloužit. Pokud je bez diagnózy vyhodíte a koupíte nové v podobné cenové relaci, tím jste se neposunul o moc dál - nic jste se nenaučil a možná si zopakujete nějakou předchozí chybu. Přispějete na hromadu elektro-šrotu a podpoříte výrobce v plánování životnosti.