Vytvoření instalačního USB klíče s Windows 7

Vytvoření instalačního USB klíče s Windows 7
« kdy: 07. 01. 2020, 12:43:31 »
Ze stareho disku se mi puvodni Win7 obnovit nepodarilo a disk nejspis uz uplne odesel. Tak jsem si stahnul Win7 64 Bit Home Basic. Zkousel jsem udelat instalacni USM klic z .iso obrazu, jako to delam pro Ubuntu. I kdyz jsem to zkousel nekolika zpusoby, pri reebotu mi vubec system na USB kilci nenasel. USB je jako prni pri bootovani.

Nejdriv prez dd pod rootem:
Kód: [Vybrat]
dd bs=4M if=/home/tauceti/Windows_7_Home_Basic_SP1_64_Bit/Windows_7_Home_Basic_SP1_64_Bit.iso of=/dev/sdb

Pak prez Restore Disk Image stejny vysledek, Pri rebootu to vubec USB klic nenajde. Startup Disc creator jiny .iso image, nez linux ani nevezme.

Nejspis neco delam spatne. Test .iso image nehlasi zadne chyby.
« Poslední změna: 07. 01. 2020, 13:03:54 od Petr Krčmář »

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
Re:Vytvoření instalačního USB klíče s Windows 7
« Odpověď #1 kdy: 07. 01. 2020, 13:40:48 »
Ze stareho disku se mi puvodni Win7 obnovit nepodarilo a disk nejspis uz uplne odesel. Tak jsem si stahnul Win7 64 Bit Home Basic. Zkousel jsem udelat instalacni USM klic z .iso obrazu, jako to delam pro Ubuntu. I kdyz jsem to zkousel nekolika zpusoby, pri reebotu mi vubec system na USB kilci nenasel. USB je jako prni pri bootovani.

dd bs=4M if=/home/tauceti/Windows_7_Home_Basic_SP1_64_Bit/Windows_7_Home_Basic_SP1_64_Bit.iso of=/dev/sdb

Pak prez Restore Disk Image stejny vysledek, Pri rebootu to vubec USB klic nenajde. Startup Disc creator jiny .iso image, nez linux ani nevezme.

Takhle to u Windows nefunguje.

Nejdřív řekněte, zda chcete vyrobit UEFI bootovačku nebo BIOS bootovačku. Dá se s trochou snahy vyrobit i univerzální, ale otázka, jestli to stojí za tu námahu, když jen chcete přeinstalovat.

« Odpověď #2 kdy: 07. 01. 2020, 13:46:09 »
Nedávno jsem opravoval Windows a USB jsem vytvořil přes WoeUSB.

k3dAR

• 3 168
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 07. 01. 2020, 17:28:49 »
Nedávno jsem opravoval Windows a USB jsem vytvořil přes WoeUSB.
take doporucuju WoeUSB (jde o fork/pokracovani predchoziho nastroje WinUSB)

« Odpověď #4 kdy: 07. 01. 2020, 18:54:16 »
Bootovací USB jsem vytvářel vždy jen tak, že jsem USB klíč naformátoval ve Windows a nakopíroval na něj obsah CD/Image.
Funkční bez problémů.

D.A. Tiger

• 486
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 07. 01. 2020, 21:43:16 »
Bootovací USB jsem vytvářel vždy jen tak, že jsem USB klíč naformátoval ve Windows a nakopíroval na něj obsah CD/Image.
Funkční bez problémů.

To me hodne zaujalo. Mohu se zeptat na kolika typech pocitacu a s jakymi systemi je to vyzkouseno? Na vysvetlenou: U nas v se pouzival k bootovani z flashky grub2win a funkcnost byla model od modelu. Na nekterych to nabehlo okamzite bez problemu, na nekterych se boot prerusil a nebehlo to do prikazove radky a na nekterych to ani externi bootovaci disk nenaslo... Nekde pomohlo zakazat uefi boot, nebo secure boot, nekde to nebylo potreba a nekde nepomohla ani svecena.... Proto me Vas zpusob docela sokoval :-D
« Poslední změna: 07. 01. 2020, 21:48:59 od D.A. Tiger »

« Odpověď #6 kdy: 07. 01. 2020, 22:25:08 »
Funkční bez problémů.
Pokud chcete bootovat v režimu UEFI (a to byste měli chtít), je to naprosto legitimní postup. Stačí flash disk naformátovaný na FAT32, je jedno v jakém OS. Já bohužel narazil na problém, že v ISO obrazu byl soubor install.wim, který byl větší než 4 GiB. Zkoušel jsem flashku naformátovat na ExFAT, ale tomu zase firmware počítače nerozuměl. Nakonec jsem kapituloval a protože byl po ruce počítač s Windows, vyrobil jsem flashku přímo nástrojem od Microsoftu. Ten na flashku nahrál jen vybranou edici Windows, takže daný soubor nepřesáhl 4 GiB.

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 07. 01. 2020, 23:29:39 »
Funkční bez problémů.
Pokud chcete bootovat v režimu UEFI (a to byste měli chtít), je to naprosto legitimní postup. Stačí flash disk naformátovaný na FAT32, je jedno v jakém OS. Já bohužel narazil na problém, že v ISO obrazu byl soubor install.wim, který byl větší než 4 GiB.

To není problém, install.wim se dá rozdělit na víc kusů. V Linuxu nástrojem wimsplit z balíčku wimtools, funguje bez problémů. Ve Windows jsou na to též nástroje.

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 07. 01. 2020, 23:34:35 »
Funkční bez problémů.

To me hodne zaujalo. Mohu se zeptat na kolika typech pocitacu a s jakymi systemi je to vyzkouseno? Na vysvetlenou: U nas v se pouzival k bootovani z flashky grub2win a funkcnost byla model od modelu. Na nekterych to nabehlo okamzite bez problemu, na nekterych se boot prerusil a nebehlo to do prikazove radky a na nekterych to ani externi bootovaci disk nenaslo... Nekde pomohlo zakazat uefi boot, nebo secure boot, nekde to nebylo potreba a nekde nepomohla ani svecena.... Proto me Vas zpusob docela sokoval :-D

Není problém s trochou znalostí vyrobit bootovací flasku, která umí startovat instalátor Windows v režimu UEFI i BIOS a dokonce nejen to, vyrábím si flashky, které jsou instalátorem pro Debian 32 a 64 bit a současně pro 64 bit Windows v režimu UEFI i BIOS. Bez problémů.

Medo77

• 308
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 07. 01. 2020, 23:36:08 »
Pod win nepouzivam nic ine ako Rufus. Free...

k3dAR

• 3 168
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 08. 01. 2020, 22:36:55 »
Pod win nepouzivam nic ine ako Rufus. Free...
ale tazatel to resi pod GNU/Linux, takze (mimojine) zminenej WoeUSB. Opensource... ;-)

« Odpověď #11 kdy: 10. 01. 2020, 22:53:59 »
ByCzech

Moc z Windows neumim, ale chci klasicky nainstalovad Widle na jednu partition na disku, ktera je naformatovana jiz na NTFS (i kdyz pri instalaci se asi stejne preformatuje, takze je to jedno). Mam pouzit UEFI bootovacku nebo BIOS bootovacku ?

Ve Windows si nemam moznost instalacni DVD resp. USB vytvorit, protoze se mi Win7 podelal na notasu, a jiny komp pouzit nemuzu. Musim to udelat v Ubuntu, vytvorit instalacni USB klic pro Win7. Jinak bych pouzil Rufus. Proto se taky v puvodnim dotazu ptam jak v Ubuntu.

WoeUSB vypada rozumne, zkusim, diky.

k3dAR

• 3 168
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 10. 01. 2020, 23:07:28 »
Mam pouzit UEFI bootovacku nebo BIOS bootovacku ?
zjednodusene -> podle toho v jakem rezimu ses nastaven a instaloval si GNU/Linux, v nem muzes overit napr.:
efibootmgr -q 2>/dev/null && echo "EFI" || echo "BIOS/Legacy"
ale osobne bych doporucoval nedelat zadnou USB bootovacku a udelat to nejjednodusi/nejvhodnejsi reseni => v GNU/Linuxu naisntalovat virt-manager, v nem vytvorit virtual a pro instalaci priradit stazene ISO...

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 10. 01. 2020, 23:14:55 »
ByCzech
Moc z Windows neumim, ale chci klasicky nainstalovad Widle na jednu partition na disku, ktera je naformatovana jiz na NTFS (i kdyz pri instalaci se asi stejne preformatuje, takze je to jedno). Mam pouzit UEFI bootovacku nebo BIOS bootovacku ?

Když je na výběr, tak raději UEFI.

1. Vytvořit GPT na flash disku (drtivá většina UEFI FW vezme i MBR, ale najdou se - většinou starší UEFI FW, které z MBR nenabootují, výjimečně se narazí i na opačnou věc, kdy z USB nenabootuje pokud je GPT, ale to je vyloženě chyba proti specifikaci - zažil jsem u jednoho staršího "značkového" PC)

2. Jedna partice s FAT32

3. Nakopírovat souborově obsah DVD disku na flashku (pokud je soubor install.wim větší než 4GB, rozdělit ho předtím pomocí nástroje wimsplit na více kusů a nakopírovat na flashku ty rozdělené místo toho originálního)

Hotovo, takto by měla flashka v UEFI nabootovat.

Dejte pozor na to, aby jste neoznačoval partici na flashce jako ESP (viz https://en.wikipedia.org/wiki/EFI_system_partition), protože to sice nabootuje, ale Windowsy pak mají problém při instalaci. Více ESP partic je mate a končí s podivnými chybami (proto se taky doporučuje druhý disk, na kterém už je jiný OS v režimu UEFI, při instalaci fyzicky odpojit).

« Odpověď #14 kdy: 10. 01. 2020, 23:17:18 »
Po zadani prikazu mi to hodi:

BIOS/Legacy

Takze BIOS bootovacku ?

Zkusim ten WoeUSB