Som prikloneny k tej bio/eko/3D/... vetve a optimalizujem na primarnu energiu, pripadne na "ekoterorizmus". To tepelne cerpadlo znizi spotrebu elektriny cca na tretinu, oproti kureniu/zohrievaniu iba cistou elektrinou.
Za primární energii ale musíte považovat i složitost vývoje a výroby celého zařízení. Fotovoltaika mi vadila (jako spousta jiných věcí), že má jakš takš (blbou) efektivitu i při tom, že spoustu dílů vyrábí v Číně, kde se na ekologii (a lidi) moc nehledí. Marně jsem hledal výrobce, který by dal záruky, které by se tomu aspoň přibližovaly. K tomu jsem získal zkušenost od pár lidí, co tepelná čerpadla mají, a už by do toho nešli. Všichni zároveň varovali udělat si na tom závislost, protože když se to porouchá v zimě, tak mrznete.
Z toho jsem si pro sebe vyvodil, že topný okruh má být buďto elektrický (podlahové topení ale bez tyristorového řízení kvůli spolehlivosti) nebo vodní. Dnes bych si dělal vodní topení + zásobník vody + (elektrický/plynový) kotel + dohřívání z panelů. Teplou vodu bych doporučil mít s vynucenou cirkulací - i kvůli myčce a pračce, aby ihned měly teplou vodu. A vrt na zahradě bych využil spíš jako studnu - některá voda je pitná přímo, některou stojí za to ošetřit jednoduše chlorem a/nebo UV zářením. Studnu čerpat čerpadlem s frekvenčním měničem, pak stačí menší nerezová expanzní nádoba.
PS: Ako je na tom fotovoltaika v kombinacii s elektromobilom ako uloziskom energie? Je k tomu nejaka studia? Imho by to mohla byt realita tak cca za 5 rokov (prve "hromadne" instalacie).
Na to jsem nic nenašel, zajímavé by bylo nabíjet auto přímo z DC (auta to umí). Podle mě je to zatím v takovém stupni vývoje, že potřeba počítat nejprve s výrobou 230 VA a poté připojit do nabíječky, která vyrobí DC. Uhozené, co?
Zistil som to cca pred 5 rokmi, ked som cital instalacny manual k nasej umyvacke v byte a cudoval som sa, ze naco. Vyhodnotil som to tak, ze ked ma dakto vodu z plynoveho bojlera, tak to asi ma zmysel 
Pro mě, jakožto lenocha je zajímavé ušetření doby mytí. Když máte teplou vodu vyrobenou levněji, je to zajímavé i kvůli ohřevu.
===
To, co píšu, neprezentuji jako univerzální pravdu, ale bod, do kterého jsem dospěl.
K řízení domácnosti jsem měl ABB Ego-n, decentrailizované řešení. Mělo to jistá omezení ale v praxi naprosto nevýznamná, ale kompenzovala to robustnost návrhu. Neexistoval tam žádný centrální prvek, na kterém by byla celá elektroinstalace závislá (kromě napájecího zdroje do sběrnice).