Rozdíl mezi SSH a SFTP a FTPS

A. F.

Rozdíl mezi SSH a SFTP a FTPS
« kdy: 17. 12. 2019, 22:05:06 »
Ahoj.

Můžete mi prosím vysvětlit jaký je rozdíl mezi SSH a SFTP? Potažmo FTPS.

FTPS by měl být jen obyčejný FTP obohacený o šifrování (SSL).

Ale třeba mám účet na serveru, a pomocí SSH se tam nepřihlásím, odmítne mi práva, zatímco pomocí SFTP se přihlásím bez problému. Na SFTP používám MidnightCommandera.

Díky za odpovědi.

Re:Rozdíl mezi SSH a SFTP a FTPS
« Odpověď #1 kdy: 17. 12. 2019, 22:19:38 »
SSH je komplexní protokol pro bezpečný přenos dat. Používá se pro vzdálený terminálový přístup, tunelování síťového provozu, přenos souborů a další aplikace. Pro zjednodušení si jej lze představit jako šifrovací vrstvu, podobně jako TLS (postaru SSL).

FTPS je ono obyčejné FTP obohacené o šifrování. Mnemotechnická pomůcka: FTPS i HTTPS mají S na konci a fungují stejně – balí ten protokol do TLS.

SFTP je ovšem něco úplně jiného než FTPS. Je to sice také protokol na přenos souborů, ale pro zabezpečení přenosu používá SSH. Technicky vzato je to přímo rozšíření protokolu SSH 2.0 a je s ním pevně spjato.

Za normálních okolností platí, že kdo má možnost se někam přihlásit přes SSH na terminál, může přes stejné SSH přenášet i soubory pomocí SFTP. Ovšem správce může všechny možnosti SSH různě omezovat, takže můžete mít možnost používat jen terminál nebo naopak třeba jen přenos souborů.
« Poslední změna: 17. 12. 2019, 22:21:59 od Petr Krčmář »

« Odpověď #2 kdy: 18. 12. 2019, 01:09:52 »
Zrovna včera jsem si to osvěžoval, abych to studentům nepopletl.
Tyhle dva články mi přišly užitečné:

# popis technologií
https://www.cloudberrylab.com/resources/blog/sftp-vs-ftps/

# klady a zápory
https://community.spiceworks.com/topic/2182811-sftp-vs-ftps-comparison-which-one-is-better

Jen dodám, že technologie je jedna věc, ale ve výsledku může záležet na konkrétní implementaci a konfiguraci serveru a klientských programech.

« Odpověď #3 kdy: 18. 12. 2019, 09:52:13 »
Pre doplnenie, za zmienku pri tejto otazke stoji este pozriet SFTP vs. SCP a mozno este FISH.