Az na to, ze enterpise neni ISP - je tam uvedena definice i priklady vetsich enterprise - letiste, banka...
A hlavne v te predchozi vete neni IANA, ale Internet Registry - seznam IR pro CZ: https://www.ripe.net/membership/indices/CZ.html Coz jsou prave ISPcka (tedy nejsou tam ti ruzni pokoutni s antenama z plechovek, co vsemu rozumi lepe nez IETF)
Definice "enterprise" je uvedena hned v 1. bodu RFC1918 - je to jakýkoliv subjekt, který se rozhodl provozovat síť s TCP/IP protokolem a řídit si v něm přidělování adres. To splňuje ta banka, letiště, ISP i domácí LAN Franty z Horní/Dolní.
Že je tomu tak, dosvědčuje i bod 3 v RFC6598, kde se rozebírá používání IP dle RFC1918 v přístupové síti ISP ajejich použití na WAN straně zákaznických CPE.
Ehm, ano, ten seznam LIRů jsou typičtí ISP od kterých získáte IPčka, třeba EQUA banka, Sberbank CZ a další. Jde o seznam členů RIPE, co tam vstouili, aby pro sebe získali obvkyle nějaké IPv4/IPv6/AS v nějakém větším rozsahu, než připouštelo PI (samozřejmě je tam i řada ISP nebo sdružení několika ISP). Pokud jsem ISP a nemám ambice mít vlastní IP/AS, tak tam nelezu a využiji IP, který jsem si vyjendal od svého upstreamu z jeho přídělu (stav většiny alternativních ISP v ČR).
Jinak opět, ta část RFC1918 hovoří o procesu přidělení globálních IP pro provoz uvnitř mé sítě, takže chci přidělit prostřednictvím LIRa IPčka pro použití uvnitř mé sítě (řekněmě LAN strana), které pak budou globálně dosažitelné zvenčí. A RFC říká, ře nedostanu přiděleny IP z těch privátních segmentů. Jaké IP se použije na spojovací lince mezi mou sítí a mým ISP (řekněmě WAN strana), tak to je věc zcela jiná, klidně to mohou být link-local adresy, který platí jen na tom spojení a nikam dál nejdou (nebo to může bát i IPless linka, pokud to daná technologie umí).
Me na tom fascinuje, jak velky problem je proste rict "aha, sakra, to je dobra prilezitost to zacit delat lepe".
Asi řada ISP takovou potřebu nemá a pokud je k tomu nedokážu přesvědčit, pak mi nezvývá, než hlasovat útěkem jinam...