Webový server - s www nebo bez a RapidSSL nebo LetsEncrypt?

Vilith

• 662
    • Zobrazit profil
Re:Webový server - s www nebo bez a RapidSSL nebo LetsEncrypt?
« Odpověď #15 kdy: 10. 11. 2019, 10:25:08 »
LE a certbot je jedna práce a je pokoj "na vždy"

creatura

« Odpověď #16 kdy: 10. 11. 2019, 17:02:57 »
Jiste, ale v pripade vlastniho serveru. A pak v IT rikat ze se neco nastavi a bude to navzdy je trochu prehnane ... .

Vilith

• 662
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 10. 11. 2019, 17:51:02 »
Jiste, ale v pripade vlastniho serveru. A pak v IT rikat ze se neco nastavi a bude to navzdy je trochu prehnane ... .

Většina hostingů nabízí LE certifikáty zdarma ke svým službám. A pokud ne, je zde stále např. CDN https://www.cloudflare.com/ kde i ve variantě zdarma můžete mít certifikát pro HTTPS

« Odpověď #18 kdy: 10. 11. 2019, 21:08:38 »
S tím „navždy“ bych byl opatrný, LE přestává podporovat API verze 1, takže je dobré si ověřit, že používáte aktuální verzi (ať už certbota nebo jiného softwaru na automatickou obnovu).

Vilith

• 662
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 10. 11. 2019, 21:22:07 »
1/ používám aktuální distribuci
2/ certbot je balíček z distribuce
3/ distribuci udržuji v aktualizovém stavu balíčků ( a kupodivu se mi aktualizuje i certbot - kdo by to řekl? )

S tím „navždy“ bych byl opatrný, LE přestává podporovat API verze 1, takže je dobré si ověřit, že používáte aktuální verzi (ať už certbota nebo jiného softwaru na automatickou obnovu).

creatura

« Odpověď #20 kdy: 10. 11. 2019, 22:26:36 »
3/ distribuci udržuji v aktualizovém stavu balíčků ( a kupodivu se mi aktualizuje i certbot - kdo by to řekl? )
Jistě, jen že kolega řeší jeden certifikát pro jeden web na nějakém hostingu a ty už řešíš používání aktuální distribuce na vlastním serveru ... to je jak střílet brabce kanónem.

Vzal bych co poskytnou a nebo RapidSSL pro doménu bez www a www verze je zdarma.

Vilith

• 662
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 10. 11. 2019, 22:37:15 »
1/ Pokud nemám vlastní server, tak hostuji na sdíleném hostingu a tam většinou LE nabízejí v ceně hostingu

2/ O CDN řešení CloudFlare jsem psal v předchozím příspěvku

3/ Ten můj výčet reagoval na obtížnost upgradů LE daemona v čase

Jistě, jen že kolega řeší jeden certifikát pro jeden web na nějakém hostingu a ty už řešíš používání aktuální distribuce na vlastním serveru ... to je jak střílet brabce kanónem.

Vzal bych co poskytnou a nebo RapidSSL pro doménu bez www a www verze je zdarma.

« Odpověď #22 kdy: 11. 11. 2019, 08:39:47 »
Rekl bych, ze domena bez www se v pripade webovych stranek presmerovava na www. Asi to bude nepsane pravidlo protoze to tak delaji vsichni. Mozna to je prezitek, ale proc to menit?
Všichni to tak nedělají – např. Twitter, iHNed, Medium.com nebo GitHub přesměrovávají opačně. Nebo všichni, kdo používají domény třetího (a vyššího) řádu. Ale těch přesměrování domény 2. řádu na www je asi víc, než opačně – myslel jsem si, že už je to vyrovnanější.
Ale s tím, jak teď Chrome začal www skrývat, se to podle mne rychle změní ve prospěch domén bez www – obvykle nebude důvod (kromě hostingů řešených CNAME záznamy) používat jinou doménu, než která se zobrazuje uživateli, a lidé získají pocit, že www už se nepoužívá.

3/ Ten můj výčet reagoval na obtížnost upgradů LE daemona v čase
Pokud „reagujete“ na něco, co nikdo nenapsal, komplikuje to diskusi.