Teplotní odolnost telefonního kabelu a zapojení

Teplotní odolnost telefonního kabelu a zapojení
« kdy: 11. 11. 2019, 13:20:10 »
Potřebuju předělat internet od telefonní zásuvky na baráku (Telecom) do vnitřních prostor ke splitteru (potažmo VDSL modemu). Kablík povede asi 15 metrů po venkovní zdi baráku, pak průrazem dovnitř.

1. Potřebuju CETIN technika?
2. Hledám správně, že chci 4 žílový telefonní kabel
3. Nikde jsem se nedočetl, jestli těm kabelům vadí mráz, ale ten současný je taky vedený po holé zdi, jenom ze špatné strany.
4. Když mám takovou tu vnitřní telefonní zásuvku do zdi, můžu to zapojit tak, abych nepotřeboval splitter?

Díky

Re:Teplotní odolnost telefonního kabelu a zapojení
« Odpověď #1 kdy: 11. 11. 2019, 16:25:43 »
1. Potřebuju CETIN technika?
Řekl bych, že ano, přeci jen to je jejich majetek až po zásuvku, která je koncovým bodem sítě.
2. Hledám správně, že chci 4 žílový telefonní kabel
Stačí dvoužilový.
3. Nikde jsem se nedočetl, jestli těm kabelům vadí mráz, ale ten současný je taky vedený po holé zdi, jenom ze špatné strany.
Nevadí. Víc jim bude vadit sluneční světlo, izolace se na slunci za pár let rozpadne.
4. Když mám takovou tu vnitřní telefonní zásuvku do zdi, můžu to zapojit tak, abych nepotřeboval splitter?
Pro připojení pouze xDSL modemu není potřeba žádný splitter. Pokud chceš připojit i klasickou telefonní linku (nebo ISDN), musíš mezi telefon (resp. ISDN NT) a zbytek sítě vrazit splitter (resp. v tomto případě spíš filtr), jinak po vyzvednutí mikrotelefonu bude mít xDSL spojení velký problém a možná i spadne.

« Odpověď #2 kdy: 11. 11. 2019, 17:00:59 »
Prodávají se kabely pro venkovní použití. Aby vydržely UV záření, mráz a vlhkost.

« Odpověď #3 kdy: 12. 11. 2019, 10:51:18 »
Díky oběma.

« Odpověď #4 kdy: 12. 11. 2019, 15:24:40 »
Technika CETINu potrebujes jen k zapojeni kabelu do sloupku, od ktereho beztak nemas klice. Vsechno ostatni si muzes IMO udelat sam. Ja si kabel tahal sam, nechal sem jeden konec trcet u sloupku, pak prijel technik, do sloupku vyvrtal diru a kabel zapojil. Druhej konec mi couhal v technicke mistnosti a protoze to neumim, poprosil sem technika, aby mi ho "nacvaknul" i do patch-panelu. Asi je to jednoduche, ale musis znat, kam patri ktery dratek...

Ohledne kabelu, zavolal jsem si do CETINu a poprosil, aby mi proste nejaky doporucili. Resp. sem si zavolal do WIA a ty zaridili, ze mi zavolal technik z CETINu, ale asi by to slo i na primo. Urcite se nevyplati setrit. Budes-li skudlit, usetris na 15m mozna pat stovek za cenu vyssiho ruseni a mensi odolnosti.

« Odpověď #5 kdy: 12. 11. 2019, 16:56:16 »
přeci jen to je jejich majetek až po zásuvku, která je koncovým bodem sítě.

Myslim ze se mylite, majetkem CETINu je vedeni jen po URák. Domovni rozvody jsou majetkem domu a bytove rozvody jsou majetkem vlastnika bytu. Kdyz si nejake SVJcko predelava vnitrni rozvody, financuje si i nove telefonni kabely samo, takze nedava zadnou logiku aby patrily CETINu.

« Odpověď #6 kdy: 13. 11. 2019, 09:25:50 »
Já třeba tou zásuvkou myslel, tu šedou krabici na zdi, nikoliv případnou telefonní/internetovou krabici v domě na zdi.

« Odpověď #7 kdy: 13. 11. 2019, 10:35:05 »
Aha, to se něco změnilo? Žiju s tím, že i vedení od ÚRáku až do účastnické zásuvky v domě/bytě/whatever je ve "správě" (nedejbože majetku, ale to už bych vařil z vody) SPT/Telecom/O2/CETINu..
Ještě nedávno byla doba, kdy předávacím rozhraním (=bod, kde začíná odpovědnost uživatele za drátařinu) byla účastnická zásuvka v bytě a když jelo někde blbě ADSL (protože bylo SNR akorát na hraně vinou mizerného vedení k zásuvce v bytě - šlo to poznat podle NEXT/FEXT), technik (tehdá Telecomu/O2) klidně vyměnil kabel z chodby přes celý byt až do účastnické zásuvky, protože - dle jeho slov - musel.

(kdyžtak mě někdo, prosím, vyveďte z omylu)

« Odpověď #8 kdy: 13. 11. 2019, 10:40:10 »
Ano, poslední týden je stabilita ADSL na váškách a rychlost bídná.

« Odpověď #9 kdy: 14. 11. 2019, 13:50:55 »
Tak jsem se domluvil s CETINem, stejně nemám ty "zařezávací" kleště nebo co to potřebuji na tu jejich svorkovnici.

creatura

« Odpověď #10 kdy: 14. 11. 2019, 20:47:29 »
Aha, to se něco změnilo? Žiju s tím...
Reálně je to tak, že CETIN to zajímá jen do rozvodnice uráku. Jen chtějí aby byla na konci telefonní zásuvka s diodou aby mohli dělat diagnostiku. Přímo na ježka kde je ukončený urák bych v žádném případě nešahal, pak už je to jedno.

Jakým kabelem se udělaji rozvody je jim naprosto jedno. Na příklad tazatele bych si v nejbližšim obchodě s počítačy koupil kousek venkovního UTP, klidně c5e - sežene se nejsnadněji protože 4 párový telefonní jsou většinou určený pro vnitřní rozvod a izolace se na nich rozpadne.