Mám pořídit nový disk?

RDa

• 2 854
    • Zobrazit profil
Re:Mám pořídit nový disk?
« Odpověď #15 kdy: 11. 10. 2019, 10:46:28 »
Vypis celeho 1 TB disku /dev/sda1:
Ono se to pousti na /dev/sda jenom - je to stav disku, ne partisny :)

Osobne se divam na tyto hodnoty pro stanoveni diagnozy:
Kód: [Vybrat]
  5 Reallocated_Sector_Ct   0x0033   252   252   010    Pre-fail  Always       -       0
197 Current_Pending_Sector  0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       17
Coz znamena, ze disk jiz pomalu chcipa. Tech 17 sektoru je momentalne s vadou - a nevi se zda se jeste nekdy prectou. Zadne premapovane sektory tam nejsou, takze az tak strasny to s nim jeste neni.

A jako sekundarni zdroj informaci:
  4 Start_Stop_Count        0x0032   095   095   000    Old_age   Always       -       5271
  9 Power_On_Hours          0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       10678
 12 Power_Cycle_Count       0x0032   095   095   000    Old_age   Always       -       5397
225 Load_Cycle_Count        0x0032   097   097   000    Old_age   Always       -       37082

Na jakykoliv disk jsou to dosti velke cisla - znamena to, ze disk jede cca 2 hodiny a pak se vypne (at uz deep sleep nebo vypnuti). To znamena 3 vypnuti denne za 5 let.. a pokud ho mate mladsi tak jeste vice. Ale prakticky vyznam informaci je - disk je hodne starej a jetej.

Porid si novy disk a pokud si nechces komplikovat zivot, tak stejne velikosti - a pak v live distribuci nebo jinem kompu to pretahni pres ddrescue. Hlavne si nesplet zdroj a cil u takove kriticke operace - kdyz oba argumenty jsou /dev/sdX :-)

« Odpověď #16 kdy: 11. 10. 2019, 11:02:37 »
Takze radsi mam poridit novy ?

Badblocks -sv ukazueporad stejnypocet vadnych bloku (52/0/0) a Smart-Data and SelfTest take porad stejne (z prvu to ukaze 17 vadnych, nez nakonec SELF-TEST FAILED) smartctl -A /dev/sdX ukazuje taky tech 17 podezrelych.

Nikdo jiny nez ty nedokaze zhodnotnit, jak velky bude problem, pokud ten disk chcipne. Pokud jen to, ze se vecer nebudes divat na film, tak to neres a zalohuj. To bys uz stejne mel delat. Pokud to bude znamenat, ze nemuzes dopsat diplomku a stravis o rok dele ve skole misto prace, nebo nedokazes odevzdat praci, kterou jsi slibil odevzdat, tak urcite kup novy a tento si nechej jako klon, protoze i novy disk muze chcipnout i kdyz pravdepodobnost je velmi mala.

« Odpověď #17 kdy: 11. 10. 2019, 11:45:40 »
Zalohuji samozrejme pravidelne prez rsync, mam tam ruzne projekty a vypocty. Veskera data jsou zazalohovana, takze jen budu muset preinstalovat Ubuntu a stahnout data ze zalohy zpet.

Zalohuji:
rsync -ahvc -e ssh --delete --progress ZDROJ CIL

Hlavne dobre nastavit zdroj a cil vzdy.

Disk uz je docela stary, notas je repasovanej. Takze uz je to docela znat. Spis poridim disk o neco vetsi.

Logik

• 1 043
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 11. 10. 2019, 13:30:26 »
"Disk uz je docela stary, notas je repasovanej."
Tak do notebooku zásadně SSD. Jednou s tím praštíš a.... Koneckonců právě to se Ti asi stalo.

Rotačáky patřej do datovejch skladů, NASů... a do DOOMa.

« Odpověď #19 kdy: 11. 10. 2019, 16:04:54 »
"Disk uz je docela stary, notas je repasovanej."
Tak do notebooku zásadně SSD. Jednou s tím praštíš a.... Koneckonců právě to se Ti asi stalo.

Rotačáky patřej do datovejch skladů, NASů... a do DOOMa.

Přesně tak ;-)

« Odpověď #20 kdy: 16. 10. 2019, 00:44:44 »
Disk jsem vymenil, ten puvodni byl skutecne dosti starej. Na starem jsem mel Ubuntu na velke partition a na mensi partition Win7. Na novy disk se mi nakonec podarilo Ubuntu dostat. Ubuntu 19.04 po nainstalovani na velkou partition se chovalo podivne - vzdy se zaseklo na textovem vystupu pri startovani systemu, reinstalace nepomohla. Ubuntu 18.04 zase nezvladlo vytvorit grub (pri bootu to spadlo do grub error a rescue modu), a tak jsem musel v grub rescue mode to nastavit rucne, napodruhe Ubuntu nabehlo, konecne.

Ted jeste nevim, jak to udelat s mensi partition pro Win7 (instalacni CD nemam a obcas musim i do Widli). Mam to pretahnout pomoci ddrescue ze stareho na novy disk (Win7 ma vzdy mensi partittion,na ktere i u stareho disku porad badblocks bez chyb) ? Nejak to pak budu muset hodit do grub.