Výchovné metódy v IT svete

Re:Výchovné metódy v IT svete
« Odpověď #75 kdy: 08. 12. 2019, 11:56:46 »
A jeden názor z publika:
Citace
"Keď som bola decko, nevzali ma k psychológovi. Matka mi jednou fackou otvorila čakru, stabilizovala karmu a očistila auru...!"
Technická: karmu nechceš stabilizovat. Karmu chceš odstranit ;)

luvar

• 210
    • Zobrazit profil
« Odpověď #76 kdy: 08. 12. 2019, 22:39:23 »
Osobne som z literatury natiahol kopec pravidiel, ktore vidim, ze funguju v praxi.
.......
.......
Když jsem dostudoval sociologii a začal jsem studovat informatiku, byl jsem úplně nadšenej tím, jak jednoznačné v ní jsou výsledky. Že není žádné "směr A tvdí X, ale směr B tvrdí nonX". Byl to pro mě velmi příjemnej zážitek.

.......

Celá odpoveď mi dačo dala, ale najviac ma potešil pohľad do humanitnych vied. Som silne profilovany na IT oblast, tak ma povedomie o takychto veciach obchadza. Skusim to mat viac napamati, aj ked zatial som skalopevne presvedceny o vhodnosti repektujucej vychovy (ze vedie k samostatnosti, sebarespektovaniu a podobne).

Na sebe pozorujem mnohe dopady z vychovy
.......
.......
Vzory chování naučené od rodičů jsou totiž strašně hluboko a silně vryté. Víceméně všichni z nás stejně nakonec od partnera očekáváme chování, které jsme viděli u rodiče opačného pohlaví a sami se chováme jako rodič stejného pohlaví.
.......

Jop, toto často s partnerkou analyzujeme (aj samotny vyvoj skutocnosti), ale zatial sa nam dari aplikovat nadobudnute poznatky a menit veci k lepsiemu (komunikacia).

Co sa tyka nauceneho spravania, tak to je dost silno vzite, s tym bojujem na pravidelnej baze :/

« Odpověď #77 kdy: 08. 12. 2019, 22:48:53 »
Som silne profilovany na IT oblast, tak ma povedomie o takychto veciach obchadza.
Je to poznat :) Muži obecně, a tím spíš technici, mívají pocit, že vztahy jsou nějaký stroj, který stačí pochopit a pak je možné ho opravit. Ale ono to tak funguje jenom do relativně malé míry a jenom specifickým způsobem... Mluvím z vlastní zkušenosti, taky jsem si na tyhle vidle naběhl a velmi to bolelo :)

Pro začátek bys mohl třeba zkusit to, že si vezmeš knihu srovnatelně vědecky kvalitní jako tvoje oblíbené, ale k tvým oblíbeným kritickou, a porovnáš svoje dosavadní vědomosti s tím, co se píše tam.

P.S. smekám před tvou otevřeností

luvar

• 210
    • Zobrazit profil
« Odpověď #78 kdy: 08. 12. 2019, 22:58:20 »
P.S. smekám před tvou otevřeností

Ocenujem tento dovetok. Moja otvorenost sa formovala dlhym spoluzitim s partnerkov od cias intrakovych a nasledne kurzom smerom k respektujucemu jednaniu (nielen vychova, ale i vztahy v praci, rodine a podobne).

PS: Asertivita v manzelstvi a v rodine - Tomas Novak https://www.martinus.sk/?uItem=101357 stala za precitanie, aj z pohladu zabavy a aj z pohladu poucnosti. Clovek tam najde kopec ukazok manipulacie pri komunikacii s rodicmi :)

« Odpověď #79 kdy: 08. 12. 2019, 23:37:15 »
PS: Asertivita v manzelstvi a v rodine - Tomas Novak https://www.martinus.sk/?uItem=101357 stala za precitanie, aj z pohladu zabavy a aj z pohladu poucnosti. Clovek tam najde kopec ukazok manipulacie pri komunikacii s rodicmi :)
Jo, mám ji doma. A ještě asi dvě nebo tři od doktora Nováka, je podle mě naprosto skvělý.

EDIT: P.S. měl jsem tu čest s ním mít i jedno osobní sezení. Velice doporučuju. Je až k nevíře, za jaké ceny svoje služby poskytuje.
« Poslední změna: 08. 12. 2019, 23:39:27 od Mirek Prýmek »

« Odpověď #80 kdy: 10. 12. 2019, 08:54:58 »
Mám rodiče co to měli v životě vyrovnané. Žádné krize nebo stresové situace. Myslím, že mě vychovali dobře. Tak nemusím bojovat s tím, co jsem se od nich naučil. Recept pro výchovu vlastních dětí je podlě mě být sám dobře vychován. A pokud takový pocit nemám, tak nevím. Pak asi jedině psycholog a udělat si pořádek prvně u sebe. Jestli klasická škola, nebo alternativní? Jestli dát na zadek nebo nedat. Atd. Jsou jen detaily dle mého. Důležité je se zajímat o to dítě. Ale opravdu zajimat.

Trochu mě zaráží, kolik se tu vyskytuje literatury. Nevím, nikdy jsem nečetl žádnou knížku o výchově dětí (nějak nemám potřebu), ale nemyslím, že to člověk nedokáže přenést do svého života, do výchovy vlastních dětí. Pokud to bude hodně odlišného od jeho vlastní podstaty, tak to (podle mě) bude působit hodně uměle. Třeba umění komunikace se z knih načíst nedá. To se musí naučit face-to-face.

luvar

• 210
    • Zobrazit profil
« Odpověď #81 kdy: 10. 12. 2019, 09:09:56 »
Mám rodiče co to měli v životě vyrovnané. Žádné krize nebo stresové situace. Myslím, že mě vychovali dobře. Tak nemusím bojovat s tím, co jsem se od nich naučil. Recept pro výchovu vlastních dětí je podlě mě být sám dobře vychován. A pokud takový pocit nemám, tak nevím. Pak asi jedině psycholog a udělat si pořádek prvně u sebe. Jestli klasická škola, nebo alternativní? Jestli dát na zadek nebo nedat. Atd. Jsou jen detaily dle mého. Důležité je se zajímat o to dítě. Ale opravdu zajimat.

Trochu mě zaráží, kolik se tu vyskytuje literatury. Nevím, nikdy jsem nečetl žádnou knížku o výchově dětí (nějak nemám potřebu), ale nemyslím, že to člověk nedokáže přenést do svého života, do výchovy vlastních dětí. Pokud to bude hodně odlišného od jeho vlastní podstaty, tak to (podle mě) bude působit hodně uměle. Třeba umění komunikace se z knih načíst nedá. To se musí naučit face-to-face.

Ja mam prave v blizkosti dve ukazky rodicov, co "nepotrebuju citat ako vychovat dieta" a u nich vidime "hrozne veci". Samozrejme, kazdy vychovava najlepsie ako vie a podla najlepsieho svedomia a vedomia. Ale vidiet a vediet, co robia, niekedy stoji vela usilia nic nepovedat...

Tento pristup je prevazny asi vo vela veciach, ale pritom sa castokrat ti isti ludia cuduju, ako niekto (napriklad) moze postavit takto dom, ked na to nie je odbornik a podobne.

Co sa tyka viackat spominaneho zaujmu o dieta, ten beriem ako samozrejmost. Ja beriem dieta ako rovnocenneho partnera na fungovanie. Ci uz komunikacia (s ohladom na slovnu zasobu), alebo spolupraca (s ohladom na motoriku), ci tvorive veci (s ohladom na rozvoj tvorivosti = neserem sa do toho, akej farby ma byt slnko a akej trava. To by bolo ako davat niekomu vylustenu krizovku!).

Imho je v literature kopec drobnosti, ktore dokazu zazraky. Nie je nutne pouzivat vsetky hned a zaraz (ziaden stres hlavne), ale mne osobne strasne pomahaju niektore drobnosti, ktore som zacal pouzivat a je mi luto, ked ich vynecham (a vidim dosledok).

PS: Ano, niektore veci posobia dost umelo (nehovorit detom, co sa nerobi, ale co sa zvykne robit; napriklad => "nemysli na ruzoveho slona"), ale da sa na to zvyknut...

« Odpověď #82 kdy: 10. 12. 2019, 09:21:25 »
Třeba umění komunikace se z knih načíst nedá. To se musí naučit face-to-face.
Tohle v žádném případě není pravda. Existuje spousta zásad a doporučení, která nejsou úplně omračující, když o nich člověk čte, tak nemá pocit, že by se dozvěděl něco, co by implicitně netušil, ale může ho to dovést k lepší sebereflexi. Reflektovat něco vědomě a dělat to bezděčně bývá rozdíl. Někdy i hodně velký.

Třeba jenom taková blbost jako jsou ego stavy v transakční analýze (zní to zbytečně honosně): https://cs.wikipedia.org/wiki/Transak%C4%8Dn%C3%AD_anal%C3%BDza#Charakteristika_osobnostn%C3%ADch_rovin_(ego-stav%C5%AF) - pokud si v komunikaci s partnerem začnu uvědomovat, kdy se nevědomky přepínám do stavu "rodič" (popř. kdy komunikuju tak, že to na něj může tak působit), může to hodně pomoct.

« Odpověď #83 kdy: 10. 12. 2019, 09:48:19 »

Co sa tyka viackat spominaneho zaujmu o dieta, ten beriem ako samozrejmost.

No vidíš, a přesto to úplná samozřejmost není. Děcka presycený množstvím věcí a zajmových kroužků, ale čas na sebe jako rodina skoro nemají.

Ink

• 600
    • Zobrazit profil
« Odpověď #84 kdy: 10. 12. 2019, 16:01:26 »
Třeba umění komunikace se z knih načíst nedá. To se musí naučit face-to-face.
Tohle v žádném případě není pravda. Existuje spousta zásad a doporučení, která nejsou úplně omračující, když o nich člověk čte, tak nemá pocit, že by se dozvěděl něco, co by implicitně netušil, ale může ho to dovést k lepší sebereflexi. Reflektovat něco vědomě a dělat to bezděčně bývá rozdíl. Někdy i hodně velký.

V idealnim pripade ma dite rodice dva a ti se mohou vzajemne korigovat. A pokud ma ten druhy rodic v tu chvili lepsi mentalni/emocionalni kapacitu a ma ty veci nastudovane, muze dat i jinou zpetnou vazbu nez "nervi na nej".

Na druhou stranu, desim se situace, kdy rodice primitivni nebo lepe ovlivnitelni podlehnou nejake modni New Age propagande a namisto selskeho rozumu jako hlavni voditko pouzivaji nejaky bestseller.

« Odpověď #85 kdy: 12. 12. 2019, 09:28:15 »
Za mňa odporúčam GCompris (https://gcompris.net/index-en.html). Je to i na iOS, Android i desktop. Vhodné tak cca pre deti do 5 rokov
Vďaka, vyzerá to dobre.
To CD "chlpáča mamuta" sme mali (pirátsku kópiu, ako inak) svojho času doma, ale to už bude tak 20 rokov. A asi sa to niekde u rodičov počas sťahovania stratilo...