Obnovení oddílů pomocí dd

farbydos

Obnovení oddílů pomocí dd
« kdy: 28. 04. 2011, 21:17:05 »
Dobry den, potreboval bych poradit s konstrkci prikazu dd, ci podobneho pro obnoveni partition. Cely problem vznikl tim, ze na ntb s 250GB diskem jsem mel nekolik partiton. Rozsirenou 80GB rozdelenou na 2x40GB, 5GB, 40GB (windows) a 116GB (data - nfts).

Na rozsirene bylo Ubuntu a Fedora, Ubuntu jsem vsak nepouzival a na 116GB partition pro data jsem mel nedostatek mista. Pri tvorbe tabulky oddilu jsem si pro jistotu vytvoril 5GB oddil take s Ubuntu (respektive orezal starsi ubuntu a zbytek preformatoval), na nem je grub a swapovaci slozka. Na tomto ubuntu jsem pomoci dd zalohoval cely oddil s daty a oddil s windows, protoze 40GB oddil s windows byl mezi 40GB oddilem s Ubuntu a 116GB oddilem s daty.

Po sformatovani mi tedy v ntb zbyl akorat 40GB oddil s Fedorou na zacatku disku a 5GB oddil na konci disku. Potrebuji ted vratit zalohu. Zaloha je tvorena dvema soubory na externim disku, jeden s daty, druhy s windows a ja ted potrebuji dostat windows za oddil Feddory, prekopirovat zpet data a zvetsit oddil  pro data, coz by teoreticky melo jit pomerne snadno, jelikoz pred nim bude 40GB volneho mista. Ted jenom jak predformatovat disk nebo jak sestavit prikaz dd.
Dekuji za kazdou radu.
« Poslední změna: 28. 04. 2011, 21:29:20 od Petr Krčmář »

farbydos

Re: Obnovení oddílů pomocí dd
« Odpověď #1 kdy: 28. 04. 2011, 23:45:50 »
Tak jsem to obesel, ale dosti osklive, mountnul jsem si prekopirovanou partition a pak to zkopiroval na predformatovany oddil - dosti osklivy zpusob.

PS: prosim moderatory, aby sjednotili tento prispevek s prispevkem vyse, jako host totiz nemohu sve prispevky editovat. Dekuji

hoved

Re: Obnovení oddílů pomocí dd
« Odpověď #2 kdy: 30. 04. 2011, 20:09:29 »
zajimave, pokud by nekdo prisel i s "cistejsim" resenim tak by me zajimalo