Takze pokud dobre chapu, delate i aplikacni skupiny napr.:
dejme tomu :-) skupinou prostě říkám kde se má jaká "aplikace" nainstalovat nastvením stroje jí dám parametry dle role
napr. sjednoceny uid/gid na X serverech kvuli php/www
(tady se budu odkazovat na čísla z
https://docs.ansible.com/ansible/latest/user_guide/playbooks_variables.html#variable-precedence-where-should-i-put-a-variable)
proto je tu "přepis" proměných. Nevím jestli se trefím přesně do toho co hledáte ale, dejme tomu ten wodpress dědí z role apache takže jsem na
2. apache ma v roli defaults nastavený uid/guid na 33/33 a protože jsem na začátku tak můžu ve group_vars/wordpress na 44/44 jsem na
6. pokud se mi to u jednoho konkrétního stroje nelíbí tak v host_vars/fdqn (jsem na bodě
9.) nastavím 55/55.
Tedy pokud budu mít jinou aplikaci používající apache tak apache poběží na 33 všechny wordpresy na 44 a jeden jedinej stroj na 55.
s tím wordpressem by to asi šlo udělat v
2. protože první by se měla nastavit default role apache a pak to přepsat default role wodpressu a tím by to bylo pěkně v roli a ne nikde zatoulaný. Samozřejmě můžete přepisovat proměný v jakémkoliv bodě, pokud Vám to vyhovuje.
Bohužel tady zase bude potřeba dát pozor na přepisování v rámci jednoho bodu. Pokud bych ten wordpress měl řešenej první variantou v
6. a dejme tomu amíci zákonem zakázali 33/33 (nebo ja nevim,...) tak mám (já tomu říkám) "geografický" skupiny [czech] a [aws-west] tak bych to mohl nastavit group_vars/aws-west. Jenže teďka bych spadl do stejnýho průseru jako vy :-D ze který skupiny se ta proměná použije? Ty skupiny mam pro nastavení zrcadel je to zase přepis bodu
2. vs
6. v rámci jiný role.