zalezi ako ten kontrakt dohadujes, su v principe dve moznosti:
1) agentura hlada cloveka, ty prides a dohodia ta, vyjednas si MD kolko chces (alebo je uz pevne dany agenturou). V pozadi si agentura prihodi navyse k tvojmu MD svoju proviziu na mesacnej baze, napr. 9% z tvojho MD. Ty kazdy mesiac spravis fakturu za tvoj MD a posles ju agenture. Agentura spravi fakturu zakaznikovi s +9%. Zakaznik zaplati agenture, agentura si zobere 9% a vyplati tvoju fakturu.
Ked agentura inzeruje MD napr. za 300 euro, tak to je cena ktoru je schopna dat tebe, ale oni si v pozadi este prihodia svoju proviziu. Ked si vyjednavas tvoj MD, tak v principe nevies o kolko ta agentura obere, pretoze sa nikdy nedozvies, kolko za teba beru od klienta. Mne sa napr. stalo ze som si vyjednal jeden MD a pracoval som u zakaznika napr. rok a ked vyprsal kontrakt a zakladal sa novy, tak som chcel viac kesu, tak som sa dohodol s agenturou, ta cielova firma platila to iste, len kvoli tomu, ze agentura videla, ze si spolahlivy a maju z teba dlhodobo prachy, tak ubrala z ich provizie a dala tebe viac, ale firmu si stal rovnako.
2) Najdes si firmu pre ktoru chces pracovat ako kontraktor. Dohodnes si s nimi cenu, skontaktujes agenturu ze chces vybavit kontrakt, oni ti povedia kolko si chcu prihodit a to povedia zakaznikovi. To kolko si oni prihodia je na nich, ked budu pre firmu moc drahy, tak sa to nevybavi, takze je aj v ich zaujme, aby tu cenu nasponovali co to da a zaroven aby bola firma ochotna to platit.
Ja som platca DPH a funguje to tak ze si k tomu MD pripocitas DPH a fakturujes agenture tu sumu. S tym sa akokeby implicitne pocita, ze si tam budes prihadzovat DPH, v konecnom dosledku to je len byrokracia a ty tu DPH zaplatis hned statu. Takto to nezaplatia oni, ale ty. Ty mas furt svoj dohodnuty MD.