Ahoj,
nedávno jsem četl seriál od pana Tišnovského a rozhodl jsem se, že si zkusim napsat službu, která bude rozsekaná na mikroslužby. Chtěl bych mít gateway, se kterou bude komunikovat klient přes websocket. Ta gateway zprávu přepošle odpovídající mikroslužbě a zároveň bude fungovat pro zpětnou komunikaci, pokud mikroslužba bude chtít zpravit klienta, dá to vědět gatewayi .
Pan Tišnovský zdůrazňoval, že jeden z problémů u mikroservis je nespolehlivost sítě, tedy že služby by spolu měly komunikovat co nejvíc nepřímo, přes nějakého message brokera a přímo, jen pokud je to nutný a poté i cachovat.
Bude zpoždění velké, pokud budu posílat požadavky pro klienta na gateway přes frontu i jako odpověď na nějakej dotaz, kterej jsem od klienta přijal?
Když nějaká služba se rozhodne informovat o něčem klienta, pošle gatewayi požadavek, ale gateway vyhodí chybu, nebo spadne, kde bych měl v udržet požadavek na gateway, aby se neztratil? Jestli se nepletu, řeší to Kafka, ale nejsem si jist, jestli to neni tak trochu kanón na vrabce.
A poslední otázka, kde přesně a jak řešit cache? Napadlo mě mít elasticu na gatewayi, všechny dotazy tahat z ní a jen ji updatit v případě změn.
Děkuji předem za vaše názory, nápady a další odpovědi